PETNI TRN: PPOMAŽU KROMPIR, SO I MASLINOVO ULJE

by | 07.06.2023
petni-trn_petni-trn-ppomazu-krompir-so-i-maslinovo-ulje.jpg

Biljne obloge pokazale su se kao vrlo efikasna terapija za petni trn

 

Ako imate petni trn, pomoći će vam obloge od crne rotkve, šargarepe, krompira kupusa, bokvice i meda. Samo budite strpljivi i uporni – i rezultati neće izostati.

 

PETNI TRN: PPOMAŽU KROMPIR, SO I MASLINOVO ULJE

Petni trn: Ništa bez obloga

Od crne rotkve

Narendajte crnu rotkvu, a zatim je privijte na petu kao oblogu i ostavite da deluje preko noći. Ujutru isperite toplom vodom. Ponavljajte postupak najmanje sedam dana.

Od šargarepe

Narendajte manju šargarepu nasitno i stavite je na celofan, a zatim privijte to na bolnu petu i ostavite da deluje preko noći. Ponavljajte postupak najmanje deset dana.

Od soli

U rerni ili tiganju zagrejte šaku soli, pa naspite to u platnenu vrećicu, koju ćete potom priviti na bolno mesto i ostaviti da deluje sve dok se ne ohladi. Ponavljajte postupak deset dana.

Od krompira

Narendajte krompir s ljuskom, nanesite ga na pamučnu krpu, a zatim privijte to na bolno mesto. Preko toga obmotajte celofan da tečnost ne bi iscurila. Ostavite oblogu da deluje tokom noći, a ujutru isperite mlakom vodom. Ponavljajte najmanje nedelju dana. 

Od bokvice

Na bolno mesto privijte tek ubrani list bokvice, okrenut na naličje. Kad se osuši, stavite drugi. Nakon nekoliko dana, trebalo bi da dođe do znatnog poboljšanja i smanjenja bolova.

Od meda i kupusa

Na manji list kupusa stavite kašičicu meda, a zatim to privijte na bolno mesto, učvrstite zavojem i ostavite da deluje preko noći. Ujutru isperite mlakom vodom. Ponavljajte tri dana.

Od meda i soli

Postoji još jedna „čarobna“ kombinacija za ublažavanje bolova u peti. Ta kombinacija sastoji se od meda i soli. Med i so pomešajte u jednakim proporcijama. Kašu nanesite na bolno mesto, a zatim, isto kao i u prethodnom receptu – umotajte najlonskom kesom. I, naravno, ne zaboravite da obujete čarape. 

Petni trn: Masirajte pete…

Uljem

U kašiku maslinovog ulja dodajte po dve kapi etraskog ulja lavande, ruzmarina i mente. Masažu praktikujte dvaput dnevno, najmanje dve nedelje. A pomaže i sledeća mešavina: Pomešajte 150 ml maslinog ulja, kašičicu mlevene ljute paprike i kašičicu đumbira u prahu. Ostavite da odstoji 72 sata pre upotrebe. Tri puta dnenvo koristite za masažu bolnog mesta.

Ledom

Masaža pete ledom jedan je od načina da se ublaži bol. Osećaj hladnoće može olakšati, ili čak popuno eliminisati bol, bar na neko vreme. Ovaj metod primenjujte nekoliko puta dnevno, po deset-petnaest minuta, u zavisnosti od toga koliko možete izdržati. 

Foto: Alinakho/gettyimages.co.uk