NEVOLJNO MOKRENJE: KAKO ZAUSTAVITI INKONTINENCIJU

by | 07.06.2023

Ako vas muči nevoljno mokrenje, što pre potražite stručnu pomoć i isprobajte prirodne preparate

 

Nevoljno mokrenje muči ogroman broj starije populacije. Glavni uzrok jeste slabljenje mišića i vezivnog tkiva karličnog dna. Obično nastaje u trudnoći, nakon teškog porođaja ili usled prekomerne telesne težine, kad dolazi do velikog opterećenja bešike i donjeg dela stomaka. Takođe može biti predodređena konstitucijom ili izazvana hirurškim intervencijama u maloj karlici.

Nevoljno mokrenje: biljna terapija

Lečenje inkontinencije mnogo je lakše uz primenu biljnih preparata:

Beli slez

Poznat po blagotvornom dejstvu na disajne organe, aromatični koren sleza važi i za izvanredno sredstvo protiv oboljenja urinarnog trakta i inkontinencije. U šolju hladne vode naspite tri kašičice iseckanog korena, koji treba da odstoji nekoliko sati. Potom to procedite, a dobijenu tečnost popijte. Uzimajte dve do tri šolje dnevno.

Šumski lišaj

Lekovito dejstvo ovog neobičnog stanovnika šume, čiji je latinski naziv Usnea barbata, poznato je hiljadama godina, a nedavna istraživanja pokazuju da ima snažno antibakterijsko dejstvo zahvaljujući visokom sadržaju usnične kiseline. Osim što otklanja infekcije i upale, jača kompletan urinarni trakt. Na tržištu je dostupan u vidu ulja i ekstrakta.

Brusnica

Jedan je od najpoznatijih lekova za upale mokraćnog sistema, a vrlo je delotvorna i u terapiji inkontinencije. Dve kašike listova i plodova brusnice prelijte sa 2 dl ključale vode, a zatim ostavite to da odstoji sat-dva i procedite. Pijte tokom dana u malim gutljajima. Po želji, možete jesti i sveže plodove.

Mirođija

Malo je poznato da je mirođija, jedan od najpopularnijih začina na našim prostorima, odlično sredstvo za lečenje nevoljnog oticanja urina. Uzima se u obliku čaja: kašiku semena prelijte sa 2,5 dl vrele vode, a zatim to poklopite, ostavite da odstoji pola sata i popijte.

Smola smreke

Pomešajte sveže žumance s kašičicom smrekine smole. Jedite ovu smesu ujutro i uveče, pola sata pre obroka.

Kora jasike

U emajliranu šerpu naspite 50 g kore jasike u prahu, a zatim dodajte litar vode, poklopite i stavite na vatru. Kuvajte tečnost 20 minuta, a potom procedite i ostavite da se ohladi. Pijte po šolju ovog napitka četiri puta dnevno.

Lovorov list

Kuvajte tri lista lovora u 2 dl ključale vode deset minuta. Ostavite to poklopljeno da se ohladi, a zatim procedite i pijte na svako pola sata po gutljaj.

Ako vas muči nevoljno mokrenje, redovno izvodite Kegelove vežbe

Ove jednostavne vežbe spasonosno su rešenje za većinu žena koje pate od inkontinencije, a mogu se izvoditi u svako doba – i svuda. Učestalim pokretanjem mišića donjeg dela karlice dolazi do njihovog jačanja i uspostavljanja ili znatnog poboljšanja kontrole mokrenja.

  1. Stisnite mišiće dna karlice, zadržite ih tri sekunde, opustite ih nakon tri sekunde, pa napravite pauzu od tri sekunde. Ponovite vežbu deset puta. Vežbajte kad god ste u prilici i postepeno produžavajte vreme zadržavanja mišića.
  2. Stiskajte i opuštajte mišiće što brže možete. I ovu vežbu radite kad god možete.
  3. Lagano stežite mišiće, a zatim postepeno pojačavajte intenzitet. Potom polako i ravnomerno opuštajte mišiće.

 

Foto: Natalia SO/gettyimages.co.uk