Radite ovu vežbu svakodnevno samo po 1 minut i rešite se bolova u leđima

by | 12.01.2024
Radite ovu vežbu svakodnevno samo po 1 minut i rešite se bolova u leđima

Rešite se bolova u leđima na prirodan način. U ovom slučaju je od pomoći jedna joga asana koja donosi brojne benefite. Saznajte o čemu se radi. 

Utkatasana, opšte poznata kao poza stolice, je osnovna joga asana koja nudi obilje fizičkih i mentalnih prednosti. Na sanskrtu, “Utkata” znači “moćan” , a ova poza opravdava svoje ime izgradnjom snage i stabilnosti u donjem delu tela uz promociju mentalnog fokusa i izdržljivosti.

Rešite se bolova u leđima

Utkatasana je joga poza koja oponaša položaj sedenja u zamišljenoj stolici. Uključuje savijanje kolena i spuštanje kukova kao da se spremate da sednete dok držite kičmu uspravno i ruke podignute iznad glave. Ova asana kombinuje snagu i ravnotežu, što je čini raznovrsnim dodatkom svakoj fitnes rutini.

Vežba koja će vas osloboditi bolova u leđima

Počnite tako što ćete stajati uspravno sa stopalima u širini kukova i rukama sa strane. Duboko udahnite i podignite ruke iznad glave, dlanove okrenute jedan prema drugom.

Izdahnite dok savijate kolena, držeći ih u liniji sa gležnjevima, i spustite kukove unazad kao da sedite u stolici. Uverite se da je vaša težina ravnomerno raspoređena na obe noge, a da su vam kolena u ravni sa prstima.

Držite kičmu uspravno, grudi podignute i gledajte napred. Možete to zamisliti kao da sedite na nevidljivoj stolici. Zadržite pozu od 30 sekundi do 1 minuta, dišući ravnomerno. Uz udah, izađite iz položaja tako što ćete ispraviti kolena. Uz izdah, spustite ruke.

Koje su prednosti ove vežbe

Utkatasana nudi niz zdravstvenih prednosti. Ova poza radi na kvadricepsima, tetivama i mišićima i povećava snagu nogu. Takođe poboljšava držanje, jačajući mišiće leđa i jezgra.

Ovo vam pomaže da poboljšate stabilnost i ravnotežu, što je ključno za svakodnevne aktivnosti i prevenciju povreda. Istovremeno tonira trbušne mišiće. Utkatasana zahteva koncentraciju, poboljšavajući mentalnu jasnoću i fokus.

Može se reći da je utkatasana korisna za osobe sa ravnim stopalima jer jača svodove stopala. Takođe, može ublažiti bol u leđima i pomoći u lečenju bolova u nogama jačanjem donjeg dela leđa i kukova. Vežbanje ove asane pomaže u ispravljanju i sprečavanju loših navika u držanju. Fokus potreban u utkatasani može smanjiti nivo stresa i anksioznosti.

Koje su neke uobičajene greške?

Izbegavajte da vam kolena prelaze preko nožnih prstiju. Ne savijajte ramena; držite ih opuštene i dalje od ušiju. Uverite se da je vaša težina ravnomerno raspoređena između obe noge kako biste izbegli naprezanje. Ne zadržavajte dah tokom izvođenja joge, dišite duboko i ravnomerno.

Za koga nije namenjena ova asana

Određene osobe treba da izbegavaju utkatasanu ili da je praktikuju pod vođstvom iskusnog instruktora joge. Ljudi sa teškim povredama kolena ili kuka treba da budu oprezni ili izbegavaju dalje naprezanje.

Ako imate visok krvni pritisak, najbolje je da preskočite ovu pozu, jer može privremeno da podigne krvni pritisak. Ako ste neko ko se suočava sa ozbiljnim problemima sa leđima, trebalo bi da izbegavate izvođenje ove joga poze.

AaronAmat / gettyimages.com