VITAMIN D: 13 NAMIRNICA KAO PRIRODAN IZVOR

by | 25.09.2023
vitamin-d-13-namirnica-kao-prirodan-izvor_v

Stručnjaci vas savetuju kako da ishranom dobijete ovaj vitamin

Vitamin D telo najviše dobija sunčanjem, zbog čega ga nazivaju i „sunčevim vitaminom“. Budući da je već jesen i da će u narednom periodu biti sve manje sunčanih dana, dobra vest je da postoje namirnice koje su bogate ovim vitaminom.On je važan za zdravlje kostiju, mozga i imuniteta.

Vitamin D za imunitet i metabolizam

Primarna funkcija vitamina D je da podrži unos kalcijuma i fosfora, dva minerala koji pomažu u održavanju zdravih, jakih kostiju i sprečavaju grčeve mišića. Nervi takođe koriste vitamin D da bi pomogli u prenošenju poruka iz mozga u druge oblasti u telu. Takođe je uključen u metabolizam glukoze, smanjenje upale i potreban je imunološkom sistemu da bi pomogao u zaštiti od stvari kao što su virusi i bakterije.

Preporučeni dnevni unos vitamina D za odrasle mlađe od 70 godina je 600 međunarodnih jedinica (IU), prema Nacionalnom institutu za zdravlje. A nedovoljni nivoi mogu dovesti do krhkih kostiju, većeg rizika od osteoporoze i potencijalno depresije.

Vitamin D se nalazi u ovim naminicama

1. Jogurt

Običan jogurt od punomasnog mleka sadrži 31 IU vitamina D.

2. Tunjevina

Tunjevina je među mnogim vrstama ribe koje su bogat izvor vitamina D. U stvari, jedna porcija može da obezbedi preko 5% dnevne preporučene vrednosti. Osim toga, odličan je izvor proteina i omega-3 masnih kiselina.

3. Čedar sir

Čedar, pasterizovani sir ima 62 IU po kriški i odličan je izvor kalcijuma.

4. Jaja

Zaboravite omlet od belanaca – žumanca su prave zvezde ishrane. U njemu ćete pronaći vitamin D – 5% vaše dnevne potrebe (ili 218 IU), prema. Jaja sadrže i holin, hranjivi sastojak važan za nervni sistem.

5. Sušene gljive

Istraživači su otkrili da pečurke zadržavaju vitamin D i kada su osušene. Na primer, porcija od 85 g suvih šampinjon obezbeuje 50% dnevne količine vitamina D.

6. Sok od pomorandže

Verovali ili ne, čaša soka od pomorandže uz doručak može da obezbedi 15% dnevne količine vitamina D, a pored toga sadrži druge važne hranljive materije, poput vitamina C.

7. Sardine

Ove održive ribe imaju malo žive i bogate zdravim omega-3 masnim kiselinama, a da ne spominjemo vitamin D. Jedna konzerva sadži 193 IU po može, ili 20% dnevne potrebe.

8. Losos

Komad od 85 g sadrži 447 IU, a osim tgoa obezbeđuje proteine i važne omega-3 masti.

9. Pastrmka

Jedna pastrmka srednje veličine sadrži 502 IU vitamina D što je skoro cela dnevna preporučena količina za većinu odraslih.

10. Goveđa jetra

Možda nije vaš prvi izbor za večeru, ali vredi pokušati, jer sadrži malu količinu vitamina D koji može doprineti adekvatnom unosu.

11. Svinjski but

Oko 100 g ovog mesa daće 10% dnevne potrebe vitamina D. Poslužite ovo meso s umakom od pečuraka.

12. Kravlje mleko

Izvor kalcijuma i proteina, jedna šolja obogaćenog kravljeg mleka sadrži 111 IU vitamina D.

13. Ulje jetre bakalara

Uzimanje samo kašičice ulja iz jetre bakalara daće vam 450 IU vitamina D. Takođe sadrži i vitalni vitamin A i masne kiseline.

 

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: cegli / gettyimages.com