Joga mudre: Saznajte kako mogu da vam pomognu u mršavljenju

by | 15.01.2024
Joga mudre: Saznajte kako mogu da vam pomognu u mršavljenju

Joga mudre, koje predstavljaju pokrete rukama kako bi se aktivirala energija mogu da donesu brojne prednosti za zdravlje. U ovom tekstu upoznaćemo vas sa mudrama koje podstiču mršavljenje.

Joga mudre su u osnovi jednostavni pokreti rukama koji aktiviraju protok energije unutar tela. Poznato je da mudre u jogi pružaju isceljujuće moći telu kako bi se ublažile fiziološke i emocionalne bolesti. Takođe je poznato da korišćenje ispravnih joga mudri pomaže ljudima da izgube višak kilograma i ostanu u formi.

Joga mudre za gubitak težine

Poznato je da ove mudre pomažu u lečenju hroničnih bolesti, kao i da poboljšavaju opšte mentalno zdravlje osobe. Poznato je da ove mudre podstiču proces gubitka težine i pomažu osobi da postigne dobro zdravlje i kondiciju. Evo nekih od najefikasnijih joga mudri koje se praktikuju i prenose iz generacija.

1. Joga mudre: Surya


Izvođenje ove mudre aktivira energiju vatre u telu i omogućava vam da obnovite ravnotežu vatre. Izvođenje mudre omogućava prstima da formiraju veze i olakšavaju protok energije u telu.

U procesu mršavljenja, nekoliko ljudi nailazi na poteškoće u smanjenju masti zbog lošeg probavnog zdravlja. Poznato je da element vatre prisutan u surya mudri poboljšava varenje podstičući metabolizam u telu. Redovna praksa može značajno pomoći u gubitku masti.

Suria mudru možete izvoditi u udobnosti svog doma. Prvo, sedite uspravno sa ispravljenim leđima. Pomerite domali prst prema dlanu i spojite ga sa palcem. Stavite ruke na butine i kolena i ostanite da sedite u ovom položaju.

U međuvremenu, možete izvoditi tehnike disanja ili meditaciju. Surya mudra treba da se izvodi 45 minuta svakog dana, koje možete raspodeliti u tri perioda od po 15 minuta. Ova mudra donosi više koristi kada se praktikuje rano u toku dana.

 

2. Kapha-Nashak mudra


Kapha-Nashak mudra poboljšava funkcionisanje digestivnog sistema povećavajući metaboličku aktivnost kroz stvaranje vatre.

Da biste izveli Kapha-Nashak mudru, moraćete da sedite u udobnom položaju sa zatvorenim očima. Domali prst i mali prst savijte prema dlanu, pa ih spojite palcem. Izvršite pritisak sve dok vam je udobno i ostanite u ovom položaju.

Moraćete da vežbate ovu mudru 30-45 minuta svakog dana, koje možete raspodeliti u tri perioda od po 15 minuta da biste osetili potpune prednosti mudre.

3. Linga Mudra


Vežbanje ove mudre budi vatru u telu, koja zauzvrat proizvodi energiju koja može da revitalizuje organe. Sistem za varenje se aktivira i energija teče kroz njega kako bi uravnotežila probleme sa crevima. Linga mudra pomaže u gubitku težine poboljšavajući metabolizam tela.

Da biste izveli Linga mudru, prvo ćete morati da sednete u udoban položaj sa prekrštenim nogama. Držite oči zatvorene da biste poboljšali koncentraciju i izbegli smetnje. Zatim spojite prste obe ruke, sa dlanovima pritisnutim jedan na drugi. Ne zaboravite da držite leve palčeve uspravno.

Preporučljivo je praktikovati ovu mudru 20-30 minuta svakog dana. Povećanje pritiska na dlanove pomaže u stvaranju više toplote, čime se jača efekat ove mudre.

4. Vaayan Mudra

Vaayan mudra pomaže ljudima da postanu samosvesniji. Sa umom na brodu, postaje lakše kontrolisati težinu i efikasno smanjiti masnoću.

Da biste izvodili Vaaian mudru, moraćete da sedite na podu u obezbeđenom i provetrenom prostoru. Držite kičmu uspravno i oči zatvorene da biste započeli proces. Moraćete da savijete kažiprst i srednji prst prema dlanu i spojite ih palcem.

Lagano pritisnite i zadržite ovu poziciju. Vežbajte ovaj položaj 15-20 minuta svakodnevno da biste osetili pozitivne efekte ove mudre.

5. Gjan Mudra


Gjan mudra je poznata po tome što pomaže ljudima koji pate od nepravilnog sna i olakšava prirodan i zdrav ciklus sna u telu. Često se smatra da je nedostatak sna glavni uzrok debljanja. Gian mudra brine o odmoru koji je potreban telu, omogućavajući vam da ubrzate metabolizam i oslobodite se viška kilograma.

Da biste vežbali Gjan mudru, sedite na pod, po mogućnosti sa prekrštenim nogama. Držite leđa uspravno i oči zatvorene. Zatim dodirnite vrh kažiprsta do vrha palca dok ostale prste držite ispružene.

Postavite dlanove na kolena i ostanite u ovom položaju 30 minuta da biste iskoristili prednosti ove mudre.

6. Prana Mudra

Reč „Prana“ znači „život“. Prana mudra pomaže pojedincu da aktivira energiju u telu i omogući organima da efikasno funkcionišu. Redovnim vežbanjem ove mudre, korenske čakre se aktiviraju, što omogućava da energija teče kroz telo bez ikakvih problema. Prana mudra, kada se izvodi sa pranajamom, daje najbolje rezultate.

Da biste izveli Prana mudru, sedite na pod sa prekrštenim nogama. Držite leđa uspravno i oči zatvorene kako biste poboljšali koncentraciju. Mudra bi trebalo da se izvodi sa obe ruke.

Spojite vrh palca sa vrhovima domalog i malog prsta, pa ponovite sa drugom rukom. Zadržite položaj 20-25 minuta da osetite efekat Prana mudre.

Saveti

Pored izvođenja ovih mudri, potrebno je izvršiti još nekoliko promena u načinu života da bi se aktivirali efekti ovih mudri i pomogli u procesu mršavljenja. Evo nekoliko saveta koji se mogu pratiti:

  • Ne zaboravite da pratite hranljivu, uravnoteženu ishranu. Pokušajte da jedete domaća jela što je više moguće.
  • Izbegavajte prekomernu konzumaciju slatkih pića i sokova.
  • Održavajte aktivan način života i pokušajte da ostanete na nogama veći deo dana.
    Redovno vežbajte da biste olakšali proces sagorevanja masti.

Vežbanje ovih mudra i praćenje gore navedenih saveta o načinu života može uveliko pomoći u održavanju zdravlja i zdravlja tela i uma, a takođe će vam pomoći da postignete svoje ciljeve gubitka težine.

fizkes / gettyimages.com