Koja je razlika između alergije i intolerancije na hranu?

by | 17.09.2023
Koja je razlika između alergije i intolerancije na hranu?

Pojasnićemo vam šta je razlika između ove dve pojave, o simptomima i savetima za prevenciju

Naučinte kako da prepoznate simptome alergije i intolerancije na hranu kako biste mogli da preduzmete određene preventivne mere.

Razlike između alergije i intolerancije na hranu

Alergijska reakcija na hranu se pojavi kada imuni sistem greškom reaguje na inače bezopasnu supstancu. U slučaju netolerancije na hranu u telu se takođe javlja određena hemijska reakcija. Iako blagi do umereni simptomi oba stanja mogu povremeno da liče jedni na druge.

Za razliku od alergija na hranu koje izazivaju teške alergijske reakcije i uključuju imuni sistem, intolerancija na hranu ne izaziva ozbiljne alergijske reakcije. Dakle, testiranje na alergije ne može identifikovati netoleranciju na hranu. Razumevanje šta je tačno intolerancija na hranu može biti složeno jer je poznato da određene supstance koje se nalaze u hrani pogoršavaju migrene, izazivaju osip na koži kao što je koprivnjača ili doprinose problemima sa varenjem kao što je sindrom iritabilnog creva. Stoga, potražite pomoć stručnjaka koji će vas uputiti u vezi sa ovim pitanjem.

Simptomi alergije na hranu

Jedan simptom koji često signalizira alergiju na hranu je osip. Može se pojaviti nekoliko minuta ili sati nakon konzumiranja alergene hrane kao što su kikiriki ili školjke. Osip može biti praćen drugim simptomima kao što su oticanje usana, jezika ili lica, što može ukazivati na težu alergijsku reakciju. Još jedan potencijalni znak alergije na hranu je gastrointestinalni distres. Pojedinci s alergijama na hranu mogu iskusiti bol u stomaku, mučninu, povraćanje ili dijareju nakon što pojednu namirnicu na koju su alergični. Ovi simptomi se obično javljaju u roku od dva sata, ali se mogu pojaviti i odmah nakon gutanja.

Simptomi intolerancije na hranu

Crvene zastavice koje ukazuju na intoleranciju na hranu su nemir, drhtanje, znojenje, nepravilni otkucaji srca, glavobolja, retka stolica, peckanje kože i respiratorne poteškoće koje podsećaju na simptome astme.

Uzroci alergije i intolerancije na hranu

Većinu alergijskih reakcija na hranu izazivaju kikiriki, orašasti plodovi, jaja, kravlje mleko, pšenica, susam, riba, školjke i soja. Ljudi koji su osetljivi na određene namirnice mogu iskusiti reakcije netolerancije kada konzumiraju mlečne proizvode (kao što su mleko, sir i jogurt), pojačivače ukusa kao što je MSG (monodijum glutamat 621), aditiva za hranu, jagode, citruse voće, paradajz es i crno vino.

Preventiva

Vodite dnevnik hrane i simptoma da biste proverili da li postoje neobični znaci i obavestili lekara bez ikakvog odlaganja. Da biste poboljšali zdrava creva, preporučuje se konzumiranje raznovrsnog voća, povrća, celih žitarica i fermentisane hrane kao što je jogurt. Pored toga, izbegavajte prekomernu upotrebu antibiotika. Dakle, da biste upravljali alergijom ili netolerancijom na hranu, pokušajte da uklonite problematičnu hranu iz svoje ishrane. Povremeno, telo može razviti toleranciju prema hrani ako se privremeno izbegava i postepeno ponovo uvodi, posebno u slučajevima netolerancije na hranu.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Pattarisara Suvichanarakul / gettyimages.com