BOBIČASTO VOĆE ZA ZDRAVE ARTERIJE

by | 07.07.2023
bobicasto-voce-za-zdrave-arterije_bobicasto-voce-za-zdrave-arterije.jpg

Ovo voće je ukusno, hranljivo i pružaju niz impresivnih zdravstvenih prednosti

 BOBIČASTO VOĆE ZA ZDRAVE ARTERIJE

Iskoristite plodove leta, a naročito bobičasto voće jer je dobro za zdrave arterije.

Ovo voće je prepuno antioksidansa, snižava nivo holesterola i čuva vaš kardiovaskularni sistem.

Ukusno voće za zdrave arterije

Nemojte propuštati ove daroe prirode. Umesto raznih kolača ili sladoleda bolje je da se zasladite ovim osvežavajućim bobicama. I te kako su dobe za zdravlje, a ovo su samo neke od prednosti ovog voća.

Prirodan izbor antioksidansa

Bobice sadrže antioksidante, koji pomažu da se slobodni radikali drže pod kontrolom. To su nestabilni molekuli koji su korisni u malim količinama, ali mogu oštetiti vaše ćelije kada njihov broj postane prevelik, izazivajući oksidativni stres. Bobičasto voće je odličan izvor antioksidanata, kao što su antocijanini, elaginska kiselina i resveratrol.

Pored zaštite ćelija, ova biljna jedinjenja mogu smanjiti rizik od bolesti. Jedna studija je pokazala da borovnice, kupine i maline imaju najveću antioksidativnu aktivnost od voća koje se obično konzumira.

Smanjuje nivo holesterola

Pokazalo se da kupine i jagode pomažu u snižavanju holesterola kod ljudi koji su gojazni ili imaju metabolički sindrom. Pored toga snižavaju loš holesterol za koji se veruje da je glavni faktor rizika za srčane bolesti.

Poslastica za zdrave arterije 

Pored snižavanja holesterola, bobice pružaju i druge prednosti za zdravlje srca, uključujući poboljšanje funkcije arterija. Ćelije koje oblažu krvne sudove nazivaju se endotelne ćelije. Oni pomažu u kontroli krvnog pritiska, sprečavaju zgrušavanje krvi i obavljaju druge važne funkcije.

Upala može oštetiti ove ćelije i remeti im funkciju. Ovo se naziva endotelna disfunkcija, glavni faktor rizika za srčana oboljenja. Otkriveno je da bobice poboljšavaju funkciju endotela u studijama na zdravim odraslim osobama, osobama sa metaboličkim sindromom, kao i pušačima.

Iako se sveže bobice smatraju najzdravijim, ne gube na kvalitetu ni kada se zamrznu.

 

Foto: dianazh / gettyimages.com