Semenke papaje poboljšavaju varenje

Semenke papaje se bogate esencijalnim hranljivim materijama, kao i polifenole i flavonoie koji deluju kao moćni antioksidansi

by | 16.09.2023
Semenke papaje poboljšavaju varenje

Ove semenke nisu samo jestive, već imaju i ove neverovatne zdravstvene prednosti

Semenke papaje se bogate esencijalnim hranljivim materijama, kao i polifenole i flavonoie koji deluju kao moćni antioksidansi. Poboljašavaju varenje i jačaju imunitet.

Lekovita moć semenke papaje

Mekana, mesnata i blagoslatka papaja je savršeno voće za sve generacije. Takođe ima neverovatan nutritivni profil: prirodni lek za zatvor, bogat izvor vitamina A i C i skladište antioksidanata i vlakana. Iako na prvi pogled možda ne izgledaju jestivo, semenke papaje se mogu doneti mnoge zdravstvene benefite.

Nutritivni profil

Semenke papaje je bogato esencijalnim hranljivim materijama, uključujući zdrave masti, proteine, vitamine i minerale kao što su cink, fosfor, kalcijum, magnezijum i gvožđe. Štaviše, sadrže značajne količine mononezasićenih masnih kiselina, kao što je oleinska kiselina, zajedno sa polifenolima i flavonoidima, koji deluju kao moćni antioksidansi.

Njeni antioksidansi poput polifenola, flavonoida, alkaloida, tanina i saponina štite telo od oksidativnog oštećenja. Oni takođe drže pod kontrolom upalne procese u telu. Ovo seme je takođe bogato vlaknima i može rešiti probleme sa opstipacijom. Karpain u semenu papaje pomaže u uklanjanju bakterija i parazita u crevima i pomaže u održavanju zdravlja digestivnog sistema. Seme papaje pospešuje metabolizam i sprečava telo da skladišti masti. Takođe pomažu u kontroli nivoa lošeg holesterola (LDL)

Semenke papaje u narodnoj medicini

Seme papaje sadrži karpain, koji pomaže u uklanjanju crevnih crva i bakterija, promovišući zdravlje probavnog sistema. Njihov bogat sadržaj vlakana reguliše rad creva, sprečava zatvor i održava ravnotežu varenja. Enzimi u semenu papaje, kao što su papain i himopapain, pomažu varenju, smanjujući simptome kao što su nadimanje i gasovi. Sve to naravno utiče i na jak imunitet, pogotvo što su ove semenke bogate vitaminom C.

Još jedna prednost ovog semena je prisustvo oleinske kiseline i drugih mononezasićenih masnih kiselina pomaže u snižavanju LDL (lošeg) holesterola. Budući da su semenke papaje bogate dijetalnim vlaknima, mogu da ubrzajuz metabolizam i pomognu u gubitku težine. Njihov visok sadržaj proteina takođe doprinosi osećaju sitosti.

Kako se konzumiraju

Nutricionosti savetuju da je dnevna količina jedna supena kašika semenki papaje (15 g). Trbalo bi početi s postepenim unosom, odnosno nekoliko dana se uzimaju manje kločine, a kasnije preporučena dnevna doza. Možete ili uzimati semenke direktno ujutru sa čašom vode ili ih ubaciti u sokove, smutije ili ovsene pahuljice. Međutim, nemojte prekoračiti preporučenu dozu da biste izbegli neželjene efekte.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Stockbyte / gettyimages.com