Joga za oči: 9 poza za pauzu pred ekranom kako biste ublažili naprezanje očiju

by | 30.01.2024
Joga za oči: 9 poza za pauzu pred ekranom kako biste ublažili naprezanje očiju

Joga za oči u svakodnenoj praksi može vam pomoći će vam da dobijete preko potrebno olakšanje dok sedite na poslu. Opustiće oči i poboljšati njihovo zdravlje. 

Naše oči često pate od produžene izloženosti ekranima u digitalnom dobu, što uzrokuje naprezanje i bol. Uključivanje lakih joga položaja u svoju praksu pomoći će vam da dobijete preko potrebno olakšanje dok sedite na poslu.

Kako se praktikuje joga za oči

Ovi položaji su namenjeni ublažavanju naprezanja očiju, podsticanju opuštanja i poboljšanju opšteg zdravlja očiju. Joga za oči pruža očima restorativni predah od zahteva današnjih radnih mesta sa ekranima i plave svetlosti.

Joga za oči: Vežba sa dlanovima

Sedite udobno i snažno protrljate dlanove jedan o drugi da biste stvorili toplotu. Stavite ruke preko zatvorenih očiju, ali bez pritiska. Nekoliko puta duboko udahnite, dopuštajući da vam toplina umiri oči.

Treptanje

Brzo trepćite oko 30 sekundi. Zatvorite oči i pustite ih da se odmore na trenutak.
Ponovite ovo nekoliko puta da biste podmazali oči i smanjili suvoću.

Promena fokusa​

Držite palac oko 25 cm ispred lica. Usredsredite se na palacuz  nekoliko udisaja, a zatim prebacite pogled na predmet koji je udaljeniji. Nastavite da pomerate fokus između palca i udaljenog objekta oko dva minuta.

Rotacija očiju

Nežno  pomerajte oči u smeru kazaljke na satu nekoliko krugova. Zatim se prebacite u smeru suprotnom od kazaljke na satu. Ovo pomaže u poboljšanju fleksibilnosti i smanjenju napetosti oko očiju.

Zamišljena osmica

Zamislite oblik osmice ispred sebe. Pratite ovaj oblik očima, krećući se glatko i stabilno.
Pomaže u poboljšanju koordinacije očiju i opuštanju očnih mišića.

Gledanje na blizinu i daljinu

Gledajte predmet u blizini nekoliko sekundi, a zatim prebacite pogled na nešto u daljini. Ponovite ovaj proces, omogućavajući očima da se prilagode različitim žižnim daljinama.

Joga za oči: Gore-dole​

Polako pomerite pogled sa poda na plafon i nazad. Ovo pomaže u sprečavanju ukočenosti i unapređenju fleksibilnosti očnih mišića.

Nežna masaža​

Vrhovima prstiju kružnim pokretima nežno masirajte područje oko očiju. Ovo može pomoći u oslobađanju napetosti i povećanju cirkulacije krvi.

Pravilo ​​20-20-20

Pored ovih joga poza, razmislite o pridržavanju pravila 20-20-20: svakih 20 minuta gledajte u nešto udaljeno 20 stopa (oko 2 m) najmanje 20 sekundi. Ova jednostavna praksa može značajno smanjiti naprezanje očiju uzrokovano produženim vremenom pred ekranom.

Ne zaboravite da pravite kratke pauze tokom radnog dana da biste izvodili ove poze joge za oči. Neophodno je da se oči odmore od gledanja u ekrane tokom dužeg perioda.

Tatiana Foxy / gettyimages.com