LASIK operacija: Koja hrane se preporučuje nakon laserske korekcije vida

by | 29.05.2024
LASIK operacija: Koja hrane se preporučuje nakon laserske korekcije vida

LASIK je jedna od mnogih operacija koje ispravljaju vid preoblikovanjem rožnjače. Stručnjaci savetuju koje namirnice se preporučuju nakon intervencije, a koje bi trebalo izbegavati.

Možda nećete moći da jedete pre ili posle neke vrste operacije. Ovo nije slučaj sa LASIK-om. Pre procedure preporučuje se lagani obrok i dosta vode. Nakon LASIK-a, dobro je jesti, sve dok jedete isceljujuću hranu.

Šta je LASIK operacija?

LASIK (Laser-Assisted In Situ Keratomileusis) je popularna hirurška procedura koja se koristi za ispravljanje refraktivnih grešaka oka, kao što su kratkovidost (miopija), dalekovidost (hiperopija) i astigmatizam. Cilj LASIK operacije je da se poboljša vid i smanji ili eliminiše potreba za nošenjem naočara ili kontaktnih sočiva.

Važno je da jedete zdravu hranu kako biste održali zdravo telo. Konzumiranje prave hrane može pomoći u održavanju zdravlja vaših očiju.

Koju hranu jesti i šta izbegavati nakon LASIK operacije?

Ne postoje posebna ograničenja za hranu u vezi sa LASIK-om osim ako vam lekar ne savetuje drugačije. Zdrava ishrana se uvek podstiče za dobro izlečenje, a ovo je lista poželjnih namirnica:

Integralne žitarice

Da biste svoju viziju doveli u najbolje stanje, jedenje integralnih žitarica može biti izuzetno korisno. Ova hrana sadrži niske glikemijske indekse i preporučuje ih vaš hirurg nakon operacije, za razliku od rafinisanih ugljenih hidrata i slatkih napitaka.

Pored vitamina E, cinka i niacina, cela zrna sadrže esencijalne hranljive materije koje su dobre za vaše oči. Nekoliko primera uključuje:

 • Braon pirinač
 • Kinoa
 • Zob

Citrusi

Ishrana bogata vitaminom C pomaže u oporavku i izlečenju. Vitamin C se uglavnom nalazi u citrusnom voću. Najbolje je da idete prirodno umesto da uzimate multivitamine. Neki citrusi koje možete uključiti u svoju ishranu:

 • Narandže
 • Limete
 • Grejpfrut
 • Limun
 • Bobičasto voće

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće sadrži antioksidanse i neke pigmente koji mogu odložiti starenje oka. Ovakvo povrće može smanjiti rizik od nekih očnih bolesti kao što su katarakta. Zeleno lisnato povrće poput brokolija, graška i avokada takođe može pomoći oku da brzo zaceli nakon LASIK operacije.

Šargarepa

Svi smo svesni uticaja šargarepe na zdravlje naših očiju. Šargarepa je posebno korisna nakon LASIK-a. Šargarepa je odličan izvor vitamina A, C i karotenoida, koji štite vaše oči.

Orašasti plodovi

Među namirnicama koje ubrzavaju zarastanje ne smeju se propustiti orasi. Orašasti plodovi su bogati vitaminom E i omega-3 masnim kiselinama. Svakodnevno jedenje šake orašastih plodova može biti veoma korisno za zdravlje vaših očiju.

Orašasti plodovi, posebno brazilski orasi su još jedan fantastičan izvor hranljivih materija za vaše oči. Oni uključuju cink, vitamin E i omega-3 masne kiseline, koje mogu pomoći u rešavanju problema sa očima vezanim za starenje i sindroma suvog oka.

Jaja

Svojim očima morate obezbediti puno proteina i drugih vitalnih hranljivih materija za zarastanje nakon LASIK operacije oka. Jaja su fantastičan izvor nutritivnih proteina, a sadrže i zdrave hranljive materije. Lutein i zeaksantin, antioksidansi koji mogu da spasu vaše oči od štete, obiluju jajima. Pored toga, oni mogu pomoći u smanjenju rizika od katarakte ili makularne degeneracije kod starijih ljudi.

Hrana koju treba izbegavati nakon laserske korekcije vida

Masno meso

Crveno meso i kobasice, kao i prerađeno meso sa visokim sadržajem zasićenih masti, često doprinose visokom nivou holesterola. To uzrokuje nakupljanje plaka u makularnim sudovima oka, što smanjuje protok krvi. Konzumiranje masnog mesa može povećati rizik od razvoja makularne degeneracije, stanja koje utiče na mrežnjaču i uzrokuje gubitak vida.

Nezdrava hrana

Kada se jedu u velikim ili umerenim količinama, grickalice kao što su čips, kolačići i slatkiši mogu negativno uticati na vaš vid. Prema studijama, masti u ovoj brzoj hrani su nezdrave za vaše oči i mogu dovesti do očnih bolesti. Pored nezdravih masti sadržanih u ovoj hrani, prisustvo soli i šećera ometa dotok krvi u oči i utiče na zdravlje organa i krvotoka.

Šećer

Osim što je nezdrava za oči, ishrana puna šećera je nezdrava i za telo. Stalna konzumacija velikih količina šećera podiže nivo šećera u krvi, što zauzvrat izaziva komplikacije oko očiju.

Pržena hrana

Kada se ulja zagrevaju i ponovo zagrevaju da bi se pripremila hrana, molekularna struktura se menja, što je loše za celo naše telo i naše oči nisu izuzetak. Pržena hrana takođe utiče na srce i ometa cirkulaciju krvi, što utiče na dotok krvi u oči, što dovodi do zamagljenog vida.

Nekoliko saveta za brzi oporavak nakon LASIK-a

Važno je da pacijenti zapamte određene doze i ne treba posle LASIK operacije u prvih nekoliko dana i nedelja nakon procedure. Evo nekih od njih:

 • Nosite naočare za sunce i šešir da biste zaštitili oči od sunca kada ste napolju.
 • Da biste izbegli napade suvog oka, uvek držite tečne suze sa sobom.
 • Razmislite o kupanju umesto tuširanja, obraćajući veliku pažnju na područje oko očiju.
 • Nemojte pušiti.
 • Nemojte se šminkati.
 • Držite oči dalje od zadimljenih, prašnjavih ili izuzetno suvih okruženja koje ih mogu iritirati ili izazvati suve oči.
 • Izbegavajte trljanje očiju.

smirart / gettyimages.com