Kora voća i povrća sadrži vredne sastojke za zdravlje

by | 24.10.2023
Kora voća i povrća sadrži vredne sastojke za zdravlje

Da li ste znali da kora voća i povrća sadrži supstance koje su i te kako važne za zdravlje? One mogu da utiču na snižavanju holesterola i da spreče zatvor. 

Iako mnogi imaju običaj da gule koru s voća i povrća, to zapravo, ne bi trbalo da se radi. Kora ima dragocene sastojke – odnosno rastvorljivu i nerastvorljivu celulozu. Važno je samo da dobro operete voće i povće.

Kora voća i povrća čuva zdravlje

Vlakna imaju značajnu ulogu u organiozmu. Rastvorljiva vlkana mogu da snize nivo lošeg holesterola, kao i šećera u krvi. S druge strane, nerastvorljiva vlakna poboljšavaju varenje. Naime, celuloza upija vodu u crevima, sprečava zatvor i stvara osećaj sitosti.

I jedna i druga vlakna utiču na kontrolu telesne težine, povećava elastičnost krvnih sudova što i te kako utiče na oscilacije kvrnog pritiska. S druge strane, meki deo ploda sadrži samo rastvorljiva celulozna vlakna. Zato se savetuje da se pojedino voće i površe jede s korom. Osvrnućemo se za glavne karakteristike pojedinih plodova.

Kora voća i povrća sadrži vredne nutrijente

Jabuka

Kora jabuke sadrži triterpenoide za koje se smatra da modu da uništavaju ćelije raka u debelom crevu, jetri i grudima. Bogata je ursolnom kiselinom koja doprinosi sagorevanju masti i učestvuje u izgradnji mišića. Na taj način može da spreči gojaznost i kolitis. Kora takođe sadrži vitamine A i C, folnu kiselinu i minerale (kalcijum, kalijum, fosfor i gvožđe).

Kora crvene jabuke sadrži antikancerogenu supstancu antocijanin, koja nije prisutna u mekom delu ploda. Antocijanin blagotvorno deluje na zdravlje srca i metabolizam. Antocijanin se takođe nalazi u kori kruške, breskve i nektarine. Kora zelene i žute jabuke sadrži flavonoide i fenolnu kiselinu. Ima antibakterijski efekat i ublažavaju upalne procese.

Patlidžan

Kora patlidžana sadrži mnogo antioksidanata, a najvažniji je nasunin. On može da eliminiše štetne materije u telu usporavanjem starenja ćelija. Takođe sprečava oksidaciju holesterola u krvnim sudovima, usporava stvaranje masnih plakova i inhibira rast kancera.

Krastavac

Kora krastavca sadrži fitesterin, jedinstvenu supstancu koja snižava nivo holesterola u krvi. Sadrži vitamin K koji smanjuje koagulaciju krvi sprečavajući stvaranje krvnih ugrušaka.

Takođe, ovaj vitamin sprečava osteoporozu, usporava rast tumora i stvaranje plakova holesterola. Korisne supstance u koru krastavaca su omega-6 aminokiseline, neohodne za funkciju mozga, rast kose, regeneraciju kože, čvrste kosti, metabolizam i seksualnu funkciju.

Citrusi

Kora citrusa sadrži dosta celuloze, polifenola i vitamina C. Kora citrusa sadrži antioksidans d-limonen koji suštinski smanjuje rizik od raka kože i snižava nivo triglicerida, holesterola u krvi i reguliše nivo šećera u krvi. Ne jede se u sirovom obliku, nego na primer izrednana u jogurtu, salatama i pićima. Komadići kore citrusa mogu se staviti u vodu i piti – odličan način da se ugasi žeđ.

Kako da uklonite pesticide s kore

Verovatno ste se zapitali kako da jedete koru voća i povrća kada je verovatno puna pesticida. Ne brinite jer možete da očistite plodove na sledeći način: voće i povrće držite potopljeno u rastvoru vode i sirćeta ili vode i sode bikarbone (na tri litra vode ide kašika sode) oko pola sata. Potom plod dobro isperite pod mlazom vode.  Voće i povrće a debljom korom možete  prvo očistiti grubom četkom. Potom ga potopite u rastvor i isperite pod mlazom vode.

Boarding1Now / gettyimages.com