Evo kako vitamin D i dobar san mogu da smanje bol u leđima

by | 29.02.2024
Evo kako vitamin D i dobar san mogu da smanje bol u leđima

 Prema nedavnoj studiji, adekvatni nivoi vitamina D u kombinaciji sa dobrim snom mogu vam pomoći da upravljate hroničnim artritisom i smanjite bol u leđima.

 

Stanja hroničnog bola ne samo da utiču na kvalitet života obolelih, već i negativno utiču na zdravlje,  vreme usluge i budžet. Veza između poremećaja spavanja i bola je odavno utvrđena, ali uloga vitamina D nije u potpunosti istražena.

Ovi saveti mogu da smanje bol u leđima

Iako je uloga vitamina D u metabolizmu kostiju dobro utvrđena, sve je veća debata o tome kako vitamin D utiče na različite biološke procese, uključujući one koji se odnose na plodnost, infekciju, bol i san.

Naime, neki od načina na koje vitamin D može uticati na bol uključuju:

Protivupalno dejstvo: Vitamin D može smanjiti upalu u telu, što može pomoći u smanjenju bolova uzrokovanih upalnim stanjima poput artritisa.

Mišićna funkcija: Nedostatak vitamina D može uticati na mišićnu funkciju, što može doprineti bolovima u mišićima i slabosti.

Zdravlje kostiju: Nedostatak vitamina D može dovesti do osteomalacije ili osteoporoze, što može povećati rizik od preloma kostiju, što može biti bolno.

Uticaj na nervni sistem: Istraživanja su pokazala da vitamin D može imati uticaj na nervni sistem, pa nedostatak vitamina D može doprineti bolovima neuropatske prirode.

Ranije objavljene studije su pokazale da vitamin D može uticati na inflamatorni odgovor tela, što takođe menja osećaj bola. Nekoliko kliničkih studija je izvestilo da su nivoi vitamina D povezani sa poremećajima spavanja.

Prema nedavnoj studiji, adekvatni nivoi vitamina D u kombinaciji sa dobrim snom mogu vam pomoći da upravljate hroničnim artritisom i bolovima u leđima.

Vitamin D i san mogu da smanje bol

Istraživači sa Universidade Federal de Sao Paulo izvršili su istraživanje o odnosu između nivoa vitamina D, sna i upravljanja bolom. Izvestili su da nivoi vitamina D u kombinaciji sa dobrim snom mogu pomoći u upravljanju stanjima uključujući artritis, menstrualne grčeve i hronični bol u leđima.

Istraživanje ovih podataka ukazuje na to da nivoi vitamina D mogu imati važnu ulogu u odnosu između bola i sna i dodatno naglašavaju koliko je važno da zdravstveni radnici razmotre međuodnos spavanja-bol-vitamin D u različitim oblicima bola. Povezana stanja, kao što su artritis, hronični bol u leđima i menstrualni grčevi.

Naučnici tvrde da odgovarajuća suplementacija vitamina D u kombinaciji sa higijenom spavanja može optimizirati terapijsko upravljanje bolestima povezanih s bolom, kao što je fibromijalgija.

Neophodno je razumeti moguće mehanizme uključene u ovaj odnos, uključujući imunološke i neurobiološke puteve povezane sa međusobnom odnos između sna, vitamina D i bola.

Prostock-Studio / gettyimages.com

Možda će vas zanimati