PATLIDŽAN UBLAŽAVA REUMU, SMIRUJE OPEKOTINE

by | 29.08.2021

Tradicionalna kineska medicina priznaje ovu biljku kao odlično sredstvo za lečenje gastritisa, kostobolje, reume

Sadržaj članka

Patlidžan  (lat. Solanum melongena) potiče iz Indije gde je u upotrebi već 3000 godina. Iz Indije se njegov uzgoj najpre proširio na istok Azije, u Kinu i Japan. U 14. veku počeo se uzgajati na području južne Evrope, a u 16. veka raste popularnost i u srednjoevropskim zemljama.

Patlidžan se u pojedinim zemljama primenjuje i u medicinske svrhe. Tradicionalna kineska medicina priznaje ovu biljku kao odlično sredstvo za lečenje gastritisa, kostobolje, reume, opekotina kože pa čak i raka.

Čaj i tinktura najčešće se pripremaju od sveže kore, premda se može koristiti i osušena. Za kasniju upotrebu, usitnjenu koru patlidžana s malo mesa treba osušiti na prozračnom i senovitom mestu, a potom čuvati na suvom i hladnom mestu u papirnatim ili platnenim vrećicama.

Listovi patlidžana najčešće se koriste kao oblog koji hladi i ublažava upale, a u narodnoj medicini mnogih istočnih zemalja od osušenih listova patlidžana priprema se čaj.

Pomaže u kontroli dijabetesa
Istraživanja su potvrdila da ishrana bogata ovim povrćem ide u prilog regulaciji nivoa šećera u krvi, a jedan od razloga je visok udeo vlakana.

Reguliše i telesnu težinu
Patlidžan je povrće sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, ne sadrži masti i ima svega 20 kalorija po komadu. Bogat je vlaknima zbog čega doprinosi osećaju sitosti. Prema nekim istraživanjima klorogenična kiselina prisutna u plodu delotvorno doprinosi smanjenju masnih naslaga.

Ublažava uznemiren stomak
Gorke materije u patlidžanu zaslužne su za suzbijanje grčeva želuca te ostalih želudačanih i crevnih tegoba.
Plodovi patlidžana bogati su vlaknima koja štite probavni trakt i pomažu u održavanju funkcionalnosti i zdravlja sistema za varenje.

Antikancerogeno dejstvo
Prema istraživanjima, nasunin, antioksidans prisutan u kori patlidžana ima snažnu ulogu u prevenciji i širenju raka. Studija objavljena 2005. godine u časopisu “Journal of Agricultural and Food Chemistry” potvrđuje da nasunin delotvorno sprečava proces angiogeneze (razvoj novih krvnih sudova iz postojećih) i tako pomaže u suzbijanju širenja tumorskih ćelija.

Štiti od virusa
Stručnjaci potvrđuju da patlidžan, zahvaljujući antivirusnim svojstvima može biti od velike koristi u prevenciji i lečenju mnogobrojnih bolesti izazvanih virusima.

Recept protiv reume
Operite patlidžan, izrezati ga na kolutove, a zatim ga stavite u posudu punu kipuće vode. Ostavi ga unutra dok se voda ne ohladi. Odvojite oko 750 ml tečnosti i čuvajte je u frižideru.
Upotreba:
250 ml u jutro na prazan želudac
250 ml za vreme ručka
250 ml u večernjim satima
Nakon samo 20 dana korišćenja  pokretljivost zglobova biće bolja, a bol ublažen.