Akcija! Sniženo 20 % od 18. 4- 17. 5. 2024! Peruanska crna maka reguliše hormone na potpuno prirodan način

by | 18.04.2024
Peruanska crna maka reguliše hormone

Maca, koren poreklom iz Perua, je jedna biljka koja može pomoći našim telima da se prilagode stresu na ćelijskom nivou i da reguliše hormone na nežan i moćan način. Iskoristite akciju i nabavite ovaj originalni preparat prirodnog porekla!

U stanju da preživi u teškim uslovima, koren make takođe može pomoći našim telima da se prilagode stresorima iz okoline tako što će prirodno uravnotežiti hormone. Ova biljka se vekovima koristila za izazivanje energije i seksualne vatre.

Kako crna maka kože da reguliše hormone?

Hormoni su osetljiva tema — utiču na nas na mnogo različitih načina i na njih može uticati mnogo različitih stvari. Ali uz pomoć ovog skromnog korena, imamo svakodnevnu podršku za balansiranje hormona.

Crna maka je deo tradicionalne andske ishrane više od 2000 godina. Maka se tradicionalno koristi za podršku plodnosti, energije, izdržljivosti i raspoloženja. Sada postoje savremena istraživanja koja potkrepljuju prednosti make kao hrane za balansiranje hormona, a efekte ove biljke možemo videti u kliničkim studijama. Dakle, evo šta znamo o balansu hormona maca i šta treba da očekujete kada uzimate ovaj dodatak.

Biljka koja na prirodana način balansira hormone

Jedna od glavnih teorija o mehanizmima u igri između make i hormona je da njeni biljni steroli pomažu u toniranju HPA ose, kao i jajnika, epifize i štitne žlezde, stimulišući promene u njihovom delovanju.

HPA osa, ili osovina hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlezda, u velikoj meri kontroliše endokrini sistem. Njegov posao je da prima signale iz vašeg okruženja i pomaže vašem telu da reaguje. “Glavni” hipotalamus je u razgovoru sa hipofizom, a hipofiza prenosi signale drugim žlezdama, utičući na njihovu individualnu proizvodnju hormona.

Koren make posebno pomaže u ravnoteži hormona podržavajući funkcije hipotalamusa i hipofize. On oslobađa supstance koje upućuju hipofizu da proizvodi pravu količinu hormona za potrebe tela.

Takođe se smatra da pomaže u ishrani nadbubrežne žlezde. Kada vaša HPA osa signalizira pretnju, to pokreće oslobađanje hormona stresa kao što su adrenalin i kortizol. Preko HPA ose, Maca dodatak ima potencijal da modulira aktivnost hipotalamusa tako da se manje kortizola luči tokom odgovora na stres, pomažući u održavanju hormonske ravnoteže u telu.

Prednosti make za ravnotežu hormona

Kada doživimo hronični stres, povišeni nivoi kortizola mogu izazvati hormonsku neravnotežu u našim telima. Ovo može dovesti do stresa creva, seksualnih problema i problema sa plodnošću, kompromitovane kože i kose, poremećaja sna i brojnih drugih problema koji se mogu pratiti do endokrinog sistema. Ali, naučne studije sprovedene na pacovima pokazale su sposobnost make da zadrži nivo kortizola od porasta, pomažući u sprečavanju hormonske neravnoteže i smanjenju simptoma menopauze.

Plodnost  kod mušakraca

Maca se takođe može pokazati korisnom za podršku plodnosti. U maloj studiji iz 2001. dnevna potrošnja Make tokom četiri meseca poboljšala je proizvodnju sperme kod 9 muškaraca. Jedna studija iz 2020. takođe je otkrila da su muškarci koji su uzimali 2 g makke dnevno tokom 12 nedelja pokazali značajno poboljšanu koncentraciju sperme u poređenju sa placebom.

Poboljšava raspoloženje

Nepotrebno je reći da je povišen stres ubica raspoloženja. Višak kortizola u mozgu i zapaljenje nadbubrežne žlezde su neki od uzročnih sastojaka lošeg raspoloženja, nepovezanosti i gubitka kreativnog toka.

Uz pomoć hipotalamusa i hipofize, dodatak maka može pomoći vašem telu da se prilagodi okidačima da izgladi vaš duh i poboljša raspoloženje.

Pored efekata na žlezde, maka sadrži flavonoide, jedinjenja za koja se smatra da poboljšavaju raspoloženje. Nekoliko kliničkih studija podržava prednosti ove biljke za podizanje raspoloženja. Jedna, studija iz 2016. na 175 ljudi koji žive na malim ili velikim nadmorskim visinama, pokazala je da se uzimanje 3 g make dnevno tokom 12 nedelja poboljšalo raspoloženje.

1.1-Crna-maka

PERUANSKA CRNA MAKA EKSTRAKT

 

MacaPro® XP Black je prirodni ekstrakt odabranog korena crne Make u odnosu 18:1. Superhrana visoke ishrane
Maca, takođe poznata kao peruanski ženšen, je bogat izvor vitamina i minerala, uključujući kalcijum, magnezijum, fosfor i gvožđe, drugih esencijalnih vitamina i minerala i aminokiselina. Crna maka ekstrakt ima visoku nutritivnu vrednost, bogata vitaminima B, stimuliše i balansira endokrini sistem i hormone.

Podiže energiju

Maka je odličan prirodni način za povećanje energije na prirodan način. U stvari, često je uključen u dodatke pre treninga. Tradicionalno davan ratnicima Inka, koren se dugo koristio za povećanje prirodne energije i izdržljivosti.

Studije iz 2021. i 2022. otkrile su da je maka pomogla u regulisanju umora izazvanog vežbanjem kod miševa, dok je druga studija iz 2022. pokazala da ekstrakt make može pomoći u smanjenju umora kod mladih odraslih žena.

Kako maka utiče na žene?

Studija iz 2006. pokazuje da koren make može pomoći u modulaciji osovine hipotalamus-hipofiza-jajnici, koja reguliše nivoe ženskih reproduktivnih hormona. Studije su pokazale da koren make može koristiti ženama, posebno ženama u postmenopauzi, direktnim uticajem na nivoe estradiola (ili estrogena) u telu.

Istraživanja sugerišu da maca može pomoći u ublažavanju simptoma poput talasa vrućine, noćnog znojenja i prekida sna. Uz uravnotežene hormone, žene mogu iskusiti olakšanje od PMS-a, reproduktivnu podršku, povećan libido i energiju i druge prednosti.

Koliko vremena je potrebno da makaa uravnoteži hormone?

Pošto maka može da se pozabavi višestrukim hormonalnim zdravstvenim oblastima, zavisiće od toga koliko dugo će trebati da radi. Svačije telo je drugačije, a endokrini sistem je prelepo složen. Balansiranje hormona se odnosi na izgradnju temelja za unutrašnje zdravlje, tako da kada je u pitanju biljna podrška, dobra je ideja da budete dosledni u svojoj upotrebi.

Istraživanja pokazuju da maka daje određene rezultate za samo nekoliko nedelja ili čak nekoliko meseci. Jedna studija iz 2006. godine pokazala je značajna poboljšanja ravnoteže hormona i simptoma kod žena u ranoj postmenopauzi. Studija je primetila da je za maka pokazala svoj značajan hormonski balans i terapeutski efekat, neophodno je da se koristi kontinuirano dva uzastopna meseca.

Pored suplemenata, važno je uzeti u obzir i druge mere zdravog načina života. Postoji mnogo razloga zašto hormoni mogu biti neuravnoteženi, od toksina iz životne sredine koji sadrže endokrine disruptore, do dijete sa visokim sadržajem rafinisanih ugljenih hidrata i prerađene hrane, do retkih nivoa aktivnosti. Ukoliko uzimate suplemente, važno je konsultovati se sa lekarom ukoliko već imate neke zdravstvene tegobe. Važno je da se uvek pridržavate uputstva na za doziranje kako je naznačeno na pakovanju.