Recepti od krompira: Od nege lica do stomačnih tegoba

by | 29.02.2024
Recepti od krompira: Od nege lica do stomačnih tegoba

Pored kulinarskih  recepata, postoje razni lekovi od krompira koji, prema verovanjima, mogu da se koriste za ublažavanje određenih tegoba, pa čak i brigu o lepoti.

Krompir je hrana koja se obično konzumira na mnogo načina. Da li ste znali da postoje i lekovi sa ovim sastojkom? Naravno, krompir je mnogima omiljena namirnica i može se lako pripremiti na različite načine. Kuvali ste ga i jeli na različite načine, ali verovatno ga niste koristili kao lek.

U nastavku ćemo vam detaljno reći koji su najpopularniji lekovi od krompira koji postoje i za šta mogu biti korisni.

Benefiti krompira

Krompir je krtola sa laganim i mekim mesom. Izvor je kalijuma, vitamina C, B6 i karotenoida. Pored toga, to je jedno od povrća sa najvećim sadržajem skroba koji postoji.

Pošto krompir može pomoći u dobijanju određene količine vitamina C, kalijuma i drugih hranljivih materija, smatra se preporučenom hranom za dopunu ishrane, na umeren način. Isto tako, veruje se da može biti zgodan sastojak za pravljenje kućnih lekova.

Recepti od krompira za razna stanja

Maska za negu kože

Krompir ima antiinflamatorna svojstva koja mogu doprineti zdravlju kože i, tačnije, tenu. Zbog toga ima mnogo ljudi koji ih koriste kao maske. Nakon nekoliko dana upotrebe na licu, nesavršenosti se znatno smanjuju.

Upotreba krompira za maske može biti pire, narezana ili sokovana, sirova i kuvana. Sve ove upotrebe će nam pružiti velike koristi. Ove maske se takođe koriste za smanjenje otoka opekotina. U ovom slučaju preporučuje se upotreba kuvanog krompira i nanošenje u obliku pirea.

Sastojci:

 • 3 krompira
 • Med
 • 1 kašika maslinovog ulja (15 ml).

Priprema: Krompir ogulite, skinite ljusku i skuvajte u šerpi. Uverite se da su savršeno kuvani i ostavite ih da se ohlade. Izvadite iz vode i izgnječite viljuškom dok ne dobijete homogenu pastu. Dodajte maslinovo ulje, med i dobro promešajte.

Nanesite masku na lice kružnim pokretima dok ga potpuno ne pokrijete. Ostavite da deluje najmanje 30 minuta. Isperite sa dosta vode.

Sok od krompira za perut

Smatra se da krompir može pomoći u prirodnoj borbi protiv peruti. Iz tog razloga, postoje oni koji odlučuju da pripreme sledeću formulu kod kuće.

Sastojci:

 • 5 oljuštenih krompira
 • Sok od 2 limuna
 • 4 šolje vode (1 litar)

Priprema: Oljušteni krompir skuvajte u vodi. Procedite i ostavite da ohlade. Izgnječite ih i dodajte limunov sok. Dobro izmiksajte da se dobije smesa bez grudvica.
Nežno istrljajte kožu glave i ostavite da deluje pola sata.

Kriške krompira za podočnjake

Iako ne postoje naučni dokazi da ovo funkcioniše, kaže se da stavljanje kriški krompira na podočnjake pomaže progresivnom smanjenju tamnih krugova. Da biste to uradili, morali bi da se primenjuju svakodnevno.

Priprema: Ogulite krompir i dobro ga operite. Isecite kriške i stavite na podočnjake. Držite 15 minuta i isperite s mnogo vode.

Smuti od krompira za bolji apetit

Veruje se da i voda i smuti od krompira mogu da poboljšaju apetit.

Sastojci:

 • 2 krompira
 • 2 šolje vode (500 ml)

Priprema: Krompir dobro operite da uklonite sve tragove prljavštine. Skuvajte, ostavite da se ohladi i ogulite. Kripmir ubacite u blender, dodajte vodu i blendajte dok ne postane glatka masa.

Za ublažavanje bolova u stomaku

Smuti od krompira može pomoći u ublažavanju blagih bolova u stomaku.

Sastojci:

 • 2 krompira
 • 1 ili 2 banane
 • 2 šolje vode (500 ml)

Priprema: Skuvajte krompir, ostavite da se ohladi. Krompir stavite u blender, dodajte banane i vodu.

margouillatphotos / gettyimages.com