VITAMINI I HRANA ZA OČI

by | 07.07.2023

Godinama vid slabi, ali s pravilnom ishranom možete da ga poboljšate

VITAMINI I HRANA ZA OČI

Hrana za oči, kao i vitamini su neophodni za zdravlje očiju. Pojedini suplementi mogu da pomognu i smanje rizik od bolesti

Hrana za oči: Vodite računa o ishrani

Slabljenje vida može izgledati kao neizbežna stvar koja je vezana za starenje, ali uz prpravilnu ishranu možete da učinite mnogo toga.

Na primer, šargarepa i lisnato zeleno povrće smatraju se jednom od najboljih namirnica za oči. Obezbeđuju antioksidante i vitamine i minerale za oči, uključujući vitamine C, E i A i cink, zajedno sa karotenoidima kao što su lutein i zeaksantin. Oni štite očnu makulu, sočivo i rožnjaču, a istovremeno smanjuju oštećenje i upale slobodnih radikala, koji uništavaju tkivo u očima.

Slabljenje vida kao posledica nezdavog načina života

Kako neko stari, oči postaju sve podložnije oštećenjima uzrokovanim nezdravim načinom života i preaktivnim imunološkim sistemom. Studija iz 2001. godine je otrkira da je loša ishrana glavni faktor rizika za degeneraciju makule i katarakte povezane sa uzrastom.

Utvrđeno je da uzimanje puno vitamina C, vitamina E, beta-karotena i cinka značajno smanjuje rizik kod ljudi, što ih čini odličnim prirodnim tretmanima za makularnu degeneraciju i kataraktu.

Dijabetička retinopatija je još jedan ozbiljan problem koji bi takođe trebalo podržati i zdravom ishranom.

Mnogi vitamini za oči efikasno upravljaju nivoom šećera u krvi i hormonskim odgovorima, plus apsorbuju UV svetlost i druge zrake unutar spektra koji oštećuju oči, kao što je plavo svetlo koje je izostavljeno iz tehnoloških uređaja kao što su telefon, laptop ili tablet.

Hrana za oči: Top 7 vitamina

1. Lutein

Antioksidant koji štiti i oči i kožu. Ovaj antiinflamatorni, karotenoidni fitonutrijent nalazi se u hrani kao što je lisnato zeleno povrće, žumanca, citrusno voće i povrće narandže. Jednom kada se konzumira, prenosi se po telu, posebno do delova očiju koji se nazivaju makula i sočiva.

2. Zeaksantin

Baš kao i lutein, zeaksantin pomaže u zaštiti očnog tkiva, sočiva i makule, što čisti vid i sprečava odsjaj, osetljivost na svetlost ili poremećaje poput katarakte. Prirodni izvori zeaksantina su pre sveha jarko žuto povrće i voće, kao i tamnozeleno lisnato povrće.

3. Vitamin C

Antioksidativni vitamin C ne samo da se bori protiv prehlade – on takođe pomaže u zaštiti vašeg vida boreći se protiv slobodnih radikala i pomaže vam da apsorbujete više minerala u tragovima i hranljivih materija uopšte.

4. Vitamin E

Vitamin E, vitamin A i vitamin C zajedno rade na održavanju ćelija i tkiva jakim i zaštićenim od efekata upale. Ovi antioksidansi smanjuju rizik od makularne degeneracije povezane sa starenjem. Takođe, pokazalo se da konzumiranje puno vitamina E i vitamina A zajedno poboljšava oporavak kod ljudi koji su podvrgnuti laserskoj operaciji oka.

5. Cink

Studije su otkrile da cink u kombinaciji sa drugim vitaminima pomaže u zaštiti mrežnjače i smanjuje rizik od makularne degeneracije. Ljudsko telo ne sintetiše cink koji mu je potreban, tako da moramo da dobijemo dovoljno iz izvora kao što su riba, meso hranjeno travom, meso organa i orašasti plodovi.

6. Vitamin A (Beta-karoten)

Vitamin A je antioksidans i pokazalo se da sprečava gubitak vida uzrokovan degenerativnim stanjima, kao što su katarakta i makularna degeneracija.

7. Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline imaju ogromnu korist za desetine različitih zdravstvenih stanja, a sve zato što su antiinflamatorne i sposobne da uspore efekte starenja.

 

Foto: InnaKalyuzhina / gettyimages.com