Muška neplodnost: Hrana koja može da pomogne

by | 15.09.2023
Muška neplodnost: Hrana koja može da pomogne

Upoznajte namirnice i svakodnevne navike koje mogu povećati ili smanjiti plodnost muškaraca

Muška neplodnost nije tako retka pojava. Zato poslušajte savete stručnjaka šta bi trebalo da uradite da rešite taj problme i to na prirodan način

Muška neplodnost: Krivac se skriva u naminircama

Zamislite bojno polje gde prerađena hrana i trans masti vode rat protiv plodnosti. Ovi zlobni užici, često prerušeni u brzu hranu i slatka iskušenja, izazivaju pustoš po reproduktivnom zdravlju muškaraca, ugrožavajući njihove šanse za začeće. Ova hrana je prepuna šećera i nezdravih masti te je lišena esencijalnih hranljivih materija – recept za katastrofu.

U međuvremenu, ozloglašene trans masti, koje se nalaze u pomfritu i ukusnim pecivima, sabotiraju kvalitet sperme i nivo testosterona, izazivajući upalu i oksidativni stres u telu. Da bi trijumfovali nad ovim neprijateljima plodnosti, muškarci moraju da zauzmu stav i odbiju sirene prerađene hrane i trans masti.

Umesto toga, trebalo bi da prihvate hranljivi zagrljaj cele, neprerađene hrane, opterećene vitalnim hranljivim materijama i bez štetnih aditiva. To je izbor koji može napraviti razliku na bojnom polju za plodnost.

Muška neplodnost: Šta može da pomogne

Hrana bogata hranljivim materijama – zamislite živopisan tanjir na kom se nalazi lisnato povrće, sočne bobice, hrskavi orasi i razne integralne žitarice. Ovi superheroji su prepuni esencijalnih hranljivih sastojaka koji mogu poboljšati reproduktivno zdravlje muškaraca.

Cink zauzima centralno mesto kao moćni mineral koji podržava proizvodnju i pokretljivost sperme. Selen stupa u akciju kao čuvar, štiteći spermu od štetnog oksidativnog oštećenja. Vitamini C i E, dinamični duo, jačaju kvalitet sperme dok se bore protiv opasnosti oksidativnog stresa. I ne zaboravimo omega-3 masne kiseline, neopevane heroje koji se nalaze u ribama, koje jačaju integritet membrane sperme.

Redovno vežbanje

Održavanje zdrave težine i fizičke aktivnosti su ključevi za optimalnu plodnost kod muškaraca. Savetuje se najmanje 150 minuta vežbi umerenog intenziteta nedeljno – brze šetnje, vožnja biciklom ili plivanje.

Gojaznost se pojavljuje kao strašni neprijatelj, bacajući senku na hormonsku ravnotežu, kvalitet sperme i samu plodnost. S druge strane, nedovoljna težina takođe može preokrenuti vagu protiv reproduktivnog zdravlja. Redovne vežbe se pojavljuju kao moćni heroj, održavajući zdravu težinu i podstičući cirkulaciju krvi, pružajući plodno tlo za reproduktivnu funkciju. Testosteron, hormon koji upravlja proizvodnjom sperme, cveta u prisustvu redovnih vežbi.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Dijana Škorić

 splendens / gettyimages.com