Menopauza: 6 najboljih namirnica za povećanje estrogena

by | 21.10.2023
Menopauza: 6 najboljih namirnica za povećanje estrogena

Menopauza je prirodan proces na kraju reporuduktivnog cilkusa svake žene. U ovom periodu hormoni postaju neuravnoteženi, a to može izazvati mnoge neprijatne simptome.

Simptomi hormonske neravnoteže kod žena su posebno česti tokom menopauze. Jedan od načina da pomognete u balansiranju hormona je promena načina života i ishrane.

Menopauza: Kako da olakšate simptome

U ovom tekstu razmatraćemo estrogen, kao i šest najboljih namirnica koje povećavaju estrogen za žene u menopauzi.

Estrogen je hormon koji igra vitalnu ulogu u mnogim procesima u ženskom telu, kao što su pubertet, plodnost i menopauza. Ponekad se naziva i “ženskim hormonom” jer je prisutan u mnogo većim nivoima kod žena nego kod muškaraca. Kao rezultat toga, estrogen igra ključnu ulogu u zdravlju kostiju, reproduktivnom zdravlju i opštem blagostanju.

Kada su nivoi estrogena uravnoteženi to pomaže da se obezbedi bolje fizičko i mentalno zdravlje za žene svih uzrasta. Međutim,u menopauzi simptomi depresije kod mogu nastati kada su nivoi estrogena neuravnoteženi, zajedno sa drugim simptomima hormonske neravnoteže kao što su talasi vrućine, noćno znojenje, umor i razdražljivost.

Dok je terapija zamene hormona (HRT) jedna od opcija za nadoknadu estrogena koji se izgubi tokom menopauze, određena hrana takođe može pomoći da prirodno povećate nivoe estrogena.

To su namirnice koje sadrže fitoestrogene. Ova jedinjenja se prirodno javljaju u biljkama i imaju hemijsku strukturu sličnu estrogenu tela. Kada se konzumiraju, ovi fitoestrogeni mogu stupiti u interakciju sa receptorima estrogena u telu i pružiti određene prednosti.

Menopauza: Šest prirodnih izvira fitoestrogena

1 Laneno seme

Laneno seme je odličan izvor fitoestrogena. Studije su pokazale da konzumacija lanenog semena može povećati nivoe cirkulišućih estrogena, što ih čini efikasnim načinom za povećanje nivoa estrogena na prirodan način.

Pored toga, laneno seme sadrži lignane za koje se zna da su moćni antioksidansi i mogu pomoći u smanjenju rizika od određenih vrsta raka. Sameljite laneno seme u mlinu za kafu i pospite ih na salate, jogurt parfe, ovsene pahuljice ili žitarice.

2 Soja

Soja sadrži izoflavone, koji deluju kao estrogen u telu i potencijalno mogu smanjiti rizik od raka dojke.  Kako da uključite soju u svoju ishranu: dodajte soju u salate, supe ili jedite tofu.

3 Orašasti plodovi i semenke

Orašasti plodovi poput badema, oraha, lešnika, indijskih oraščića, pistaća i drugih semenki kao što su semenke bundeve i susama su sjajni izvori fitoestrogena.  Dodajte šaku mešanih orašastih plodova ili semenki u smutije, ovsene pahuljice ili jogurt za doručak; koristite ih za salate i pomfrit; ili ih grickajte tokom dana.

4 Mahunarke

Mahunarke kao što su leblebija, sočivo i pasulj su još jedan odličan izvor fitoestrogena. Takođe su pune vlakana, proteina, drugih minerala i vitamina potrebnih telu. Dodate ih u salate, supe ili variva; koristite ih kao dodatak jelima; poslužite humus s povrćem za zdravu užinu.

TINKTURA ZA SPAVANJE: NEKA BESANE NOĆI POSTANU PROŠLOST

5 Voće i povrće

Voće i povrće poput jabuke, kruške, breskve, šargarepe, celera i kupusa sadrže fitoestrogene. Dodajte ih u smutije ili sokove; koristite ih u kombinaciji s drugim jelima ili jedite same.

6  Beli luk

Beli luk je moćan antioksidans i povezan je sa smanjenjem upale, poboljšanjem nivoa holesterola, pa čak i borbom protiv raka. Takođe je odličan izvor fitoestrogena, što ga čini efikasnim načinom za prirodno povećanje nivoa estrogena.

Koristite ga kao pojačivač ukusa u sosovima, supama i varivima; dodajte ga u jela od povrća za pojačanje ukusa; ili pravite pečeni beli luk kao prilog jelima.

Simptomi hormonske neravnoteže kod žena mogu značiti ozbiljnije probleme, a vi ćete želeti da se pobrinete da se oni što pre otklone. Jednostavno testiranje hormona i konsultacija s lekarom mogu vam pomoći da dođete do osnovnog uzroka simptoma i pronađete efikasno rešenje.

Wavebreakmedia / gettyimages.com