MIROĐIJA UBLAŽAVA DEPRESIJU

by | 07.07.2023

Ovaj začin se vekovima koisti u narodnoj medicini za mnoge tegobe, pa i duševne

MIROĐIJA UBLAŽAVA DEPRESIJU

Ovaj aromatični začin se koristi ne samo u kulinarstvu, farmaciji, u parfemima, ali i medicini. Nuaka je potvrdila da ova biljka ublažava depresiju.

Začin koji ublažava depresiju

Mirođija se vekovima koristila kako u prehrambene, tako i u medicinske svrhe. I danas je to veoma polularan značin. Osim toga, on je izuzetno lekovit jer je antioksinas i ima antibakterijsko dejstvo. Ali, da li ste znali da je ovaj začin od velike pomoći u slučaju depresije.

Sveža mirođija, seme i ulje se mnogo koriste u prehrambenoj industriji poboljšanje ukusa u pekarskim proizvodima, grickalicama, začinima i mesnim proizvodima – i kao sastojak likera. Mirođija se koristi u u kozmetičkoj industriji bilo da je u pitanju parfem, sapun, krema ili losion.

Lekovita svojstva

Najraniji poznati zapis o kopru kao lekovitoj biljci pronađen je u Egiptu pre 5 000 godina, kada se biljka nazivala „umirujućim lekom“. Oko 3 000 godina pre nove ere, Vavilonci su ga uzgajali u svojim baštama.Mirođija je dobar izvor kalcijuma, mangana i gvožđa, a njeni flavonoidi imaju antiinflamatorna i antivirusna svojstva koja joj daju čitav niz neverovatnih zdravstvenih prednosti.

Kako mirođija ublažava depresiju

Depresija je veliki problem među mnogima, i odraslima i tinejdžerima. Mirođija se pokazala veoma uspešnim prirodnim lekom protiv depresije.

O tome govori i jedna strudija. Ekstrakt biljke je davan ispitanicima i pokazao je značajan antidepresivni i analgetički efekat. Pored toga, mirođija nije proizvla štetne efekte.

Kako se koristi 

Ukoliko ste kupili organsku mirođiju nema potrebe da je perete jer je uzgajan bez upotrebe pesticida. Možete da je stavite u teglicu s vodom kako biste nekoliko dana imali svežu mirođiju. Može da se čuva u fižideru do deset dana, ili nekoliko meseci ako je zamrtznete.

Većina kuvara preferira mirođiju zbog bogatog ukusa koje daje jelu. Iseckana ili cela trava kopra može se dodati u supe, variva, jela od mesa, testenine i jaja. Odličan je dodatak sosovima i umacima, kao što je humus i prilično popularan kod dimljenog ili pečenog lososa.

Recepti za čaj

Za mnoge ljude, čaj je više od pića. Čaj od mirođije je osvežavajući i ukusan biljni čaj. To je način da se opustite, opustite i odvojite trenutak za sebe.

Čaj od semenki mirođije:

Jednu kašičicu semena prelijte šoljom ključale vode, ostavite poklopljeno pola sata, procedite i po želji zasladite medom. Pije se jedna šolja dnevno.

Čaj od listova mirođije:

Kašiku iseckanih listova mirođije prelijte šoljom ključale vode, ostavite poklopljeno da odstoji 15 minuta. Čaj ima lagan i blago slatkast ukus sa primesama citrusa.

Foto: Rawf8 / gettyimages.com