Uvin čaj pomaže u borbi protiv infekcija, opstipacije i akni

by | 29.02.2024
Uvin čaj pomaže u borbi protiv infekcija, opstipacije i akni

Pored lečenja infekcija urinarnog trakta, uvin čaj zahvaljujući svojim kokovitim svojstvima je povezan sa problemima s kožom, otežanim varenjem, a pored toga je prirodni diuretik. 

 

Kada antibiotici još nisu postojali, biljni lekovi su korišćeni za lečenje infekcija. Biljka uva je bila posebno korisna za infekcije urinarnog trakta (UTI). Toliko da njegova upotreba traje do danas. Ali, njeno blagotovno dejstvo može da pobolja zdravlje na više načina.  Pokazaćemo vam sve što treba da znate o ovoj biljci.

Uvin čaj i prednosti za zdravlje

Pokazalo se da uvin čaj može da doprinese zdravlju na različite načine. Pošto ne samo da deluje kao diuretik, već ima i antiseptička, adstringentna i antiinflamatorna svojstva.

Uvin čaj pomaže u lečenju urinarnog trakta

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Applied Microbiologi and Frontiers in Microbiologi, uva ursi je sposobna da inhibira rast bakterija Staphilococcus saprophiticus i E. coli, za koje se zna da su među glavnim uzročnicima infekcija urinarnog trakta.

Međutim, mora se uzeti u obzir da ovu vrstu infekcije mogu izazvati i druge bakterije i još uvek nije poznato kako ova biljka deluje protiv njih. Prema mišljenju stručnjaka, uvin čaj trebalo bi da se pije nakon prvih znakova infekcije.

Isto tako, veruje se da hidrohinon, aktivni sastojak prisutan u biljci, najbolje deluje kada je urin alkalan, odnosno sa pH većim od 7. Na kraju, važno je da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što uzmete ovaj biljni lek. Na

Prirodni diuretik

Uva se smatra prirodnim diuretikom, što rezultira olakšavanjem eliminacije tečnosti, smanjenjem otoka, kao i prisustvom bakterija i drugih patogena u urinarnom traktu.

Isto tako, postoji popularno verovanje da može pomoći kod kamena u bubregu. Treba imati na umu da je preterano konzumiranje biljke je povezano sa oštećenjem bubrega i jetre.

Može smanjiti hiperpigmentaciju kože

Kada se primenjuje lokalno, uvin čaj može da smanji tamne fleke na koži. Prema istraživanju objavljenom u Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery, to je zato što je izvor antioksidanata i jedinjenja arbutina. Pored toga, zahvaljujući svojim adstringentnim svojstvima, veruje se da može smanjiti pojavu akni.

Druge upotrebe i koristi

Uva ursi je takođe povezana sa drugim pogodnostima:

  • Loše varenje i probleme sa opstipacijom
  • Često i bolno mokrenje
  • Smanjenje nivoa mokraćne kiseline u urinu
  • Ubrzava zarastanje rana na koži

Naime, uvin čaj se tradicionalno koristi za poboljšanje varenja i smanjenje opstipacije zbog svojih svojstava koja podržavaju gastrointestinalno zdravlje. Evo nekoliko načina na koje uva čaj može imati pozitivan uticaj:

Laksativno dejstvo: Uva čaj sadrži jedinjenja poput antrakinona, posebno hidroksiantrakinona, koji su odgovorni za laksativno dejstvo. Ova jedinjenja mogu povećati kontrakcije mišića creva, što dovodi do ubrzanog prolaska sadržaja kroz creva i olakšava pražnjenje.

Poboljšava varenje: Uva čaj može pomoći u stimulisanju lučenja žuči i enzima za varenje, što može poboljšati proces varenja hrane i apsorpciju hranljivih materija.

Smanjuje upalu: Uva čaj sadrži antioksidanse koji mogu smanjiti upalu u gastrointestinalnom traktu, što može doprineti boljem funkcionisanju creva.

Pomaže u rehidrataciji: Uva čaj je tečnost koja može pomoći u hidrataciji tela, što je važno za pravilno funkcionisanje creva i sprečavanje opstipacije.

Rizici i preporuke za upotrebu uve

Važno je napomenuti da se uva čaj treba konzumirati u umerenim količinama, jer preterana upotreba može dovesti do nuspojava poput dijareje ili gubitka elektrolita. Takođe, uvek je najbolje konsultovati se sa lekarom pre nego što započnete bilo koji režim lečenja za opstipaciju.

Iako se smatraju retkim, uobičajeni neželjeni efekti ove biljke uključuju mučninu, povraćanje, otežano disanje i tinitus.

S druge strane, morate biti oprezni sa dozama koje unosite, jer samo 15 grama može biti toksično. Čak se preporučuje da se ne koristi više od 5 puta godišnje.

Isto tako, nije preporučljivo da ga konzumiraju deca, trudnice, dojilje i osobe sa oboljenjem bubrega, creva ili jetre.

U tom smislu, trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom pre upotrebe uva ursi. Imajte na umu da zaustavljanje ili odlaganje antibiotika za UTI zbog ovog biljnog leka može pogoršati infekciju i naštetiti zdravlju bubrega.

U zavisnosti od dodatka, doza može varirati. Zbog toga je izuzetno važno pročitati uputstva na čaju.

Olga Kholiavina / gettyimages.com