TOP 6 BILJAKA ZA ZDRAVLJE OČIJU

by | 17.06.2023
top-6-biljaka-za-zdravlje-ociju_top-6-biljaka-za-zdravlje-ociju.jpg

Previše vremena provedimo za kompjuterom, a to može da naruši vid

 

Pošto živimo u digitalnom svetu, sve više ljudi se žali na vid i umorne oči. Neke biljke mogu da pomognu da ga zaštitite i poboljšate.

Kako da poboljšate zdravlje očiju

Otkrivamo vam nekoliko jednostavnih saveta koje su prava blagodet za vaše umorne oči. Osim toga, ova sredstva su potpuno prirodna i lako dostupna.

Biljke koje čuvaju zdravlje očiju

Ovo je pregled nekih od najpolularnijih biljaka koje se od davnina koriste za očuvanje vida:

1. Komorač

Nisu ga slučajno stari Rimljani zvali „biljkom vida“. Komorač sadrži vitamin A, gvožđe i hranljive materije koje usporavaju napredovanje katarakte i poboljšavaju vid. Sameljite šolju badema, dodajte kašičicu samlevenog semena komorača i pospite s malo šećera. Dobro promešajte. Kašičicu ovog praha dodajte u čašu mleka i pijte pre spavanja. Pijte ovaj napitak do šest nedelja.

2. Borovnica

Sadrži antioksidante koji se zovu antocijanini. Jedno istraživanje je pokazalo da antocijanini smanjuju zamor očiju i takođe ubrzavaju adaptaciju na mrak. Tokom Drugog svetskog rata, piloti Kraljevskog vazduhoplovstva su izveštavali o poboljšanju vida kada su jeli džem od borovnice. Zato je savet da dnevno konzumirate 50 g borovnica. Praktikujte ovo nekoliko nedelja za najbolje rezultate.

3. Zeleni čaj

Slobodni radikali izazivaju takozvana oksidativna oštećenja. To je osnovni faktor mnogih hroničnih bolesti, uključujući glaukom i kataraktu. Antioksidansi iz zelenog čaja eliminišu slobodne radikale. Pijte barem jednom dnevno šolju ovog čaja.

4. Kurkuma

Kurmuka je moćan antioksidans. Ona smanjuje prisustvo oksidacije u očnom sočivu. Kao rezultat, očno sočivo ostaje oštro i precizno. Štaviše, može sprečiti početak degeneracije mrežnjače. Svakodnevno dodajte malo ovog začina u jelo.

5. Tikvice

Tikvica sadrži karotenoide lutein i zeaksantin i beta-karoten. Oni su prirodan filter koji štiti oči od štetnog uticaja plavog svetla koje emituje ekran mobilnog telefona i laptopa. Iskoristite letnji period i jedište što više ovog povrća.

6. Semenke grožđa

Ekstrakt iz semena grožđa sadrži fitohemikalije koje su korisne za oči. Pored ovih prednosti, sadrži i antihistaminike i antioksidante koji su neophodni za zdravlje očiju. Danas su ekstrakti semena grožđa lako dostupni, a rezultati bi mogli biti vidljivi za nekoliko nedelja.

 

Foto: Esin Deniz / gettyimages.com