Sprečite nadutost vodom od artičoke

by | 04.11.2023
Sprečite nadutost vodom od artičoke

Francuskinje su poludele za ovim napitkom zato što sprečava nadutost. Saznajte kako se pravi i konzumira. 

Možda poznajete radosti jedenja artičoka u pečenom ili umočenom obliku, ali da li ste znali da je voda od artičoke popularan lek za nadimanje u Francuskoj? Naime one popularizuju još jednu upotrebu artičoke: tvrde da konzumiranje vode od artičoke sprečava nadustost i probavne smetnje.

Tajna vitke linije: Sprečite nadutost

Voda od artičoke je tečnost koja se obično pravi od celih artičoka, uključujući list, stabljiku, srce i cvet. Konzumirana hladna ili topla (kao kod čaj od artičoke), voda od artičoke je rukusan i koristan napitak za sve. Od čišćenja toksina do poboljšanja varenja – istovremeno pružajući bogatstvo hranljivih materija, kao što su vitamini A, C i B1 i minerali gvožđe , magnezijum, cink i kalcijum.

Osim što eliminiše nadutost voda od artičoke ima broje prednosti

Voda od artičoke odličan način za jačanje imuniteta, jer sadrži dosta vitamina C i antioksidanse. Takođe može pomoći u ublažavanju stresa i anksioznosti, s obzirom na nivoe magnezijuma, cinka i kalijuma.

Kako ublažava nadimanje?

Ekstrakt cinarina iz artičoka pomaže kod nadimanja jer stimuliše proizvodnju žuči, što pomaže u varenju masti u crevima. Dva antioksidansa koja se nalaze u artičokama (cinarin i silimarin) su povezana sa poboljšanom funkcijom jetre, posebno poboljšavajući svojstva detoksikacije jetre; uklanjanje ovih toksina takođe može pomoći u ublažavanju nadimanja.

Ko treba da izbegava vodu od artičoke?

Svako ko oseća gasove ili nadimanje sa povrćem poput brokolija, kupusa, karfiola ili prokelja verovatno bi trebalo da izbegava artičoke, jer će verovatno izazvati slične simptome. Takođe, ako imate zatvor ili vam nedostaje vlakana izbegavate vodu od artičoke. Umesto toga jedete artičoku, jer nećete dobiti vlakna ako pijete vodu.

Artičoke su bogate dijetalnim vlaknima i mogu pomoći u smanjenju holesterola. Međutim, količina vlakana koja se nalazi u vodi od artičoke je verovatno minimalna i možda neće imati iste prednosti kao jedenje artičoke.

Kako napraviti vodu od artičoke?

Jednostavno skuvajte aretičoke koje ćete kasnije pojesti, a vodu sipajte u flašu. Ovu vodu možete da konzumirate uz obroke, pijete ujutru na prazan stomak ili je dodati u supe. Takođe, možete da je dodate u smutije, čajeve ili sokove da biste iskoristili sve njene prednosti.

Preporučena porcija vode od artičoke ne postoji, jer su artičoke celovita hrana koja može i treba da bude deo uravnotežene ishrane. Puna prednost artičoka dobijaju se jedenjem ovog povrća jer dijetetska vlakna deluju kao prebiotik za mikrobiom creva.

fotograv / gettyimages.com