Da li ste probali amarant?

by | 17.09.2023
Da li ste probali amarant?

Sa visokim sadržajem vlakana i proteina bez glutena, amarant ima impresivan nutritivni profil

Jedna od drevnih namirnica koja se kao superhrana vraća u kuhinje je amarant. Ova biljka je skladište proteina, vlakana i raznih mikronutrijenata.

Amarant je superhrana

Reč amarant znači besmrtan, a poreklom je iz Meksika i Centralne Amerike, dok se u Indiji se prvenstveno gaji u brdovitim predelima. U drevnim vremenima, to je bila osnovna hrana Asteka, i ostala je deo ishrane Centralne Amerike.

Amarant je pseudozrno. To znači da iako je tehnički seme, izgleda i ima ukus slično zrnu. Dobra je zamena za druge žitarice jer ima veći sadržaj proteina. Takođe je kompletan protein, što ga čini korisnim izborom za ljude koji ne konzumiraju ili ne mogu da priušte izvore životinjskih proteina.

Proteini su vitalni pouzdani izvor za zdravlje osobe i važni su za razvoj mišića i mozga, imunitet, zdravlje krvnih sudova i trudnoću. Takođe, oni koji žele da izgube težinu ili drže nivo šećera u krvi pod kontrolom mogu uključiti amarant u svoju ishranu.

Amarant: Zdravstvene prednosti

Evo nekih od divnih zdravstvenih prednosti amaranta:

Bez glutena

Amarant je zrno bez glutena što ga čini odličnim izborom za ljude koji imaju celijakiju ili netoleranciju na gluten.

Bogatstvo biljnih proteina

Amarant ne samo da ishranu obogaćuje vlaknima i olakšava varenje, već takođe obezbeđuje veliku količinu esencijalnih proteina. Prema studijama, amarant sadrži sve aminokiseline od kojih neke često nedostaju u žitaricama. Prema studijama, proteini amaranta su slični životinjskim proteinima i preporučuju se vegetarijancima kako bi dovili potrebnu dozu proteina.

Podiže energiju

Poznato je da je ova žitatica izuetno hranljiva i takođe podiže nivo energije. Izuzetno je korisna za ljude koji se često osećaju umorno i slabo ili se oporavljaju od operacije ili bolesti.

Napomena za oprez

Amarant može biti težak za varenje za neke ljude, ali se može učiniti probavljivim ako se dobro kuva. Samo se pobrinite da dodate kumin, crni biber i gi puter tokom kuvanja. Nemojte jesti amarant svakodnevno, najbolje ga je konzumirati jednom ili najviše dva puta nedeljno.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

rezkrr / gettyimages.com