MATIČNI MLEČ ČUVA MOZAK I ČISTI ARTERIJE

by | 07.06.2023

Matični mleč snižava krvni pritisak i holesterol, a takođe ublažava hronične upale

 

Matični mleč obiluje i ugljenim hidratima, proteinima, masnim kiselinama, vitaminima grupe B, mineralima kalcijumom, gvožđem i magnezijumom, enzimima… Zato ga je dobro koristiti kao dodatak ishrani, jer može pomoći u slučaju čitavog niza tegoba i hroničnih bolesti. Odličan je i za jačanje imuniteta, te podizanje energije, naročito tokom sezonskih promena. 

MATIČNI MLEČ ČUVA MOZAK I ČISTI ARTERIJE

 

Matični mleč poboljšava pamćenje

Istraživanja pokazuju da matični mleč može pomoći u suzbijanju negativnih efekata neurodegenerativnih bolesti mozga, poput Alchajmerove, koja dovodi do progresivnog gubitka pamćenja. Naime, moždano tkivo sadrži veliku količinu nezasićenih masnih kiselina, koje su obično na meti slobodnih radikala, a ovi molekuli izazivaju oštećenja na ćelijama i njihovo postepeno propadanje. Međutim, mleč obiluje brojnim antioksidativnim komponentama – amino-kiselinama i fenolnim komponentama, koje ublažavaju ili sprečavaju taj negativni efekat, štiteći tako funkciju mozga. 

Takođe, mleč pozitivno utiče na kognitivne funkcije – poboljšava sposobnost učenja i pamćenja. Zato se naročito preporučuje studentima tokom ispitnih rokova, kao i svim onima koji se nalaze u situacijama pojačanih mentalnih napora. 

Čisti arterije

Povišene vrednosti holesterola vrlo su opasne, jer stvaraju naslage na krvnim sudovima, što može izazvati njihovo začepljenje. U tom stanju normalan protok krvi biva onemogućen, te kiseonik i nutrijenti ne stižu do srca i mozga, usled čega se javlja srčani udar, kao i bolesti arterija, poput ateroskleroze (pušači, gojazne osobe, kao i oni koji vode sedentarni način života posebno su izloženi riziku od ovih bolesti).

Srećom, rana dijagnostika i tretman lekovima mogu pomoći da se ove tegobe suzbiju, baš kao i prirodni preparati, poput matičnog mleča. Rezultati jedne studije pokazali su da su osobe s hiperlipidemijom koje su dnevno konzumirale 350 mg – nakon tri meseca poboljšale krvnu sliku, jer je došlo do opadanja ukupnog i lošeg holesterola, mada nije bilo većih promena u pogledu nivoa triglicerida i HDL holesterola.

Matični mleč snižava krvni pritisak

Povišeni krvni pritisak može biti posledica određenih bolesti, ali on je danas uglavnom uzrokovan hroničnim stresom. Negativne okolnosti koje izazivaju nervozu i anksioznost nemoguće je ignorisati i izbeći, ali je zato važno imati svest o posledicama koje izazivaju, kako bi se na vreme preduzele preventivne radnje. Ključ je u promeni načina života i ishrane, kao i bavljenju fizičkom aktivnošću.

Matični mleč može pomoći u ovim situacijama, jer sadrži dosta vitamina B, pa deluje povoljno na nervni sistem, te ublažava negativno dejstvo stresa na telo. Osim toga, obiluje i peptidima, koji blokiraju enzime odgovorne za sužavanje krvnih sudova. Kao rezultat toga, oni se šire, pa krv lakše struji kroz njih, a tako i pritisak opada. 

Šta još može

  1. Pomaže u regulisanju insulinske rezistencije i reguliše nivo šećera u krvi. 
  2. Suzbija bakterijske infekcije.
  3. Podstiče proizvodnju kolagena.
  4. Jača odbrambenu moć organizma, koji tako postaje otporniji na viruse i bakterije.
  5. Podiže energiju, te neutrališe osećaj hroničnog umora.
  6. Ublažava tegobe izazvane menopauzom.
  7. Podstiče proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, te može pomoći u slučaju malokrvnosti.

 

Foto: JPC-PROD/gettyimages.co.uk