Prirodni načini da ublažite bol u leđima

by | 04.11.2023
Prirodni načini da ublažite bol u leđima

Postoji širok izbor prirodnih načina da smirite bol u leđima ili da pružiti dodatnu korist medicinskom tretmanu koji koristite.

Iako na tržištu postoje mnogi medikamenti koji se mogu uzeti bez recepta ili već korsitite neku terapiju, možete da se oslonite i na neke prirodne načine. Saznajte o čemu se radi.

Korisni saveti kako da ublažite bol u leđima

Stručnjaci tvrde da pojedine metode, bez korišćenja medikamenatra, takođe mogu doneti olakšanje kada se radi o ovoj tegobi. To je naročito namenje osobama koje imaju hroničan bol jer svi ovi saveti mogu da doprinesu kvalitetnijem načine života.

Antiinflamatorni napitak za bol u leđima

Kada redovno konzumirate antiinflamatornu hranu, ovi dragoceni sastojci se akumuliraju u telu. Tokom određenog vremenskog perioda, ovi moćni agensi mogu igrati značajnu ulogu u smanjenju ili eliminisanju inflamatornih reakcija u telu. Hajde da pogledamo o kojim napicima se radi:

Mleko od kurkume

Jednostavan način konzumiranja kurkume je da pomešate malu količinu (1/2 kašičice) kurkume u prahu u čaši toplog mleka. U mleko možete dodati med. Popijte ovaj napitak, najbolje neposredno pre spavanja kako biste omogućili da antiinflamatorni proces deluje dok spavate. Konzumiranje mlečnih proizvoda može povećati upalu kod nekih ljudi. U takvim slučajevima, pokušaj biljnog mleka, kao što je bademovo mleko, može biti od pomoći.

Sok od višnje

Višnje su bogate antioksidansima i antiinflamatornim agensima. Može da ublaži bolove u mišićima. Popijte po čašu soka dnevno.

Zeleni čaj s đumbirom

Ovaj biljni napitak može da vam pomogne da ublažite bol. Može da se kupi u filter vrećicama, tako da u šoljici ovog napitka možete da uživate i dok ste na poslu. Tokom određenog vremenskog perioda, ovi antiinflamatorni agensi i zelenog čaja i đumbira se mogu nakupiti u vašem krvotoku što će sprečiti inflamatorne pojave.

Dobro se naspavajte

Kada imate dobar noćni san, manje će vas boleti leđa tokom dana. Noć regenerativnog sna može imati lekovite koristi i učiniti da se osećate osveženo, podmlađeno i manje pod stresom. Pojedini vitamini i minerali takođe modu da pomognu:

Vitamini C i B6: Kontrolišu vaš metabolizam i podstiču dobar san.

Melatonin: Prirodni hormon koji donosi san možete da uzimate i kao suplement.

L-teanin: Može da vam pomogne da se opustite i bolje spavate.

Izbegavajte preterano sedenje

Takođe je važno obratiti pažnju na zglobove i mišiće kičme i kuka. Sprečite umor i stres na ovim zglobovima prateći jednostavne savete, kao što su: Izbegavajte preterano sedenje jer se na taj način povećava pritisak na kičmene diskove. Nastojte da ustanete svakih sat vremena i prošetate malo da biste olakšači teret sa diskova.

Proverite svoje držanje da li je pravilno. Prilagodite vrat, ramena i leđa kako biste sprečili opetećenje kičmi. Loše, nepodržano držanje može dovesti do nekoliko problema u leđima, uzrokujući ili povećavajući bol.

Flasteri protiv bolova

I na kraju, mogu da vam pomognu i flasteri protiv bolova. Brzo kativiraju u kontaktu s kožom i mogu da imaju dejstvo i po nekoliko sati. Pratite uputstva na pakovanju i izbegavajte dugotrajno nošenje flastera kako biste sprečili oštećenje kože.

seb_ra / gettyimages.com