Da li se nikotinska zavisnost može prevazići prirodnim lekovima?

by | 19.02.2024
Da li se nikotinska zavisnost može prevazići prirodnim lekovima?

Nikotinska zavisnost je ozbiljan problem. Mnogi pušači žele da napuste ovu štetnu naviku, međutim, zavisnost izazvana supstancom koja se nalazi u duvanu im to čini prilično teškim.

Trenutno ne postoje samo nikotinski flasteri i drugi resursi za postepeno napuštanje ove navike, već imamo i prirodne terapije. Ovo može biti opcija koja nam može pomoći da postignemo svoj cilj.

Nikotinska zavisnost: Prirodne terapije

Neke alternativne terapije mogu biti od velike pomoći u prevazilaženju zavisnosti od nikotina. Međutim, uvek se možete obratiti profesionalcu koji će vam pomoći da odustanete od duvana. Zavisnost od nikotina je navika koju je teško prekinuti. Nemojte se plašiti da tražite pomoć.

Zatim ćemo videti neke opcije, jer postoje biljke i druga jedinjenja kojima se pripisuje velika efikasnost.

1. Nikotinska zavisnost i citizin

Citizin, iako je prirodni dodatak, mora biti pod nadzorom lekara specijaliste. Citizin je ekstrakt iz semena biljnih rodova kao što su Laburnum i Cytisus iz potrodice  Fabaceae. Ovaj ekstrakt se koristio u Rusiji kako bi pomogao ljudima da prestanu da puše. To je prirodna opcija koja se može pronaći u apotekama u obliku tableta.

Ekstrakt ove biljke treba uzimati samo 25 dana. To je neko opšte procenjeno vreme za prevazilaženje zavisnosti od nikotina. Napominjenom da ja važno da se pridržavate uputstva na pakovanju. Isto tako, veoma je važno je da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što počnete da konzumirate.

2. Prestanite pušiti pomoću biljke kudzu

Kudzu (Pueraria Montana)je još jedna opcija za prevazilaženje zavisnosti od nikotina. Deo koji se koristi za ovu svrhu je koren ovog žbuna. Njegova svojstva inhibiraju krug nagrađivanja, smanjujući želju za nikotinom.

Postoje različiti načini konzumiranja ovog prirodnog leka za prevazilaženje zavisnosti od duvana. Postoje tri verzije u kojima se može naći ova biljka:

Tablete: Konsultujte se sa svojim lekarom za odgovarajuću dozu, a zatim postepeno smanjite unos.
Prašak: Može dodati jelima ili rastvoriti u čaši soka. Ne preporučuje se da se rastopi s vodom jer prašak ima pomalo neprijatan ukus i miris.
Ekstrakt: U obliku kapi, mogu se rastvoriti u čaši vode ili konzumirati direktno.

3. Homeopatija kao prirodno rešenje

Homeopatija je komplementarni lek. To znači da se možete podvrgnuti tome, istovremeno birajući neku od gore navedenih opcija ili ići na terapiju kod profesionalaca.

Saveti

Pored upotrebe prirodnih terapija, medicinski nadzor i snaga volje su osnovni stubovi za odvikavanje od ove loše navike.

Velika greška je verovanje da će nam ove prirodne opcije same pomoći da prevaziđete zavisnost od nikotina. Važno je imati nameru, uložiti trud i biti svestan da će biti mnogo trenutaka u kojima se pojavljuje anksioznost. Upravo u ovim slučajevima, morate se osloniti na snagu volje i prirodne resurse.

Naravno, za jačanje volje možete da se oslonite na jogu i meditaciju.

Prestanak pušenja nije lak. Stoga takođe preporučujemo da izbegavate ona mesta koja vas lako mogu naterati da se vratite ovoj navici. Na primer, kada idete u bar, nemojte se stavljati u prostor za pušenje. Ovo vam može pomoći.

Napomena: Alternativni lekovi za odvikavanje od pušenja nisu u potpunosti verifikovani naučnim studijama, tako da svi zahtevaju nadzor lekara specijaliste da ih vodi.

Nadamo se da vam je ovaj članak bio od pomoći i verujemo da ćete uskoro prevazići svoju zavisnost od nikotina i potpuno napustiti duvan.

Jikaboom / gettyimages.com