Rana menopauza: 12 znakova koji otkrivaju da je preduhitrila vaš biološki sat

by | 29.02.2024
Rana menopauza: 12 znakova koji otrkrivaju da je preduhitrila vaš biološki sat

Menopauza može biti težak period za pojedine žene. Rana menopauza je gubitak funkcije jajnika koji se javlja pre 45. godine. Otkrijte koji su to znaci koji ukazuju na ovaj proces.

 

Menopauza je trenutak u kome više nema ovulacije i prestaje reproduktivna aktivnost, a proizvodnja estradiola se smanjuje. Na ovaj način nestaju menstruacije. Rana menopauza se javlja kod 5% ženske populacije i može biti uzrokovano različitim uzrocima. Znaci koji ukazuju da je menopauza rano stigla su različiti i ne javljaju se uvek kod svih žena.

Kada menopauza preduhitri biološki sat

Period „normalnog“ ulaska u menopauzu javlja se između 45 i 55 godina. Rana menopauza može da nastupi između 40 i 45 godina. Ovaj proces je takođe poznat kao insuficijencija jajnika ili prerano otkazivanje jajnika. Trenutno je uzrok neplodnosti kod 1% ženske populacije.

Postoje slučajevi kada se to javlja u još mlađoj dobi nego što je naznačeno. Da bismo to razlikovali, govorimo o prevremenoj menopauzi da se odnosi na onu koja se javlja pre 40. godine.

Dakle, radi se o ranom otkazivanju jajnika. Ovo je, pak, povezano sa različitim faktorima, kao što su radioterapija i hemoterapija, operacije jajnika, endometrioza, autoimune bolesti, pušenje i alkoholizam. Međutim, u velikoj većini slučajeva uzrok je nepoznat.

12 znakova da je stigla rana menopauza

Simptomi rane menopauze su obično isti kao i simptomi klimaksa kod starijih žena. Međutim, oni su predstavljeni mnogo ranije nego što se očekivalo. Ovo su najčešći simptomi:

1. Nizak nivo estradiola

Kada funkcija jajnika prestane, nivo estradiola se smanjuje. Ovo se može otkriti samo iz testa krvi.

2. Amenoreja

Ovo predstavlja najjasniji znak da menopauza kuca na vrata, pogotovo ako vam se to ranije nije dešavalo.

3. Neredovne menstruacije

Nekoliko meseci pre menopauze, menstruacija može da počne da izostaje. Na ovaj način dolazi do promena u krvarenju, u pogledu intenziteta, trajanja i učestalosti. Zatim, krvarenje postaje sporadično, sve dok potpuno ne nestane.

4. Neplodnost

Ako pokušavate da zatrudnite, ali ne možete, prevremena menopauza može bit moguć uzrok.  A bez aktivnosti jajnika, ne može biti jajnih ćelija koje bi se oplodile. Iako postoji i mogućnost da jajnik neko vreme nastavi da funkcioniše diskontinuirano i da još uvek postoje ovulacije.

5. Naleti vrućine i znojenje

Ovaj simptom, koji može biti prilično dosadan, jedan je od najčešćih tokom rane menopauze. Javlja se osećaj toplote sa povećanim protokom krvi u lice, vrat ili grudi, što izaziva pojačano znojenje. Njegovo trajanje može varirati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta.

6. Poremećaji spavanja

Usko povezano sa prethodnom tačkom, jer se talasi i znojenje pojavljuju nekoliko puta dnevno, čak i noću. Noćni odmor može biti poremećen, uzrokujući da se probudite i da izazovete nelagodnost, što otežava da ponovo zaspite.

7. Migrene

Smatra se da nesanica može biti povezana sa nekim promenama u mozgu, u vezi sa nivoom estrogena. To takođe može dovesti do pojave jakih i čestih glavobolja.

8. Seksualna disfunkcija

Sa ranom menopauzom, javlja se suvoća vagine i dispareunija (bol tokom odnosa). Ovo, zajedno sa padom hormona, utiče na seksualnu želju.

9. Emocionalni poremećaji

Takođe u emotivnom aspektu možete videti neke promene, jer će možete postati osetljiviji i razdražljiviji. Čak se možete osećati anksiozno ili depresivno bez očiglednog razloga.

10. Palpitacije i tahikardija

Palpitacije se doživljavaju kao udaranje sa snagom ili većim intenzitetom. Tahikardija se definiše kao povećanje broja otkucaja srca iznad 100 otkucaja u minuti.

Palpitacije i tahikardija su simptomi koji idu ruku pod ruku, zajedno sa znojenjem. I iako su obično uobičajene tokom menopauze, takođe mogu ukazivati na srčani problem.

11. Problemi sa mokrenjem

Pored povećane mogućnosti obolijevanja od urinarnih infekcija zbog suvoće vagine, ponekad se javljaju i drugi problemi vezani za urinarni trakt. Može se javiti iritabilna bešika i urinarna inkontinencija.

12. Povećanje telesne težine

Estrogen pomaže u regulisanju holesterola i deluje kao kardiovaskularni zaštitnik. Pored toga, ima složenu ulogu u regulisanju telesne težine.

Smanjenjem ovog hormona nivo holesterola u krvi može porasti. Zauzvrat, primetićete povećanje telesne težine i veće nakupljanje masti, posebno u predelu stomaka.

Šta da radite ako sumnjate na ranu menopauzu?

Postoje žene koje nemaju ove simptome tokom rane menopauze. Međutim, ako ste mlađi od 45 godina i posmatrate neke ili više njih, trebalo bi da se konsultujete sa svojim ginekologom radi procene. Laboratorijski profil hormona može biti neophodan za određivanje nivoa estradiola.

Ne postoji lek. To jest, proces se ne može preokrenuti tako da jajnici povrate svoju funkciju. Lečenje će biti usmereno na ublažavanje navedenih simptoma, poboljšanje kvaliteta života i smanjenje rizika od komplikacija.

U tom smislu, neki rizici vezani za ranu menopauzu su sledeći:

  • Razvija bolesti srca
  • Povećana mogućnost raka dojke ili jajnika
  • Smanjena gustina kostiju, sa povećanim rizikom od osteoporoze

Pored toga, mogu postojati neke psihološke posledice zbog rane menopauze. Možda se osećate pogođeno svojim raspoloženjem, tužnim ili depresivnim. Ne samo zbog promena u vašem telu, već i zbog neizvesnosti o budućnosti.

Ako vam je teško da prihvatite ili razumete situaciju, možete otići kod specijaliste i razgovarati o problemu.

TatyanaGl / gettyimages.com