Ujutro ili uveče: Koje je pravo vreme za suplemente vitamina D?

by | 21.04.2024
Ujutro ili uveče: Koje je pravo vreme za suplemente vitamina D?

Mnoge osobe uzimaju suplemenete vitamina D. Saznajte šta kažu naučnici kada je najbolje vreme za ovaj suplement i kakva je njegova interakcija sa pojedinim lekovima.

Na vreme konzumiranja suplementa vitamina D mogu uticati različiti faktori, uključujući individualni način života, navike u ishrani i šeme izlaganja suncu. Iako ne postoji definitivno „pravo“ vreme za uzimanje suplemenata vitamina D, razumevanje načina na koji metabolizam vitamina D funkcioniše i razmatranje ličnih okolnosti može pomoći u optimizaciji njegove apsorpcije i efikasnosti.

Kada je pravo vreme za uzimanje vitamina D?

Vitamin D se često naziva „vitaminom sunca“ jer ga naša koža može proizvesti kada je izložena sunčevoj svetlosti. Izlaganje sunčevoj svetlosti pokreće sintezu vitamina D u koži, pre svega delovanjem ultraljubičastog (UVB) zračenja.

Stoga, neki stručnjaci predlažu uzimanje suplemenata vitamina D ujutru kako bi oponašali prirodni ritam proizvodnje vitamina D kao odgovor na sunčevu svetlost.

Unutrašnji sat našeg tela, poznat kao cirkadijalni ritam, reguliše različite fiziološke procese, uključujući lučenje hormona i metabolizam. Neka istraživanja sugerišu da nivoi vitamina D mogu fluktuirati tokom dana kao odgovor na cirkadijalni ritam, pri čemu se vršni nivoi javljaju kasno ujutro i rano popodne. Stoga, uzimanje suplemenata vitamina D ujutru može biti u skladu sa prirodnim ritmom tela.

​Kod nekih osoba uzimanje ovog vitamina bolje deluje tokom večeri​

Neke osobe više vole da uzimaju suplemente uveče kako bi izbegli potencijalnu gastrointestinalnu nelagodnost ili ometanje jutarnjih rutina. Pored toga, određeni suplementi, kao što je vitamin D3, povezani su sa poboljšanim kvalitetom sna kada se uzimaju pre spavanja. Međutim, individualni odgovori mogu da variraju i neophodno je uzeti u obzir lične preferencije i osetljivost.

Interakcija sa lekovima

Ako uzimate druge lekove ili suplemente, važno je da imate na umu potencijalne interakcije koje mogu uticati na apsorpciju ili efikasnost. Neki lekovi, kao što su kortikosteroidi, antikonvulzanti i lekovi za mršavljenje, mogu da ometaju metabolizam ili apsorpciju vitamina D.

Konsultacije sa lekarom mogu pomoći u određivanju optimalnog vremena za unos suplemenata na osnovu individualnih zdravstvenih potreba i režima uzimanja lekova.

Uloga vitamina D

Vitamin D igra ključnu ulogu u održavanju opšteg zdravlja i blagostanja. Pomaže u apsorpciji kalcijuma i fosfora, esencijalnih minerala za zdravlje i razvoj kostiju. Vitamin D takođe podržava imunološku funkciju, pomažući telu da se brani od infekcija i bolesti.

Pored toga, igra ulogu u regulisanju raspoloženja i mentalnog zdravlja, sa niskim nivoom povezanim sa stanjima kao što su depresija i sezonski afektivni poremećaj (SAD).

Štaviše, vitamin D je povezan sa smanjenjem rizika od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes i određeni kanceri. Sve u svemu, adekvatni nivoi vitamina D su neophodni za optimalno zdravlje i funkcionisanje tela.

Nekoliko stvari koje treba napomenuti​

Bez obzira na doba dana, doslednost je ključna kada uzimate suplemente vitamina D. Uspostavljanje redovne rutine i uzimanje suplemenata u isto vreme svakog dana može pomoći u održavanju stabilnih nivoa u krvi i optimizaciji efikasnosti.

Optimalna doza suplemenata vitamina D može varirati u zavisnosti od faktora kao što su starost, boja kože, geografska lokacija i medicinska istorija. Od suštinskog je značaja da se konsultujete sa zdravstvenim radnicima kako biste odredili odgovarajuću dozu na osnovu individualnih potreba i faktora rizika.

Redovno praćenje nivoa vitamina D putem testova krvi može pomoći u proceni adekvatnosti i usmeravanju strategija suplementacije. Lekari mogu preporučiti odgovarajuće intervale testiranja i prilagođavanja za dopunu doza na osnovu rezultata testova i kliničke procene.

Helin Loik-Tomson / gettyimages.com