ŠTA SE DEŠAVA S TELOM KADA JEDETE BROKOLI SVAKI DAN

by | 29.07.2023

Uravnotežena ishrana bogata voćem i povrćem je neophodna za održavanje optimalnog zdravlja.

 

Među mnogim povrćem bogatim hranljivim sastojcima, brokoli se često ističe zbog brojnih zdravstvenih prednosti. Nadaleko poznato po svojoj visokoj nutritivnoj vrednosti i stručnjaci ga preporučuju za redovnu upotrebu. Hajde da istražimo šta se dešava kada jedete brokoli svaki dan, prema rečima stručnjaka.

Ako jedete brokoli svaki dan sačuvaćete zdravlje

Vaše telo će imati višestruke koristi jer mu darujete dragocene materije. Na taj način smanjujete rizik od pojave određene bolesti. Njegova vlakna, vitamini, minerali i antioksidansi nude niz prednosti, u rasponu od poboljšanja varenja i zdravlja kostiju do smanjenog rizika od hroničnih bolesti.

H3:Ako jedete brokoli svaki dan…

1 Povećavate unos hranljivih materija

Brokoli je pun esencijalnih vitamina, minerala i vlakana. Redovno konzumiranje brokolija može značajno povećati vaš unos hranljivih materija. Odličan je izvor vitamina C, vitamina K, folata i kalijuma. Pored toga, takođe sadrži gvožđe i kalcijum, što ga čini vrednim dodatkom uravnoteženoj ishrani.

2. Smanjićete rizik od hroničnih bolesti

Brojne studije su istakle potencijalne zdravstvene prednosti konzumiranja brokolija. Zahvaljujući bogatom sadržaju antioksidasa posebno u obliku sulforafana smanjuje rizik od hroničnih bolesti. Sulforafan pomaže u zaštiti od oksidativnog stresa i upale, smanjujući rizik od stanja kao što su bolesti srca, određenhi karcinoma i neurodegenerativnih poremećaja.

3. Poboljšaćete varenje i zdravlje creva

Brokoli je bogat vlaknima što poboljšava varenje i zdravlje creva. To se naročito odnosi na redovno pražnjenje creva. Ovo povrće sadrži specifičnu vrstu vlakana pod nazivom glukozinolati, koja mogu stimulisati rast korisnih crevnih bakterija, doprinoseći poboljšanju ukupnog zdravlja creva.

4. Imaćete jače kosti

Zahvaljući značajnim sadržajem vitamina K i kalcijuma, brokoli podržava zdravlje kostiju. Vitamin K je neophodan za metabolizam kostiju i pomaže u održavanju gustine kostiju. Svakodnevno konzumiranje brokolija može doprineti jačim kostima i smanjiti rizik od stanja poput osteoporoze.

5. Sprečićete gojaznost

Brokoli je niskokaloričan i bogat vlaknima zbog čega pruža osećaj sitosti i sprečava prejedanje. On će vam osigurati neophodne hranljive materije, a istovremeno držite unos kalorija pod kontrolom.

6. Sačuvaće vam vid

Brokoli sadrži hranljive materije kao što su lutein, zeaksantin i vitamin C, koji su korisni za zdravlje očiju. Ova jedinjenja pomažu u zaštiti od starosne makularne degeneracije i katarakte, promovišući dobar vid i održavajući zdravlje očiju kako starite.

Foto: AaronAmat / gettyimages.com