Imunitet: Hrana koja može povećati leukocite

by | 24.10.2023
Imunitet: Hrana koja može povećati leukocite

Brokoli, spanać i citrusi su samo neke od namirnica koje mogu povećati leukocite – neustrašive borce protiv infekcija.

Ljudsko telo stvara više od milion belih krvnih zrnaca svakog dana koje identifikuju različite patogene tamo i spremaju se da se bore protiv njih. Leukociti ili bela krvna zrnca se formiraju u koštanoj srži i odgovorni su za borbu protiv infektivnih patogena.  Kada imate upalu to znači da bela krvna zrnca u telu naporno rade da se otarase infekcije.

Kako možete povećati leukocite i ojačati imunitet

Kada često doživljavate napade prehlade, to može biti pokazatelj niskog broja belih krvnih zrnaca u telu. Ona su prva linija odbrane tela od infekcije jer štite telo od infekcija boreći se protiv bakterija, virusa, gljivica, parazita i drugih stranih napadača. Leukociti takođe olakšavaju proizvodnju antitela i pomažu u uništavanju infektivnih agenasa, kao i ćelija raka. Nizak broj belih krvnih zrnaca koji je neefikasan u borbi protiv infekcija dovodi do stanja koje se naziva leukopenija. Postoji nekoliko faktora koji mogu da utiču na nizak nivo leukocita:

  • Virusne infekcije
  • Urođeni poremećaji
  • Rak
  • Autoimuni poremećaji
  • Teške infekcije koje zahtevaju mnogo belih krvnih zrnaca
  • Lekovi poput antibiotika
  • Loša ishrana
  • Alkohol

Hrana kojom možete povećati leukocite

Ovo su neke od namirnica, kao i neophodni minerali i vitamini koji mogu da pomognu.

Beli luk

Beli luk ima imunomodulatorna i antiinflamatorna svojstva (zahvaljujući prisustvu alicinija). Ona jačaju imunitet stimulišući proizvodnju različitih belih krvnih zrnaca. Sve do tri kašičice zgnječenog belog luka dodatje u jelo i jedite ga svakodnevno. Ako možete da se nosite sa jakim ukusom belog luka, možete ga uzeti sirovog.
Koliko često treba da radite ovo

Spanać

Spanać je bogat izvor vitamina i minerala. Takođe pokazuje antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u povećanju broja belih krvnih zrnaca. Uključite šolju kuvanog spanaća u svakodnevnu ishranu.

Brokoli

Sulforafan (SFN)  brokoliju može pomoći u regulisanju broja belih krvnih zrnaca i jačanju imunološkog sistema. Svaki dan  pojedite po šolju kuvanog brokolija. Možete da pospete malo soli po njemu i tako da ga jedete ili da dodate kuvani brokoli u jelo.

Jogurt

Probiotici u jogurtu jačaju imunitet. Takođe imaju stimulativna svojstva koja pomažu u povećanju broja belih krvnih zrnaca. Jednom dnevno popijte čašu probiotičkog jogurta.

Citrusno voće

Citrusi su bogati izvori antioksidanata i vitamina C  koji jačaju imunitet. Takođe pomažu u povećanju broja belih krvnih zrnaca. Neki lako dostupni citrusi su pomorandže, kivi, jagode, limuni i grejpfruti.

Noni sok

Jedan od glavnih hranljivih sastojaka u noni voću je vitamin C, zbog čega ovo voće dobro deluje u jačanju imuniteta. Pokazuje stimulativna svojstva koja pomažu u povećanju broja T i B limfocita. Svaki dan popijte 30-60 ml nezaslađenog noni soka.

Crvena paprika

Crvena paprika je bogata vitaminom C i ima svojstva modulacije imuniteta. Jednu crvenu papriku isecite na male kriške i ubacite ih sirove u salatu. Možete ih jesti svakodnevno.

Seme suncokreta

Seme suncokreta sadrži fosfor, magnezijum, vitamin E i vitamin B 6. Ovi hranljivi sastojci i antioksidansi podstiču bela krvna zrnca da se bore protiv infekcija i održavaju pravilno funkcionisanje tela. Šaku sirovih ili slanih semenki suncokreta ubacite u salatu ili grickajte. Ovo možete svakodnevno da radite.

Vitamini i minerali

Vitamini A, C, E i B9 igraju glavnu ulogu u povećanju broja belih krvnih zrnaca. Vitamin A igra posebnu ulogu u povećanju limfocita, dok je poznato da vitamin C jača vaš ukupni imunitet. Vitamin B9 je neophodan za proizvodnju neutrofila, a vitamin E podstiče proizvodnju prirodnih ćelija ubica. Konzumirajte hranu, poput spanaća, šargarepe, sira, mesa, jaja, ribe, slatkog krompira i citrusa. Takođe možete uzimati vitaminske dodatke nakon konsultacije sa svojim lekarom.

Cink može pomoći u obnavljanju normalnog funkcionisanja belih krvnih zrnaca, čime se povećava imunitet. Hrana bogata cinkom: ostrige, crveno meso, pasulj i orasi. Takođe, unošenje selena ishranom pozitivno utiče na proizvodnju belih krvnih zrnaca, posebno limfocita i neutrofila. Selen takođe poboljšava vaš imunitet protiv infekcija i bolesti. Svoje dnevne potrebe za selenom konzumiranjem više tunjevine, sardina, piletine i ćuretine.

I na kraju, omega-3 masne kiseline imaju imunomodulatorna svojstva koja jačaju imunitet povećanjem broja belih krvnih zrnaca. Možete da konzumirate ribu, kao što su skuša, sardine, losos i druge namirnice, kao što su orasi i avokado, da biste povećali unos omega-3.

Nemojte zaboraviti da je najvažnija stvar u slučaju niskog broja leukocita konsultovati se s lekarom i slediti njegove preporuke.

Tetiana_Chudovska / gettyimages.com