Maska od gline za svaki tip kože

by | 02.11.2023
Maska od gline za svaki tip kože

Maska od gline se preporučuje za negu lica. Donosimo vam nekoliko jednostanvih recepata, namenski za svaki tip kože.

 

Maske od gline umiruju, leče kožu i uklanjaju višak sebuma, što ih čini odličnim za masnu kožu. Uz dodatak hidratantnog ulja dobija se sjajno rešenje za suvu kožu.

Maska od gline za bjuti rutinu

Osnovna receptura maske od gline sastoji se od praha francuske zelene gline i vode. Međutim, ako dodate i druge sastojke dobićete baš ono što odgovara vašđem tipu kože.

Umirujuća maska od gline za masnu kožu

Francuska zelena glina upija višak masnoće i uklanja mrtve ćelije sa spoljašnjih slojeva kože. To može da pomogne u isušivanju akni. Aloe vera gel i ružina vodica imaju rashlađujući efekat koji ovu masku čini savršenom u slučaju upale ili crvenila kože.

Sastojci:

 • 1½ kašičice francuske zelene gline
 • ½ kašičice kaolinske gline
 • 1½ kašike aloe vere gela
 • 1 kašika ružine vodice
 • 2 kapi esencijalno ulja ruže

Priprema: Pomešajte zelenu i kaolinsku glinu u staklenoj posudi. Dodajte gel aloe vere, ružinu vodicu, esencijalno ulje i dobro pomešajte. Nanesite masku na čistu kožu i ostavite da odstoji oko 20 minuta, ili dok se glina ne osuši. Namočite krpu u toplu vodu, iscedite višak vode i krpom skinite masku s lica. Ako ste napravili veću količinu smeše čuvajte je hermetički zatvorenoj posudi u frižideru – najviše do nedelju dana.

Napomena: Izbegavajte mešanje maske sa metalnim kašikama ili u metalnim posudama. Držite se drveta, stakla ili keramike. Neke vrste gline mogu reagovati na metal, a to će smanjiti svojstva gline.

U kombinaciji s medom za kožu sklonu aknama

Med je antimikrobni i prirodni humektant, što ga čini odličnim sastojkom zadržavanje vlage u koži. Pored toga, sprečava nastanak bakterija koje izazivaju akne.

Sastojci:

 • Francuska zelena glina
 • 1 kašičica meda
 • Voda, mleko ili jojobino ulje (opciono)

Priprema: Pre nego što počnete da pravite masku obratite pažnju na tečnost. Naime, voda se stavlja u smesu ako imate masnu kožu. Ukoliko imate kombinovanu kožu stavljate mleko, a ako imate suvu kožu jojobino ulje.

Sada pomešajte dva dela tečnosti sa jednim delom gline. Dodajte med i promešajte. Ako je smesa previše suva, dodajte još tečnosti. Nanesite masku na čistu kožu i držite je oko 15 minuta. Uklonite masku toplom, vlažnom krpom.

RUŽINA VODICA ZA BLISTAVU I JEDRU KOŽU

 

Hidratanstna maska za suvu kožu

Glina je odličan odmašćivač za masnu kožu. Ali ako je u pitanju suva koža, onda se glina meša s hidratantnim uljem. Jedno od njih je ulje kajsije takođe sadrži antioksidante koji pobošljavaju regeneraciju kože.

Ako eksperimentišete sa esencijalnim uljima ili bilo kojim sastojkom koji ranije niste koristili, prvo testirajte na manjoj površini kože. Morate biti sigurni da li ste osetljivi ili alergični na taj sastojak. Iako je prirodni proizvod, to ne znači da će vam odgovarati.

Sastojci:

 • 1 kašika francuske zelene gline
 • 1 kašičica ulja od koštica kajsije
 • 3 kapi esencijalnog ulja palmarose

Priprema: Pomešajte ulja palmarose i kajsije. Sipajte ulja u glinu, dodajte nekoliko kapi vode ako je potrebno. Dobro promešajte, pazite da se voda i ulje ne odvoje. Nanesite masku načistu kožu i držite je oko 10 minuta ili dok se ne osuši. Uklonite masku s lica toplom, vlažnom krpom.

Umirujuća maska za iritiranu kožu

Ovsena kaša je jedan od najboljih sastojaka za smirivanje upaljene kože, u slučaju ekcema ili izuzetno suve kože.

Sastojci:

 • 1 kašika bentonitne gline
 • 1-2 kašike vode
 • 1 kašika mlevenog ovsa

Priprema: Pomešajte glinu, vodu, ovas i ulje u staklenoj posudi. Nežno nanesite masku na čistu kožu.  Ostavite na licu oko 10 minuta, a zatim je isperite toplom vodom.

triocean / gettyimages.com