KATARAKTA: PELIN I PERŠUN ZAUSTAVLJAJU KATARAKTU

by | 06.06.2023

Mnogi travari najčešće preporučuju upravo ove dve biljke u prevenciji i terapiji katarakte 

 

Kako se manisfestuje katarakta? Ako vam je vid zamućen, ako vam se čini da su boje bleđe nego obično, ukoliko vidite duplo, noću otežano vozite, čitate teže nego inače. Ili imate učestalu potrebu za promenom naočara ili sočiva. Ova promena na očnom sočivu narušava oštrinu vida, a znatno je češća kod žena nego kod muškaraca. Najčešći uzrok katarakte jeste starenje – gotovo polovina ljudi starijih od 75 godina ima zamućen vid, mada se mrena može javiti i ranije, i to obično između 40. i 50. godine.

 

KATARAKTA: PELIN I PERŠUN ZAUSTAVLJAJU KATARAKTU

Katarakta: Narodni lekovi

Pelin

Kašičicu pelina pomešajte s istom količinom matičnjaka, a zatim to prelijte sa 2 dl ključale vode. Nakon što odstoji 10 minuta, procedite. Kad se čaj ohladi, njime isperite oči, a možete ga i popiti – učinićete uslugu svom mozgu i centralnom nervnom sistemu. U slučaju katarakte, pelin se može koristiti i u vidu obloga – sveži, izgnječeni list te biljke prelijte vodom i ostavite to da odstoji poklopljeno 24 sata. Potom procedite i prelijte ključalom vodom. Obloga se pravi od listova umotanih u lanenu krpu. Pelin je naročito efikasan ako se tokom deset dana koristi u kombinaciji s bokvicom i različkom.

Peršun i limun

Peršunov list može usporiti napredak katarakte: šest do osam listova operite u čistoj vodi, a onda pre spavanja stavite to preko očiju i povežite gazom ili čistom prokuvanom belom krpom. Ujutru skinite povez u zamračenoj prostoriji, a oči nekoliko minuta pljuskajte hladnom vodom s ceđenim sokom od dva veća limuna.

Neven

Mada se smatra da je neven najbolji za kožne tegobe, ta biljka jarkonarandžastih cvetova može pomoći i u borbi s kataraktom. Tri kašičice suvih cvetova prelijte s pola litra ključale vode, te ostavite to da odstoji poklopljeno dva sata. Procedite i pijte po pola šolje čaja četiri puta dnevno, a u međuvremenu njime ispirajte oči.

Ricinusovo ulje

Natopite komadiće vate ili blaznice za skidanje šminke ricinusovim uljem, a onda stavite to na zatvorene kapke. Držite najmanje sat vremena, a nakon toga ne ispirajte oči. Osim toga, svako veče pred spavanje stavite na kapke po nekoliko kapi ricinusovog ulja, pa ostavite to da deluje tokom noći.

Medne kapi

Ako je bolest u početnoj fazi, treba napraviti tečni rastvor od meda i destilovane vode, pa dve-tri kapljice sipati u oči triput dnevno. Takođe, ovim kapima može se dodati sveži sok od crvenog luka (koristi se na isti način). U slučaju početnog stadijuma sive mrene (katarkte), dva-tri puta dnevno treba isprati oči čajem od vrtnog pelina (Artemisia absinthium). Može se praviti i čaj od majske ruse (rosopasa), te koristiti kao obloga za bolesne oči.

Rosopas

Sveži list rosopasa gnječite dok se ne pojavi zelenkasta tečnost. Dobijenom tečnošću mažite trepavice. Prilikom nanošenja tečnosti, ali i još nekoliko minuta nakon toga, držite zatvorene oči. Ponavljajte terapiju ujutru i uveče.

 

Foto: Irina Gelwich/gettyimages.co.uk