Evo šta se sve dešava sa ženskim telom posle četrdesete godine života

by | 07.02.2024
Evo šta se sve dešava sa ženskim telom posle četrdesete godine života

Metabolizam se prirodno usporava, što utiče na telo. Ukupna telesna masnoća se povećava,  a vid i sluh se pogoršavaju. Međutim, mnogo je faktora koji dokazuju da posle četrdesete život tek počinje.

Koko Šanel je rekla: „Za ženu godine nisu najvažnije: možeš biti divan sa 20, šarmantan sa četrdeset i ostati neodoljiv do kraja svojih dana.”

Žensko telo se menja posle 40-e godine života

Međutim, nije tajna da nam se tokom godina dešavaju određene fizičke i emocionalne promene. Na šta treba da budete spremni?
Psiholozi jednoglasno izjavljuju:Danas se koncept „zrelog doba“ promenio. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, mladost sada traje do 44 godine, zrelost – do 60, a starost – do 75. I tek tada počinje starost.

Uprkos tome, stručnjaci traže da se ne zaboravi da već u četrdesetoj godini života žensko telo počinje da se aktivno restrukturira.

Kako se menja žensko telo?

Metabolizam se prirodno usporava, ukupna telesna masnoća se povećava. Pored toga, dolazi i do nekih drugi promena:

Teže je izgubiti težinu

Sećate se kako ste dve nedelje zaredom mogli da jedete brzu hranu i da ipak izgubite nekoliko kilograma? Međutim, nakon četrdesete, ovaj trik neće raditi. Činjenica je da kako starimo, naš metabolizam se usporava i naši mišići gube tonus. Prosečna žena, a da to ne primeti, ugoji se 6 kilograma između 40. i 55. godine.

Ako ne promenite ishranu posle 40-e, verovatno ćete dobiti na težini. Jedete više hrane bogate proteinima i uzimate suplemente i vitamine.

Poremećaji u menstrualnom ciklusu

Nakon početka perimenopauze, jajnici proizvode različite količine estrogena svakog meseca, što uzrokuje nestabilnost menstrualnog ciklusa i količinu krvarenja. Ako niste zadovoljni takvom nepredvidljivošću, problem se može rešiti uz pomoć hormonskih kontraceptiva, koje vam prepisuje lekar.

Mogu se javiti neprijatni simptomi kao što su nesanica, glavobolja, talasi vrućine i smanjen libido. Posle 40-e godine postaje sve teže zadržati sve potrebne detalje u glavi. Ovo je zbog nedostatka vitamina B12. Činjenica je da se sa godinama sadržaj kiseline u želucu smanjuje, što je neophodno za njegovu apsorpciju.

Smanjuje se gustina kostiju

Ljudsko telo dostiže vrhunac svog razvoja do 30-35 godina. Svake naredne godine koštana masa se smanjuje u proseku za 1% godišnje. Posle 45 godina, ova cifra može da dostigne 15%.

Kosti svakog čoveka sadrže vodu, kao i organske i neorganske materije. Kosti u mladosti su fleksibilnije i elastičnije. Međutim, sa godinama, broj neorganskih jedinjenja se povećava, a njihova gustina se, kao rezultat, smanjuje. Zbog toga se javljaju česti prelomi i problemi sa mišićno-koštanim sistemom.

Povećava se libido

Nakon 40-e godine, reproduktivna funkcija žene se smanjuje, a seksualna želja se, naprotiv, povećava. Ovo neka vrsta evolucionog trika koji je osmišljen da poveća šanse za veliko potomstvo. Studija od 827 žena potvrdila je da žene srednjih godina ne samo da više maštaju o seksu, već se i češće bave njime.

Može doći do netolerancije na laktozu

Aktivnost enzima laktaze, koji se proizvodi u tankom crevu i koji je neophodan za varenje laktoze, opada sa godinama. Zbog toga lekari preporučuju ženama posle 35 godine da piju ne više od tri čaše mleka dnevno, a posle 45-e da se ograniče na samo jednu. Jedenje mlečnih proizvoda može izazvati nadimanje, dijareju, grčeve, glavobolje, grčeve i probleme sa kožom.

Izuzetak su fermentisani mlečni proizvodi – kao što su jogurt, pavlaka i fermentisano mleko. Tokom pripreme podvrgavaju se fermentaciji, što znači da sadrže nekoliko puta manje laktoze od mleka.

Slabi vid

Tokom godina, većina žena primećuje pogoršanje vidne oštrine. Lekari ovu pojavu nazivaju prezbiopijom. Povezan je sa pogoršanjem strukture sočiva vezanim za uzrast i slabljenjem vizuelnih mišića. Sočivo gubi elastičnost i više ne može pravilno da promeni oblik kada se fokusira na bliske predmete.

Oftalmolozi kažu da su žene starije od 40-e godine u opasnosti od razvoja ozbiljnih bolesti kao što su katarakta i glaukom. Zato je toliko važno da više vodite računa o svom vidu, redovno posećujete lekara na preventivne preglede, nosite naočare za sunce, pratite ishranu i radite posebne vežbe za oči.

Promene čula ukusa i mirisa

Od trenutka rođenja, osoba ima oko 9.000 ukusnih pupoljaka na jeziku. Kako starimo, njihov broj se smanjuje, što znači da je percepcija slatkog, slanog, kiselog i gorkog otupljena. Pored toga, žlezde proizvode manje pljuvačke kako starimo.

To dovodi do suvih usta i može izazvati probleme sa gutanjem. Obično kod žena ovaj proces počinje 10 ili čak 20 godina ranije nego kod muškaraca.

Do 20-e godine, čovekov osećaj mirisa dostiže svoj maksimum, ali posle četrdesete počinje da opada. Činjenica je da se ćelije koje su odgovorne za percepciju mirisa obnavljaju mnogo sporije. Povrede glave i hormonski problemi takođe mogu uticati na osećaj mirisa.

Sluh se može pogoršati

Kako starimo, bubna opna se zadebljava, što dovodi do pogoršanja našeg sluha. Ljudi koji rade u stalnoj buci su u opasnosti. Glasna muzika na koncertima opterećuje uši od preko 100-120 decibela. Istovremeno, agresivan i produžen zvuk postepeno smanjuje sluh i ponekad čak dovodi do akustične traume.

Gubitak sluha počinje na visokim frekvencijama—oni su prvi koji ispadaju iz takozvanog „opsega čujnosti“. Čovek i dalje dobro razlikuje buku automobila, ali više ne opaža tako dobro pevanje ptica. Oštrina sluha se postepeno smanjuje, a osoba to možda ne primeti ili ne obraća pažnju.

PeopleImages / gettyimages.com