Dobro došli u menopauzu: Kako ublažiti valunge na prirodan način

by | 04.06.2024
Dobro došli u menopauzu: Kako ublažiti valunge na prirodan način

Dan teče uobičajeno i odjednom osećate kao da ste prebačeni u Saharu: Vaše srce počinje da kuca, intenzivna toplota zrači iz vaših grudi, znojite se. Saznajte na koje sve načine možete da ublažite valunge.

U istraživanju Univerziteta u Pitsburgu iz 2015. godine, 80 odsto žena je izjavilo da su  doživele talase vrućine, noćno znojenje ili oboje kao simptome menopauze, koji obično traju između sedam i 10 godina. Upoznaćemo vas sa nekim prirodnim načinima koji mogu da pomognu u ublažavanju talasa vrućine.

Kako da olakšate valunge?

Za početak, važno je isključite druge uzroke talasa vrućine. Naime, postoje i drugi uobičajeni razlozi koji mogu da uključe: lekove (posebno antidepresiv i sterodidi) zajedno sa kofeinom, alkoholom i upotrebom droga, infekcija, anksioznost, napadi panije, prekomeno znojenje, refluks kiseline…

Prirodni tretmani za valunge

Ukoliko se radi o talasima vrućine kao simptomima menopauze, ovi tretmani mogu da pomognu.

Voda

Ako osetite da vas obuzima tololotni talas popijte čašu hladne vode. Navale vrućine izaziva vazomotorna nestabilnost: temperatura vašeg tela raste i otkucaji srca se ubrzavaju. Vaš termoregulacioni sistem se aktivira i počinjete da se znojite.

Smanjenje temperature će ublažiti ove neprijatne sporedne efekte. Takođe možete staviti hladan oblog za vrat. Peškir namočite hladnom vodom, dobro iscedite i stavite iza vrata.

 Vežbajte duboko disanje

Opuštajući udisaji i izdisaji je još jedan superbrz način da zaustavite bljesak vrućine. Brzi otkucaji srca doprinose porastu temperature. Smanjivanjem pulsa možete kontrolisati toplotu tela. Polako udišite i izdišite dok se vrućina ne smiri.

‌Isprobajte‌ 4-7-8 disanje: Udahnite dok brojite do četiri, zadržite dah dok brojite do sedam, a polako izdišite dok brojite do osam.

Naručite ledenu kafu

Ako redovno pijete kafu ili čaj, razmislite o tome da svoju porudžbinu ili domaći napitak prebacite na ledeni. Kod nekih žena topli napici zapravo izazivaju valunge.

Uzmite vitamine B-kompleksa

Vitamini B6 i B12 igraju ključnu ulogu u tome kako vaše telo obrađuje estrogen. Oni podržavaju funkciju vaše jetre kako bi nivoi estrogena bili stabilniji. B vitamini takođe proizvode neurotransmitere koji regulišu raspoloženje, što je važno jer mnogi u srednjim godinama imaju probleme sa raspoloženjem.”

Namirnice bogate B6 uključuju meso, živinu, plodove mora, skrobno povrće poput krompira i mnogo voća (ali ne i citrusa).

Pitajte svog lekara  o biljnim suplementima

Postoje neki potpuno prirodni, biljni lekovi za valunge, ali suplementi mogu biti u interakciji sa lekovima koje uzimate i nisu tako strogo regulisani kao recepti. Uvek razgovarajte sa svojim lekarom ili ginekologom pre nego što probate novi dodatak ishrani. Oni vam mogu pomoći da utvrdite da li bi jedno od sledećeg moglo biti pravo za vas.

  • Ekstrakt rabarbare: Pokazalo se da ekstrakt rabarbare smanjuje valunge i poboljšava san.
  • Crni kohoš: Ovo je fitoestrogen, koji oponaša dejstvo estrogena. Ako su vaši valungi rezultat pada estrogena, to može pomoći.
  • Magnolia bark: Ekstrakt kore magnolije je umirujući sastojak koji poboljšava san i pomaže u zaštiti tela od toksičnog dejstva kortizola, smanjujući stres i valunge.

Dajte prioritet spavanju

Skoro svi bi mogli imati koristi od malo dodatnog zatvaranja očiju — ali ako vas muče valunzi, to je još važnije. Kada nemate dovoljno estrogena, teško je održati san tokom noći. Slušajte muziku, duboki ambijentalni tonovi pomažu vam da zaspite.

Takođe, nepravilni nivoi kortizola su još jedan faktor koji može ometati vaš san. Ako vam kortizol poraste pre spavanja, onda će vam šećer u krvi verovatno pasti tokom noći, što vas budi. U tom slučaju malo  masti i proteina može pomoći. Orašasti plodovi i puter od orašastih plodova takođe su hrana bogata u magnezijumu, koji može poboljšati kvalitet sna.

Smršajte

Gubitak kilograma može vam pomoći da smanjite valunge. Istraživanja sugerišu da masno tkivo u telu deluje kao toplotni izolator, što otežava vašem telu da reguliše temperaturu. Takođe, masne ćelije prave specifičnu vrstu estrogena, koja se zove estron. Visoki nivoi estrona mogu izazvati valunge.

Ograničite alkohol  i slatkiše

I alkohol i šećer povećavaju nivoe kortizola i glukoze u krvi, što može uzrokovati da se osećate pod stresom. Zapamtite, stres pogoršava valunge.

Obratite pažnju na kozmetiku

Sledeći put kada budete kupovali šminku i proizvode za ličnu negu, pažljivo pogledajte sastojke. Izbegavajte one koji sadrže ftalate i parabene. Naime, parabeni mogu da oponašaju estrogen u telu, a ftalati takođe povećavaju rizik od valunga.

Kada razgovarati sa lekarom?

Valovi su dosadni u najboljem slučaju, a ometajući u najgorem – i ako prirodni lekovi ne umanjuju toplotu, možda ćete imati druge opcije lečenja. Razgovarajte sa lekarom o svojim simptomima kad god se talasi vrućine rutinski petljaju sa vašim dnevnim aktivnostima ili noćnim odmorom.

fizkes / gettyimages.com