HRANA ZA JAČANJE IMUNITETA: 5 ANTIVIRUSNIH NAMIRNICA

by | 07.07.2023
HRANA ZA JAČANJE IMUNITETA: 5 ANTIVIRUSNIH NAMIRNICA

Potrebno ih je uključiti u svakodnevnu ishranu ukoliko želite da odbranite telo od virusa

 

Hrana za jačanje imuniteta je veoma važna. Snažan imuni sistem štiti vas od svih vrsta virusnih, gljivičnih i bakterijskih infekcija i smanjuje rizik od bolesti.

Hrana za jačanje imunteta

Postoji više od 5000 različitih tipova virusa koji mogu izazvati ozbiljne bolesti. Virus je mali infektivni agens koji se razmnožava samo unutar žive ćelije i može zaraziti sve oblike života. Dakle, da bi se smanjio rizik od infekcije, ključno je dodati neke antivirusne namirnice u ishranu. Odustajanje od antivirusne hrane će pojačati vaš imuni sistem i pomoći u bržem oporavku nakon kovida.

Hrana za jačanje imuniteta: Lista antivirusnih namirnica

Bosiljak

Sveti bosiljak ili tulsi ima antivirusna, antiinflamatorna i antibakterijska svojstva. Žvakanje nekoliko listova tulsija svakog dana može telu da ojača imunitet u slučaju nekoliko vrsta infekcija. Jedna manja studija je otkrila da ekstrak ove biljke sadrži jedinjenja kao što su apigenin i ursolna kiselina koja se mogu pokazati efikasnim protiv virusa herpesa, hepatitisa B i enterovirusa.

Seme komorača

Sićušne semenke komorača sadrže trans-anetol, jedinjenje koje se pokazalo prilično efikasnim protiv virusa herpesa. To je biljka sa ukusom sladića koja može pomoći u jačanju imuniteta i smanjenju upale u telu i borbi protiv virusne infekcije. Seme komorača je takođe prepuno vitamina A, vitamina C i beta karotena, komponente su poznate po svojstvima koja jačaju imunitet. Dodavanje semena komorača u ishranu može očistiti sinuse i respiratorni sistem.

Beli luk

Tokom istorije, beli luk se koristio za lečenje različitih vrsta zdravstvenih tegoba. Studije sugerišu da beli luk može biti efikasan protiv gripa A i B, HIV-a, HSV-1, virusne pneumonije i rinovirusa.

Moćne zdravstvene prednosti belog luka su posledica prisustva jedinjenja zvanog alicin, koje daje beli luk poseban miris i jak ukus. Beli luk je prirodan i bogat izvor organskih jedinjenja sumpora kao što su kvercetin i alicin koji inhibiraju svojstva antivirusnih infekcija i smanjuju rizik od infekcije.

Đumbir

Đumbir je korisna superhrana koja leči različite vrste zdravstvenih tegoba. Impresivna antivirusna, antibakterijska i antiinflamatorna svojstva ove biljke mogu biti efikasna u slučaju mnogih virusa. Osim toga, đumbir takođe sadrži jedinjenja kao što su gingeroli i zingeron koji obuzdavaju rast virusa u telu.

Kurkuma

Ovaj začin sadrži nekoliko lekovitih jedinjenja od kojih je najvažniji kurkumin. On ima moćna antioksidativna, antiinflamatorna i antivirusna svojstva. Ovaj začin bi mogao pomoći da se eliminišu određeni virusi i smanji rizik od infekcije. Možete u smutije, čajeve ili u jelu.

Foto: Vladimir Mironov / gettyimages.com