Nokti mogu biti dom za 32 različite vrste bakterija: Evo kako ih održavate zdravim

by | 09.02.2024
Nokti mogu biti dom za 32 različite vrste bakterija: Evo kako ih održavate čistim

Da li znate da se u nokti moggu da skrivaju na desetine bakterija i gljivica? Zato naučnici skreću posebnu pažnju na higijenu – i preporučuju na koje sve načine možete da zaštitite zdravlje.

Studija urađena 2021. godine i objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja za pedijatriju otkrila je 32 vrste bakterija i 28 vrsta gljivica: 50% su bile isključivo bakterijske, 6,3% su bile isključivo gljivične, a 43,7% su bile mešovite zajednice bakterija i gljivica.

Nokti mogu biti dom na desetine bakterija i virusa

Studija sprovedena na noktima se često citira u izveštajima zbog svojih šokantnih otkrića i ovo skreće pažnju na higijenu noktiju i razume šta bi moglo da napreduje ispod tih prelepih noktiju.

Održavanje zdravih noktiju podrazumeva kombinaciju dobre higijene, uravnotežene ishrane i pravilne prakse nege noktiju. Vaša ishrana igra ključnu ulogu u održavanju zdravih noktiju

Zdravi nokti: Važnost ishrane

Ishrana igra vitalnu ulogu u zdravlju noktiju. Uverite se da vaša ishrana uključuje esencijalne hranljive materije kao što su biotin, vitamini A, C, D i E, kao i minerale poput gvožđa i cinka. Ovi hranljivi sastojci podržavaju opšte zdravlje noktiju i mogu se naći u hrani poput voća, povrća, celih žitarica, nemasnih proteina i orašastih plodova.

Ako nastojite da dobijete dovoljno esencijalnih hranljivih materija iz svoje ishrane, razmislite o uzimanju suplemenata nakon konsultacije sa lekarom. Poznato je da suplementi biotina, posebno, podržavaju zdravlje noktiju, ali je neophodno osigurati da ne prekoračite preporučene dnevne doze bilo kog hranljivog materija.

Pravilna ishrana uključuje i hidrataciju koja je ključna za zdrave nokte. Pijenje adekvatne količine vode pomaže u održavanju vlažnosti noktiju, sprečavajući ih da postanu lomljivi i skloni lomljenju. Potrudite se da pijete najmanje osam čaša vode dnevno kako bi nokti i koža bili dobro hidrirani.

Vodite računa o  noktima

Pažljivo rukujte noktima kako biste sprečili oštećenje. Upotrijebite nežnu makazice, secite nokte prvo poprečno, a potom zaokružite ćoškove. Izbegavajte sečenje preblizu koži ili preterano sečenje zanoktica, jer to može dovesti do infekcija. Isturpijajte nokte u jednom pravcu kako biste sprečili cepanje i slabljenje.

Često izlaganje vodi, posebno produženo uranjanje, može oslabiti nokte. Temeljno osušite ruke nakon pranja i razmislite o tome da nosite rukavice dok obavljate kućne poslove ili koristite jake hemikalije za čišćenje. Održavanje noktiju čistim pomaže u sprečavanju bakterijskih ili gljivičnih infekcija.

Održavajte ih vlažnim kako biste sprečili suvoću. Ovo promoviše fleksibilnost, smanjujući rizik od cepanja i pukotina. Koristite hidratantnu kremu koja sadrži sastojke kao što su shea puter, vitamin E ili ulje jojobe da biste nahranili nokte i okolnu kožu.

Ograničite posete salonima

Često izlaganje jakim hemikalijama i prekomerno turpijanje mogu oslabiti nokte. Ograničite broj poseta salonima za nokte i birajte salone koji daju prioritet higijeni i koriste visokokvalitetne proizvode.

Izaberite visokokvalitetne lakove bez hemikalija da biste smanjili rizik od oštećenja noktiju. Dozvolite noktima da povremeno dišu tako što ćete ih ostaviti bez lakiranja nekoliko dana.

Proverite sastojke u vašim proizvodima za negu noktiju, uključujući sredstva za uklanjanje laka za nokte i lepkove. Odlučite se za odstranjivač laka za nokte bez acetona i izaberite proizvode koji ne sadrže jake hemikalije da biste smanjili potencijalno oštećenje noktiju.

Obratite pažnju na suptilne znakove

Obratite pažnju na promene na noktima, jer one mogu biti pokazatelji osnovnih zdravstvenih problema. Promena boje, promene u debljini ili abnormalnosti u obliku noktiju mogu signalizirati potencijalne zdravstvene probleme. Ako primetite stalne probleme, konsultujte se sa lekarom za tok lečenja.

Deagreez / gettyimages.com