Značenje namaste – sve što treba da znate o ovom položaju ruku

by | 21.04.2024
Značenje namaste – sve što treba da znate o ovom položaju ruku

Većina ljudi zna namaste kao gest u Indiji kojim se pozdravljaju ljudi. Međutim, to je više od toga. Od joge i meditacije do molitve, ima značajno mesto širom sveta.

Namaste je verovatno prva reč koja vam padne na pamet koja vas asocira na indijski pozdrav. Ali, koliko vas zna šta znači namaste? Pa, možete brzo reći da je to sanskritska reč, ali ima mnogo više od toga.

Šta je namaste?

Namaste je više od oblika pozdrava. Ima značajno mesto u jogi i mnogi ljudi, posebno hindusi, koriste ovaj gest i za molitvu. Da, gest je veoma indijski, ali njegova privlačnost je svakako univerzalna.

Sanskritska reč namaste znači „klanjam ti se“. Namaste je uobičajen način da se s poštovanjem pozdravi ili oprosti od osobe u Indiji i Nepalu. Slično je reći ‘zdravo’ u zapadnim zemljama.

Čin Namaste potiče iz vedskih običaja i predstavlja oblik pozdravljanja. Izražava osećanja i emocije kao što su čast, ljubaznost, ljubaznost i gostoprimstvo prema osobi kojoj je gest namaste usmeren.

Gest namaste je takođe ljubazan način traženja oproštaja u Indiji. amaste je dublji koncept nego što mislite da jeste.

Duhovno značenje namaste

Namaste je gest koji poštuje božansko prisustvo u svakom od nas. To je iskra koja se nalazi blizu vaše srčane čakre. Namaste priznaje dušu i odaje joj poštovanje. Namaste u potpunosti znači—„Poštujem mesto u tebi koje je od ljubavi, istine, svetlosti i mira.“, „Klanjam se božanskom u tebi“.

Namaste predstavlja vedsku filozofiju koja veruje da su božansko i sopstvo isto i gest namaste je klanjanje božanskom u vašem biću. Zamislite da odajete počast duši druge osobe kroz namaste. To je prelepa emocija koja izaziva duhovnu notu.

Vaši srčani centri i čakre se povezuju kada izgovorite reč namaste. Odjekuje pozitivne vibracije i prenosi pozitivnu energiju na onu kojoj se izgovara.

Kada se koristi?

Koristi se u kontekstu pozdrava, počasti ili dobrodošlice gostu. Takođe se koristi kao priznanje za zahvalnost osobi na ljubaznosti ili pomoći. Između nastavnika i učenika, namaste je veza oslobođena ega i potpunog predanja.

Gest rukom za namaste takođe ima značaj u akupresuri. Spajanje dlanova spaja vrhove prstiju i vrši blagi pritisak na akupunkturne tačke. Ove akupunkturne tačke povezuju oči, um i uši. Stavljanje spojenih ruku ispred srca i saginjanje glave fokusirajte svoju energiju na tok ljubavi. Ovo se takođe može koristiti kao brza tehnika meditacije za centriranje sebe i svojih misli.

Obično namaste radite na početku na i kraju časa joge. To se radi da bi se među učenicima širio osećaj zahvalnosti prema nastavniku i umetnosti koju će tek naučiti.

Namaste takođe izaziva osećaj duhovnosti na času joge i postavlja raspoloženje na času, a to je da vlada mir, bez ega ili takmičenja.

jacoblund / gettyimages.com