Naučnici tvrde da ekstremna fitnes rutina može izazvati mušku neplodnost 

by | 06.02.2024
Naučnici tvrde da ekstremna fitnes rutina može izazvati mušku neplodnost 

Ljudi koji pokušavaju da žive zdravije često počinju sa napornim režimima vežbanja. S druge strane, neki istraživači su istakli moguće rizike od preteranog vežbanja na mušku neplodnost. 

Ispitivanje složenosti povišenog oksidativnog stresa, hronične upale i funkcije osovine hipotalamus-hipofiza-gonada (HPT) otkriva da postoje dodatni faktori koje treba uzeti u obzir pored očiglednih fizičkih koristi. Saznajte kako ekstremna fizička aktivnost utiče na plodnost muškaraca.

Ekstremno vežbanje može izazvati mušku neplodnost

Nivo testosterona kod muškaraca može se smanjiti podizanjem tegova koji su preteški za njih i provođenjem previše vremena u teretani. Naknadno smanjenje broja spermatozoida povezano je sa ekstremnim režimima fitnesa.

Neophodno je uspostaviti ravnotežu između trajanja i intenziteta vežbanja kako bi se zaštitila hormonska ravnoteža i, zauzvrat, zdravlje muške reprodukcije.

Muška neplodnost: Opasnost vreba od steroida

Pojedini proteinski suplemenati i steroidi mogu izazvati negativne neželjene efekte. Na primer, mogu da smanje broj spermatozoida, dovedu do atrofije testisa i erektilne disfunkcije.

Štaviše, određeni proteinski suplementi mogu imati visoke koncentracije estrogena, ženskog hormona koji ima štetan uticaj na kvalitet sperme. Zato, dobro razmislite ako planirate da konzumirate ove dodatke ishrani.

Povećana temperatura skrotuma

Temperatura skrotuma može porasti kao rezultat produženog izlaganja visokim temperaturama tokom napornih treninga, preuske odeće ili produženih sesija vožnje biciklom.

Ovo povećanje temperature može biti štetno za pokretljivost i proizvodnju spermatozoida. Da biste sprečili ovu moguću pretnju muškoj plodnosti, neophodno je preduzeti mere predostrožnosti kao što je nošenje široke odeće i uverite se da imate dovoljno ventilacije tokom vežbanja.

Oksidativni stres i oštećenje DNK

Prekomerno vežbanje može da proizvede slobodne radikale, koji mogu oštetiti DNK i izazvati oksidativni stres u ćelijama sperme. Takva oštećenja mogu dovesti do smanjenih šansi za oplodnju.

Ovi rezultati naglašavaju koliko je ključno balansirati obim vežbanja i vreme oporavka kako bi se zaštitio genetski integritet spermatozoida.

Hormonska neravnoteža i upala

Prekomerno vežbanje narušava delikatnu ravnotežu hormona koja je neophodna za zdravu reprodukciju. Nizak broj i kvalitet sperme su rezultat poremećaja u putevima luteinizirajućeg hormona (LH), folikulostimulirajućeg hormona (FSH) i hormona koji oslobađa gonadotropin (GnRH).

Funkcija testisa i epididimisa dodatno je ugrožena hroničnom upalom izazvanom pretreniranošću, što pogoršava probleme sa plodnošću.

Vladimir Sukhachev / gettyimages.com