Šta se dešava s telom kada prestanete da jedete ugljene hidrate?

by | 16.09.2023
Šta se dešava s telom kada prestanete da jedete ugljene hidrate?

Poznato je da svaka dijeta ima prednosti i mane. Otkrijte kako telo reaguje kada izbacite ugljene hidrate iz ishrane

Sa porastom popularnosti keto i Atkinsove dijete pre toga – više ljudi nego ikada razmišlja o smanjenju unosa jednostavnih ugljenih hidrata i šećera kako bi poboljšali svoje blagostanje.

Da li je potrebno izbaciti ugljene hidrate iz ishrane?

Međutim, sa bilo kojim zdravstvenim pitanjem, važno je shvatiti da svaka radikalna promena ishrane ima prednosti i nedostatke. I, važno je napomenuti da je konsultacija s lekarom ili nutricionistom ključna za bezbednu promenu unosa hrane. Nekoliko studija pokazuje da dijeta s malo ugljenih hidrata nadmašuje dijete s niskim sadržajem masti u smislu gubitka težine. Nutricionisti tvrde da dijeta s malo ugljenih hidrata može pomoći u brzom mršavljenju jer manje ugljenih hidrata smanjuje nivo glukoze u krvi i insulina, što zauzvrat minimizira skladištenje masti.

Međutim, potpuno isključivanje ugljenih hidrata iu ishrane može dovesti do umora, slabosti, vrtoglavice, glavobolje, razdražljivosti i mučnine koja može trajati nekoliko dana ili čak nedjelja. Glukoza i ugljeni hidrati su preferirani izvor energije za mozak, tako da će smanjenje tog unosa neizbežno ima svoje efekte.

Ako izbacite ugljene hidrate iz ishrane…

Ako potpuno isključite ugljene hidrate, vaše telo će na kraju preći u stanje ketoze gde se mali fragmenti ugljenika koji se nazivaju ketoni oslobađaju u krv jer telo sagoreva masti umesto ugljenih hidrata.

Keto dijeta bi u početku mogla zvučati privlačno, ali mast je sporiji izvor goriva od glukoze, što znači da je telu potrebno duže da joj pristupi, tako da će biti teže krenuti tokom vežbanja i drugih aktivnosti. Za vežbanje su neophodni ugljeni hidrati.

Tokom keto dijete, prvo ćete izgubiti težinu tako što ćete zapravo izgubiti vodu, a potom istopiti i masti. Ali, to baš nije najbolja varijanta za zdravlje naročito kao dugoročna opcija.

Vrste ugljenih hidrata

Nutricionosti kažu da bi trebalo obratiti pažnju i na „gustinu ugljenih hidrata“ koja označava procenat mase ugljenih hidrata minus komponenta vlakana. Većina hrane sa visokim procentom ugljenim hidratima završiće kao šećer u telu. Uglavnom se radi o industrijski prerađenoj hrani. S druge strane, povrće, voće i integralne žitarice imaju znatno manju gustinu ugljenih hidrata. Međutim, s obzirom na potencijalne negativne efekte ograničavanja unosa, važno je da se konsultujete sa profesionalcem kako biste saznali šta je najbolje za vas.

Hrana koja se preporučuje

Dobra vest je da možete da jedete mnogo ukusne hrane bogate vlaknima i malo ugljenih hidrata i koja će vam pomoći da se osećate dobro. Pošto se vlakna ne vare niti apsorbuju, ona zapravo zauzimaju prostor u vašem crevu, pružajući osećaj sitosti.

Povrće, pored toga što će učiniti da se osećate i obezbediće ishranu koja jača imunitet i pobljšava kardiovaskularno zdravlje. Dakle, prema rečima stručnjaka ne bi trebalo telo lišiti ugljenih hidrata.

Integralne žitarice, voće, povrće, proteini i masti i hrana bogata vlaknima učiniće da se osećate siti i pružiće niz zdravstvenih prednosti. I zapamtite, to je lični proces. Ako razmišljate o promeni režima ishrane najbolje je da se konsultujete s lekarom ili nutricionostom kako biste napravili najprikladiniji plan ishrane za vas – za najbolje zdravstvene i energetske rezultate.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

bit245 / gettyimages.com