Provereno! Jedite ovih 5 namirnica kako biste olakšali simptome PMS-a

by | 09.02.2024
Provereno! Jedite ovih 5 namirnica kako biste olakšali simptome PMS-a

Simptomi PMS-a obično kreću oko nedelju dana pre menstruacije, a karakterišu ih pojava akni, nadimanje i česte promene raspoloženja. Pojedine namirnice mogu da ublaže simptome. 

 

PMS može izazvati nekoliko fizičkih i emocionalnih simptoma nedelju ili dve pre početka menstruacije. Više od 90% žena je priznalo da ima neke od ovih simptoma. Budući da se dešavaju svaki mesec, dobre vesti su što postoji način sa se ublaže.

Kako olakšati simptome PMS-a?

Stručnjaci upozoravaju da rigorozne dijete nikako nisu preporućljive tokom PMS-a. Ali, sa druge strane određene namirnice mogu da pomognu u ublažavanju nelagodnosti od simptoma .

Hrana koja može pomoći kod PMS-a?

Način na koji doživljavate PMS povezan je sa onim šta i kako jedete. Istraživači su otkrili da se PMS češće javlja kod osoba koje su jele veliku količinu brze hrane, bezalkoholnih pića i prerađenog mesa.

Preporučljivo je da se tokom ovog perioda smanji unos natrijuma, šećera, masti i alkohola. Umesto toga, opredelite se za zdraviji jelovnik. Na primer, složeni ugljeni hidrati (npr. cela zrna) i hrana bogata kalcijumom (npr. jogurt) mogu ublaže simptome PMS-a. Takođe, naučnici ističu ovih pet namirnica koji mogu da ublaže simptome tokom ovog perioda:

Avokado

Ako tokom PMS-a žudite za brzom hranom, patite od grčeva u mišićima i nadimanja – avokado može da pomogne. Ova namirnica sadrži kalijum, mineral koji pomaže u zaštiti od grčeva u mišićima i daje osećaj sitosti, tako da ćete biti manje skloni preteranom grickanju. Takođe deluje kao prirodni diuretik tako što izbacuje višak natrijuma i tečnosti iz tela.

Cvekla i zelje

Studija iz 2022. je primetila da su vitamini B (npr. tiamin ili B1 i riboflavin ili B2) povezani sa smanjenim PMS-om.

Cvekla i zelje cvekle sadrže i B1 i B2. A, samo jedna šolja cvekle obezbeđuje oko trećinu vaših dnevnih potreba za folatima, što je 400 mikrograma dijetalnih folata svakog dana za odrasle.

Nedostatak folata u telu može izazvati probleme poput mentalnog umora, problema sa pamćenjem i nesanicu.

Sardine

Utvrđeno je da niski nivoi kalcijuma i vitamina D u serumu izazivaju ili pogoršavaju simptome PMS-a. Sardine sadrže oba ova hranljiva sastojka, zajedno sa omega-3 masnim kiselinama.

Omega-3 masne kiseline mogu pomoći da se smanji nadutost izazvana PMS-om, glavobolja, osetljivost grudi, depresija, nervoza, anksioznost i nedostatak koncentracije.

Mahunarke

Jedno istraživanje je pokazalo da ljudi sa većim unosom ne-hem gvožđa, tipa koji se nalazi u biljnoj hrani, imaju manji rizik od simptoma PMS-a.

Najveći izvor ne-hem gvožđa su mahunarke ili mahunarke (pasulj, sočivo, leblebija i grašak). Mahunarke su takođe pune vlakana, još jednog ključnog leka za PMS, koji pomaže u regulisanju šećera u krvi i nivoa insulina. Samo pola šolje kuvanog crnog pasulja pakuje preko sedam grama vlakana.

Ako ste zabrinuti zbog dodatnog gasa i nadimanja, noć pre kuvanja ostavite pasulj potopljen u vodi. Ovaj proces može pomoći u sprečavanju stvaranja gasova u debelom crevu i nadimanja.

Crna čokolada

Crna čokolada ublažava simptome PMS-a na nekoliko načina. Njegovi antioksidanti pokreću zidove krvnih sudova da se opuste, snižavaju krvni pritisak i poboljšavaju cirkulaciju. Ova poslastica takođe sadrži magnezijum, mineral za koji je utvrđeno da pomaže u ublažavanju simptoma PMS-a.

Konačno, istraživači su otkrili da konzumacija crne čokolade pozitivno utiče na emocionalni status zdravih odraslih osoba kroz odnos creva i mozga.

Simptomi povezani sa menstruacijom koji se javljaju pre menstruacije, poznati kao PMS, mogu se pogoršati ili poboljšati u zavisnosti od vrste hrane koju jedete. Međutim, ako vam ni hrana ne pomaže, konsultujte se sa lekarom o mogućim opcijama za smanjenje simptoma.

Deagreez / gettyimages.com