Kako da pravilno operete voće i povrće? Bezbedni načini da smanjite mikrobe i pesticide s kore

by | 27.11.2023
Kako da pravilno operete voće i povrće?

Verovatno svako ima svoju metodu, ali otkrijte šta kažu stručanjaci kako da operete voće i povće i uklonite ostatke pesticida.

Znate da je sveže voće i povrće dobro za vas. Ali, možda se koji je najbolji način da ih operet. U nastavku teksta saznajte ukratko o najboljim načinima za pranje svežih proizvoda sa pijace, kao i one koje kupte u marketima.

Zašto je važno da pravilno operete voće i povrće?

Razlog za pranje svežeg voća i povrća je ispiranje zemlje, mikroba i pesticida. Ponekad ćete videti ostatke zemlju na lisnatom povrću, što se da lako isprati. Ali, mikrobni patogeni, uključujući E.Coli, salmonelu i mikrobe koji izazivaju norovirus, ne mogu se videti na proizvodima, ali mogu izazvati bolesti koje se prenose hranom.

Istraživanja povezuju i ostatke pesticida sa negativnim zdravstvenim efektima. Na primer, pesticidi su povezani sa negativnim reproduktivnim ishodima za žene, uključujući:

  • Poremećen menstrualni ciklus
  • Promene u proizvodnji polnih hormona
  • Povećan rizik od pobačaja
  • Povećane šanse za rođenje bebe sa urođenim manama
  • Na plodnost muškaraca takođe može negativno uticati jedenje proizvoda sa visokim nivoom ostataka pesticida.

 

Stručnjaci savetuju kako da operete voće i povrće

Postoje čvrsti, naučno zasnovani načini da perete voće i povrće kod kuće. Ali, počnimo sa nekoliko metoda koje se ne preporučuju. Ne savetuje pranje voća i povrća sapunom, deterdžentom ili nekim drugim komercijalnim proizvodima. Porozni proizvodi poput voća i povrća mogu apsorbovati sapun i deterdžente uprkos temeljnom ispiranju, i da vam na taj način naškode.

Pre nego što pripremite ili pojedete proizvode, dobro ih operite pod hladnom, tekućom vodom. A, za čvrste proizvode, poput krastavaca – istrljajte ih čistom četkicom. Nakon pranja, osušite proizvode čistom krpom ili papirnim ubrusom kako biste dodatno smanjili bakterije koje mogu biti prisutne na površini. Za salate ili lisnato povrće koje su „prethodno oprane, spremne za jelo, možete jesti proizvode bez dodatnog pranja ako je to jasno navedeno na pakovanju.

Da li će pranje voća i povrća vodom ukloniti pesticide?

U većini slučajeva, pranje i namakanje smanjuju (ali, ne eliminišu) nivoe ostataka pesticida. Kada je prikladno, guljenje kore ploda može efikasnije smanjiti ostatke pesticida. Ali, važno je napomenuti da su prednosti konzumiranja voća i povća veće od rizika od pesticida. Drugim rečima, čak i ako pranje ne ukloni u potpunosti ostatke, bolje ćete zaštititi svoje zdravlje konzumirajući voće i povrće nego izbegavajući ih zbog male količine ostataka pesticida. Čak i ako koristite organske proizvode, morate ih odbro oprati.

Možete li koristiti belo sirće za pranje voća i povrća?

Možda ste čuli da je sirće prirodan način čišćenja plodova. To je prirodna metoda, ali studija koja traje više od 15 godina zaključila je da je trljanje ili četkanje svežih proizvoda pod hladnom tekućom vodom iz slavine bilo jednako efikasno kao i korištenje belog sirćeta za smanjenje bakterijske kontaminacije na svežim proizvodima.

Upotreba sirćeta takođe može uticati na ukus, pa iako će sirće funkcionisati, najbolji pristup je pranje proizvoda pod hladnom, tekućom vodom iz slavine i trljanje ili četkanje gde je primenljivo da biste uklonili prljavštinu i mikrobe.

Bezbednost proizvoda se ne zaustavlja na pranju

Osim pranja proizvoda, postoje i drugi važni saveti kako da voće i povrće bude bezbedno za jelo:

  • Birajte proizvode koji nisu nagnječeni ili oštećeni.
  • Držite voće i povrće podalje od sirovog mesa, živine i morskih plodova u kolicima, kao i frižideru.
  • Koristite odvojene noževe i daske za sečenje za sirove proizvode i sirovo meso kada pripremate hranu.
  • Nikada ne stavljajte salatu ili sveže proizvode na tanjir ili površinu na kojoj se prethodno nalazilo sirovo meso, živina, plodovi mora ili jaja.
  • Čuvajte prethodno narezano i lako kvarljivo sveže voće i povrće (kao što su bobice, dinja i zelena salata) u frižideru, na temperaturi od 5 ° C ili nižoj.

S_A_N / gettyimages.com