Naučna istraživanja: Kako pušenje utiče na prevremenu menopauzu?

by | 21.05.2024
Naučna istraživanja: Kako pušenje utiče na prevremenu menopauzu?

Da li znate da pušenje ima i te kako uzicaja na prevremenu menopauzu? Saznajte kako ova loša navika utiče na homronalni status i na koje sve načine utiče na žensko telo. 

Preuranjena menopauza je sam pojam znači da postoji prekid proizvodnje hormona iz jajnika. Dakle, kao posledica toga dolazi do prestanka menstruacije. Pušenje utiče na nivoe estrogena na više načina. Može smanjiti proizvodnju estrogena; može poremetiti metabolizam estrogena i ubrzati razgradnju estrogena u telu.

Kako pušenje utiče na prevremenu menopauzu?

Ovaj poremećaj ravnoteže estrogena može doprineti različitim problemima reproduktivnog zdravlja, uključujući preuranjenu menopauzu. To može izazvati komplikacije u trudnoći i može izazvati neplodnost u ekstremnim slučajevima.

Uticaj toksina iz cigareta na prevremenu menopauzu

Štaviše, pušenje ubrzava gubitak starosti jajnika što može izazvati ili može dovesti do ranijeg iscrpljivanja ovarijalne rezerve. Moramo da znamo šta je rezerva jajnika. Naime, jajnik ima dve funkcije, jedna je proizvodnja hormona poput estrogena i progesterona, a druga je ovulacija koja ako sazre i spoji se sa spremom dovodi do trudnoće. Pušenje uzrokuje ranije iscrpljivanje ovarijalne rezerve i posledično raniju menopauzu.

Osim toga, hemikalije u cigaretama takođe mogu izazvati oštećenje jajnika i poremetiti nivoe hormona koji doprinose prevremenoj menopauzi.

Drugi problem koji se javlja je, ako je menopauza rana, tako da će očigledno perimenopauza biti rana. Zbog toga je pušenje, posebno u starosnoj grupi sa menstruacijom ili u reproduktivnoj dobi, štetno za organizam.

To nije samo generalizovana šteta kao što je hipertenzija, problem sa plućnom funkcijom, već i reproduktivnom sistemu koja takođe uzrokuje veliku štetu sistemu. Negde to utiče i na porođaj, kao na začeće deteta. Za zdrav reproduktivni sistem preporučljivo je kontrolisati pušenje ako ga ne prestajete.

Wavebreakmedia / gettyimages.com