7 važnih namirnica za zdrav vid plus video s 10 najboljih vežbi za oči

by | 16.01.2024
7 važnih namirnica za zdrav vid plus video s 10 najboljih vežbi za oči

Neki od najboljih načina da očuvate zdrav vid uključuju zakazivanje redovnih pregleda, nošenje naočara za sunce i jedenje zdrave hrane. Naravno, tu su i kratke vežbe koje mogu da pomognu.

Svih pet čula (vid, sluh, dodir, miris i ukus) su važni za povezivanje sa svetom oko nas. Međutim, ankete pokazuju da šira smatra vid kao najcenjenije čulo, i lako je razumeti zašto. Većina naših prvih utisaka i načina na koji doživljavamo svoju okolinu delom su zahvaljujući očima.

Ishrana je važna za zdrav vid

S obzirom na njihovu važnost, briga o vašim očima je najvažnija. Vaša genetika igra veliku ulogu u zdravlju očiju, ali istraživanja sugerišu da je starost najčešći faktor za uobičajene očne bolesti.

Iako ne možete usporiti vreme, možete priznati faktore rizika koji se mogu promeniti tako što ćete napraviti male promene u svom načinu života.

Hrana koju jedete može uticati na zdravlje očiju i, naravno, na opšte zdravlje. Dobro izbalansirana ishrana može pomoći u borbi protiv očnih stanja i bolesti kao što su degeneracija makule povezane sa uzrastom, katarakta i suve oči.

Sedam vrhunskih namirnica za zdrav vid

Neki hranljivi sastojci su posebno usmereni na podršku zdravlju očiju. Prema registrovanim dijetetičarima, evo koje namirnice treba da koristite da saćuvate zdravlje očiju:

Losos

Često povezane sa zdravljem mozga, omega-3 masne kiseline poznate kao dokozaheksaenska kiselina (DHA) i eikozapentaenska kiselina (EPA) su takođe vitalne za zdravlje očiju—a losos ih je pun.

Masna riba ima visok sadržaj DHA i EPA, za koje se pokazalo da imaju koristi za zdravlje očiju već u materici. Buduće majke mogu da poboljšaju zdravlje očiju svoje bebe jedući losos tokom trudnoće.

Kod ljudi sa dijabetesom, pokazalo se da dve porcije masne ribe kao što su losos, tunjevina, skuša i sardine nedeljno smanjuju rizik od oštećenja mrežnjače usled dijabetičke retinopatije.

Losos je jedan od najbogatijih izvora hrane DHA, dodajući da je takođe izvor hrane vitamina A i cinka, drugih hranljivih materija.

Brokoli

Brojne je prepun vitamina C, antioksidansa koji smanjuje oksidativni stres u očima i pomaže u prevenciji katarakte, pokazuju istraživanja. Šolja sirovog brokolija sadrži 81,2 mg vitamina C, što je oko 90% dnevne količine vrednost za muškarce i više od 100% za žene.

Brokoli je takođe dobar izvor vitamina A. Njegovo antioksidativno opterećenje može pomoći u sprečavanju makularne degeneracije povezane sa starenjem.

Sadržaj antioksidansa u brokoliju nije ništa novo, ali manje popularan nutrijent koji se zove sulforafan takođe može povećati njegove prednosti za oči. Sulforafan ima uticaj na određene procese bolesti i pokazalo se da ima pozitivan uticaj na progresiju bolesti kod uobičajenih očnih poremećaja kao što je glaukom.

Slatki krompir

Slatki krompir sadrži više beta-karotena od šargarepe. Naime, porcija kuvane šargarepe daje 8,3 mg beta-karotena, dok ista porcija pečenog slatkog krompira sadrži 11,5 mg hranljive materije.1718

Beta-karoten je koristan jer ga telo pretvara u vitamin A, koji je neophodan za dobar vid. Beta-karoten u slatkom krompiru pomaže vašim očima da se prilagode pri slabom osvetljenju.

Orasi

Orašasti plodovi su odlična hrana za zdrave oči i vid jer su bogati hranljivim materijama poput vitamina E, cinka i omega-3 masnih kiselina. Oni posebno sadrže biljni oblik omega-3, alfa-linolenske kiseline (ALA). ALA se zatim može pretvoriti u DHA i EPA od strane tela, tako da su orasi dobar izvor omega za vegane i vegetarijance koji ne jedu masnu ribu.

ALA u orasima može biti posebno korisna za one sa problemima sa očima povezanim sa dijabetesom. ALA može pomoći u poboljšanju bolesti suvog oka i retinopatije kod osoba sa dijabetesom, pokazuju istraživanja.

Žumanca

Žumanca su visoko bioraspoloživi izvor vrste karotenoida poznatog kao lutein. Pokazano je da lutein smanjuje makularne bolesti povezane sa starenjem.

Umerena konzumacija jaja značajno smanjuje rizik od razvoja makularne bolesti u kasnoj fazi, prema 15-godišnjoj kohortnoj studiji objavljenoj u februaru 2020.

Kao jedan od najboljih hranljivih sastojaka za zdravlje očiju, prednosti luteina ne prestaju tu. I lutein i zeaksantin, još jedan karotenoid koji se nalazi u jajima, mogu poboljšati nizak makularni pigment kod starijih odraslih osoba.

Ovo je jedan od faktora rizika za starosnu makularnu degeneraciju, koja uzrokuje postepen, a ponekad i potpuni gubitak vida tokom vremena.

Kelj

Kelj je posebno moćan u antioksidansima luteinu i zeaksantinu, tako da može pomoći u smanjenju oštećenja očnog tkiva uzrokovanog suncem i smanjenju rizika od problema sa očima vezanim za starenje.

Šafran

Šafran igra brojne uloge u zaštiti zdravlja očiju. Pokazano je da smanjuje intraokularni pritisak kod glaukoma, štiti mrežnjaču kod onih sa visokim krvnim pritiskom i poboljšava vid kod onih sa ranom stadijumom makularne degeneracije.

Nije iznenađujuće da šafran sadrži jedinjenja koja imaju antioksidativna svojstva, što može pomoći da se objasne njegove brojne prednosti za oči. Prema pregledu iz avgusta 2020. godine, postoje mnoge studije koje podržavaju terapeutske sposobnosti šafrana u lečenju očnih bolesti kao što su makularna degeneracija i glaukom.

Na kraju krajeva, nijedna hrana vam neće dati nadljudski vid — uravnotežena ishrana, puna raznovrsne biljne hrane, proteina i zdravih masti, najbolja je za zdravlje očiju.Ishrana koja uključuje puno voća i povrća, masne ribe, orašastih plodova i mahunarki smanjuje šanse za očne bolesti kasnije u životu.

Video: Pogledajte deset najboljih vežbi za oči

PeopleImages / gettyimages.com