Uticaj pušenja na vid: Zašto je važno rešiti se ove loše navike?

by | 23.02.2024
Uticaj pušenja na vid: Zašto je važno rešiti se ove loše navike?

Uticaj pušenja na vid, odnosno oštećenje koje može da uzrokuje izaziva sve veću zabrinutost, bacajući svetlo na još jedan razlog zašto je odvikavanje od ove loše navike od suštinskog značaja za opšte zdravlje. 

Pušenje, koje je odavno poznato po štetnim efektima na zdravlje respiratornih i kardiovaskularnih sistema, takođe utiče na zdravlje očiju. Veza između pušenja i oštećenja vida izaziva sve veću zabrinutost, bacajući svetlo na još jedan razlog zašto je prestanak pušenja od suštinskog značaja za opšte zdravlje. Od samih pušača do onih koji udišu pasivni dim, i oči snose najveći teret štetnih efekata duvana.

Uticaj pušenja na vid

Uticaj pušenja na vid je čista stvarnost koja naglašava važnost prihvatanja načina života bez dima. Bilo da ste pušač ili nepušač izložen pasivnom pušenju, oči nisu pošteđene štetnih efekata duvana. Prestankom pušenja, pojedinci mogu zaštititi svoj vid, smanjujući rizik od stanja koja ugrožavaju vid i poboljšavajući svoje opšte zdravlje očiju. Nikad nije kasno da se oslobodite stiska duvana i krenete na put ka jasnijoj, svetlijoj viziji i zdravijoj budućnosti.

Uticaj pušenja na vid: Makularna degeneracija

Pušenje značajno povećava rizik od razvoja stanja koja ugrožavaju vid. Jedno takvo stanje je makularna degeneracija (AMD), vodeći uzrok nepovratnog gubitka vida kod starijih osoba. Ova bolest postepeno pogoršava vid, narušavajući sposobnost čitanja, vožnje i prepoznavanja lica. Prestankom pušenja, pojedinci mogu potencijalno da odlože početak ili napredovanje AMD-a, čuvajući svoj vid duže.
Katarakte

Katarakta

Upotreba duvana povećava rizik od razvoja katarakte, stanja koje dovodi do zamućenja prirodnog sočiva oka. Kod pušača je dva do tri puta veća verovatnoća da će razviti kataraktu u poređenju sa nepušačem. Katarakta ne samo da zamagljuje vid već i smanjuje osetljivost na kontrast, što otežava razaznavanje objekata u uslovima slabog osvetljenja. Odbacivanjem ove loše navike, pojedinci mogu umanjiti rizik od nastanka katarakte i zadržati jasniji i oštriji vid sve do kasnijih godina.

Pasivno pušenje

Uticaj pušenja se proteže dalje od samog pušača, utičući na prolaznike kroz ono što se naziva pasivnim pušenjem. Udisanje pasivnog dima je povezano sa bezbroj problema oka, u rasponu od sindroma suvog oka do težih stanja kao što je oštećenje optičkog nerva.

Deca su posebno osetljiva na štetne efekte pasivnog pušenja, pri čemu izloženost povećava njihov rizik od razvoja miopije (uobičajeno stanje vida u kome se objekti u blizini čine jasnim, ali objekti koji su udaljeniji izgledaju mutno) i drugih problema sa vidom kasnije u životu.

Pušenje pogoršava postojeća zdravstvena stanja

Pušenje pogoršava postojeća zdravstvena stanja, otežavajući njihovo upravljanje. Na primer, za osobe sa dijabetesom, pušenje može povećati verovatnoću gubitka vida. Prestankom pušenja, osobe sa dijabetesom mogu bolje da kontrolišu svoje stanje i smanje rizik od iscrpljujućih komplikacija na očima.

Prednosti odvikavanja od pušenja proširuju se na zdravlje vida, nudeći tračak nade za one koji se bore sa zavisnošću od duvana. Studije su pokazale da prestanak pušenja smanjuje rizik od razvoja AMD, katarakte i drugih očnih stanja povezanih sa pušenjem tokom vremena.

Daria Kulkova / gettyimages.com