Sok od breze je lekovit, ali se ne preporučuje kod određenih stanja

by | 21.04.2024
Sok od breze je lekovit, ali se ne preporučuje kod određenih stanja

Sok od breze se koristi u narodnoj medicini u različitim zemljama. Omiljen je zbog neobičnog slatkog ukusa. Hajde da razgovaramo o prednostima i štetnosti ovog soka.

Sok od breze je obiljnen kod mnogih naroda. Možete kuvati kašu sa brezovim sokom ili koristiti umesto vode za pravljenje biljnih čajeva. Imajte na umu da ovaj sok kupljen u marketima može da sadrži mnogo šećera ili konzervanse.

Za šta se sve koristi sok od breze?

Brezov sok sadrži korisne supstance za nervni sistem. Pomaže u suočavanju sa hroničnim umorom i pospanošću, poboljšava performanse i raspoloženje. Međutim, ne bi trebalo preterivati sa dozom – preporučeni dnevni unos ne bi trebalo da prelazi više od 300 ml.

Brezov sok sadrži važne vitamine: C, B6, B12. Piće je bogato drugim korisnim elementima poput kalijuma, natrijuma, kalcijuma, magnezijuma, mangana, silicijuma, gvožđa, bakara i nikla.

Sok od breze: Benefiti za zdravlje

Pijenje brezovog soka je popularno u narodnoj medicini u različitim zemljama. Veruje se da on:

1. Blagotvorno deluje kardiovaskularni sistem

Brezov sok sadrži saponin, koji smanjuje nivo „lošeg“ holesterola u krvi i ubrzava njegovo eliminisanje iz organizma, a to smanjuje rizik od kardiovaskularnih patologija.

2. Poboljšava zdravlje kostiju

Sok sadrži magnezijum koji uključen u mnoge hemijske reakcije koje se svakodnevno dešavaju u našem telu. Većina ovog minerala se nalazi u koštanom tkivu. Odgovoran je za čvrstoću kostiju i pomaže u sprečavanju razvoja osteoporoze.

3. Poboljšava varenje

Sok stimuliše proizvodnju digestivnih enzima i želudačnog soka. Istovremeno, ne iritira mukoznu membranu gastrointestinalnog trakta. Takođe će biti korisno za one koji pate od zatvora.

4. Štiti od karijesa

Sok sadrži ksilitol, prirodni šećer od drveta. Za razliku od svog pandana od cvekle, ima blagotvorno dejstvo na zube, štiteći gleđ od razvoja patogenih bakterija.

5. Pomaže u održavanju hidratacije

Napitak se sastoji od skoro 90% vode i dobro gasi žeđ, a sadrži minimum kalorija i šećera.

Može li brezov sok biti štetan za zdravlje?

Ovaj sok nije preporučljiv za osobe koje pate od dijabetesa i urolitijaze. U ovom slučaju, bolje je konsultovati lekara. Još jedna važna nijansa: piće možete sakupljati samo u ekološki čistim područjima.

Ako drveće raste u blizini velikih fabrika ili autoputeva i apsorbuje sve štetne emisije, sok definitivno neće biti od koristi. Pri visokim koncentracijama opasnih jedinjenja može izazvati ozbiljnu štetu.

Uprkos mnogim korisnim svojstvima, ovaj proizvod ima listu kontraindikacija:

  • Alergija na polen breze
  • Individualna netolerancija
  • Bolest urolitijaze
  • Peptični čir na želucu
  • Poremećaji krvarenja ili uzimanje antikoagulansa.

Generalno, pre upotrebe preporučuje se konsultacija sa lekarom i uzeti u obzir individualne karakteristike tela.

Bezov sok sadrži fruktozu, koja može podići nivo šećera u krvi ako ga pijete u velikim količinama ili na prazan stomak. Glikemijski indeks brezovog soka je 23, odnosno relativno je nizak, ali ga ipak ne treba previše konzumirati.

Sok od breze

Preporuke lekara

Lekari kažu da sok od breze može imati koristi za endokrini sistem ako se konzumira umereno i uzimajući u obzir individualne karakteristike tela. Preporučljivo je piti ne više od 200-300 ml sokova dnevno tokom 2-3 nedelje.

Kako i kada sakupljati brezov sok?

Sakupljanje soka počinje oko mesec dana pre pojave prvih pupoljaka. Pogodne su zrele breze sa dobro razvijenom krošnjom. Fokusirajte se na prečnik debla – trebalo bi da bude najmanje 25 cm. Pregledajte koru: važno je da na njoj nema plesni.

Na udaljenosti od najmanje jednog metra od zemlje, napravite rupu duboku približno 3 cm. Ubacite crevo i zavežite ga za drvo. Pričvrstite flašu na kraju creva. Brzina punjenja flaše zavisi od vrste breze i vremenskih prilika. Ne bi trebalo da pravite mnogo rupa u deblu – drvo neće ispuštati više soka nego što može. Rupu u drvetu treba zatvoriti voskom.

Kako pravilno čuvati  sok?

Ne bi trebalo da sakupljate previše soka – on se prilično brzo pokvari. Može se čuvati u frižideru ne duže od nedelju dana. Obavezno sipajte sok u staklenu posudu i dobro zatvorite poklopac.

Na sobnoj temperaturi piće će se ukiseliti drugog ili trećeg dana. Ako nakon 1-2 dana skladištenja sok postane mutan, ne treba ga piti. Sok možete da zamrznete i čuvate oko oko godinu dana.

Konzervisani sok od breze možete pripremiti tako što ćete ga zagrejati na 80 stepeni, a zatim preliti u sterilisane tegle i zatvoriti. Čuvajte ga na suvom i prohladnom mestu.

Balakleypb; yulka3ice / gettyimages.com