Hrana koja može poboljšati plodnost

by | 09.11.2023
Hrana koja može poboljšati plodnost

Može li konzumiranje određene hrane zaista poboljšati plodnost? Odgovor je da. Zato proverite o kojim namirnicama je reč.

Važno je zapamtiti da ne postoji magična dijeta koja će dovesti do trudnoće, ali izbor hrane i načina života ima značajan uticaj na reproduktivno zdravlje i žena i muškaraca. Sve to može pobolkšati plodnost svojim uticajem na creva, protok krvi, nivoe hormona i opšte zdravlje.

Hrana koja može poboljšati plodnost

Evo 10 namirnica koje možete uključiti u svoju ishranu da biste povećali svoju plodnost.

1. Pasulj i sočivo

Pasulj i sočivo su bogati vlaknima i proteinima, što može pomoći u poboljšanju ovulacije. Studije su pokazale da zamena životinjskih proteina biljnim izvorima proteina može smanjiti rizik od ovulatorne neplodnosti. Ove mahunarke su takođe odličan izvor folne kiseline, vitalne komponente koja pomaže pri začeću i pomaže u zdravom razvoju embriona.

2. Seme suncokreta može poboljšati plodnost

Konzumiranje semenki suncokreta je jednostavan za održavanje odgovarajućeg nivoa sperme bez velikih promena u ishrani. Pečena, nesoljena zrna suncokretovog semena su bogata vitaminom E, esencijalnom hranljivom materijom koja povećava broj i pokretljivost spermatozoida. Seme suncokreta takođe nudi značajne količine cinka, folne kiseline i selena. Svi su moćni hranljivi sastojci za plodnost.

3. Voće

Hrana bogata antioksidansima, poput voća i bobica, bogata je vitaminom C i folnom kiselinom. Sve to obezbeđuje zdrav rast fetusa nakon začeća. Maline, borovnice i jagode sadrže prirodne antioksidante i antiinflamatorne fitonutrijente. Ove dve komponente koje značajno poboljšavaju plodnost i muškaraca i žena.

4. Avokado

Avokado je pun vitamina K, kalijuma i folata koji pomažu telu u mnogim stvarima — apsorpciji vitamina, regulaciji krvnog pritiska i još mnogo toga! Takođe se sastoje od zdravih masti koje nude bogatstvo dijetalnih vlakana i folne kiseline. Ovi sastojci su ključni u ranim fazama trudnoće.

5. Kinoa

Kinoa je neverovatna žitarica jer ne samo da ne sadrži ugljene hidrate, već je i savršen izvor proteina, cinka i folne kiseline. Sve u svemu, ove komponente nude snažan plan prenatalne zaštite, istovremeno održavajući zdrav rast fetusa nakon što dođe do trudnoće. Da ne spominjemo, kinoa vam daje sve esencijalne aminokiseline koje mesni proizvodi nude bez ikakvih potencijalno štetnih aditiva.

6. Jogurt i sirevi

Jogurt i sir sadrže kalcijum, probiotike i vitamin D, a svi oni pomažu u poboljšanju ovulacije. Takođe, dobićete dovoljnu količinu proteina povećavajući šanse za uspešnu trudnoću kroz preciznije cikluse ovulacije.

7. Losos

Losos nudi gomilu proteina i vrednih omega-3 koji poboljšavaju razvoj fetusa tokom trudnoće. Muškarci takođe mogu imati koristi od jedenja lososa zbog visokog nivoa vitamina D i selena, dve komponente koje podižu nivo sperme i poboljšavaju njegovo opšte zdravlje.

8. Špargla

Špargle su moćna hrana sa neverovatnim prednostima za žene koje pokušavaju da zatrudne. Istraživanja pokazuju da ckonzumiranje jedne šolje kuvanih šparoga obezbeđuje preko 60% dnevne preporučene vrednosti folne kiseline. Pored toga, ipunjava dnevnu količinu vitamina K i može poboljkšati reproduktivno zdravlje sa više od 20% vitamina A, C i B.  Takođe sadrži značajne količine cinka i selena, tako da bi i muškarci trebalo da unesu špargle u svoju ishranu!

9. Orasi mogu poboljšati plodnost

Orasi su prepuni omega-3 i omega-6 koji pomažu telu da održi zdrave funkcije mozga i reguliše hormone. Istraživanja takođe pokazuju da će muškarci koji redovno jedu orahe doživeti poboljšano zdravlje sperme, što rezultira boljom pokretljivošću, količinom i morfologijom.

10. Žumance

Većina ljudi odbacuje žumance da bi smanjila kalorije, ali žumanca sadrže vitamin B i esencijalne omega-3. Žumance takođe sadrži folnu kiselinu koja pomaže telu da stvori crvena krvna zrnca i pomaže u održavanju razvoja embriona nakon začeća.

Iako se ovih 10 namirnica preporučuje kao prirodan način da povećate svoju plodnost, imajte na umu da je najvažnije praktikovati uravnoteženu ishranu. Ekstremna ograničenja ili kažnjavanje sebe zbog povremenog prepuštanja jer u parče torte ili pice nije od koristi za vaš um ili telo neće vam biti od pomoći na putu roditeljstva!

Andrej Rutar/ gettyimages.com