Oštećeni nokti nakon gel manikira? Evo kako da ih oporavite

by | 01.02.2024
Oštećeni nokti nakon gel manikira? Evo kako da ih oporavite

Ako ste zabrinuti da su vam oštećeni nokti nakon gel manikira, opustite se. Dobra vest – šteta je često reverzibilna. Pronalaženjem pravih tretmana možete ih oporaviti.

Dakle, koji je najbolji način da oporavite nokte nakon što je šteta od gelova učinjena? Odgovor na to pitanje stiže od stručnjaka.

Oštećeni nokti nakon gel manikira

Donosimo vam nekoliko jednostavnih saveta zahvaljujući kojima ćete oporaviti svoje nokte:

Koristite kremu ili ulje za zanoktice

Jedan od najlakših načina za oporavak oštećenih noktiju nanošenje ulja za zanoktice, a zatim kreme za ruke. Ulja za zanoktice donose vitamine i ishranu, a  krema će zadržati vlagu. Gubitak vlage je čest simptom oštećenja noktiju nakon nanošenja gela.

Za tu priliku možete da koristite mešavinu jojobinog i kokosovog ulja i vitamina E. Nežno umasirajte ulja na nokte, ostavite da deluje 20 minuta pre nego što ih operete.

Potopite nokte u maslinovo ulje

Ovo je jedna od najjeftinijih metoda. Potopite nokte u maslinovo ulje oko 10 do 15 minuta dnevno. Zanoktice su barijera koja sprečava bakterije i slobodne radikale da uđu u telo, sprečavajući infekcije. Ako su dobro hidrirane to je ključno za zdrav rast noktiju.

Povećajte unos biotina

Jedan od najpopularnijih hranljivih sastojaka za kosu, kožu i nokte je biotin. Ciljajte da konzumirate 30 mikrograma dnevno i razmislite o uključivanju multivitamina u svoj dnevni režim zdravlja.

Iako ovo dobro funkcioniše, ali ne očekujte trenutne rezultate. Noktima je potrebno tri meseca da izrastu od korena do vrha, zato budite uporni i videćete fundamentalno jače nokte tokom vremena.

Koristite keratinski tretman

Možda ste mislili da su keratinski tretmani samo za vašu kosu‚ ali možete ih koristiti i za nokte, posebno nakon uklanjanja akrila ili gela.

Keratin je prirodni protein koji čini gradivne blokove za  kožu, kosu i nokte. Tretman keratinom može pomoći u jačanju noktiju i sprečiti listanje i lomljenje nokta.

Oštećeni nokti: Masirajte vrhove prstiju

Ko ne voli masažu ruku? Uljem izmasirajte vrhove barem jednom nedeljno.

Takođe, turpijate svaka tri dana nokte kako biste stimulisali protok krvi (što može povećati isporuku vitalnih hranljivih materija i poboljšati cirkulaciju.

Nosite rukavice

Naše ruke svakodnevno dolaze u kontakt sa raznim hemikalijama. Izaberite prirodne i nežne sapune i sredstva za čišćenje. Bilo bi korisno da stavite rukavice kada na primer perete suđe ili obavljate druge kućne poslove kako biste zaštitili ruke.

Redovno mažite ruke

Sticanje navike hidratacije ruku može biti fantastičan način za uobičajeno popravljanje oštećenih noktiju. Držite hidratatnu kremu za ruke pored lavaboa i redovno je nanosite.

I na kraju, ako možete dozvolite svojom noktima da se malo odmor. Pkušajte da minimum mesec dana ne stavljate gel lak na nokte ili dok se potpuno ne oporave.

Irina Tiumentseva / gettyimages.com