Upala desni: 4 efikasne vodice za ispiranje usta

by | 18.09.2023
Upala desni: 4 efikasne vodice za ispiranje usta

Najbolje je da gingivbitis u potpunosti sprečite, ali ako se desi mogu pomoći određeni kućni lekovi

Kućni lekovi su jeftin i efikasan način za ublažavanje simptoma. Ako započnete lečenje u ranoj fazi, ove vodice mogu da pomognu kada je upala desni u pitanju.

Upala desni: Blagotvorni kućni lekovi

Upala desni (gingivitis) je često bolno zapaljenje desni. Obično se javlja zbog nakupljanja plaka na zubima i često se može lečiti poboljšanjima oralne higijene. Gingivitis je uobičajeno stanje koje pogađa većinu odraslih u nekom trenutku u životu.

Ovi kućni lekovi su uglavnom bezbedni za upotrebu. Ali potražite lekarski savet pre upotrebe ako ste trudni, dojite ili imate bilo koje drugo zdravstveno stanje.

Upala desni: Kako možete sebi da pomognete

Pre nego što pređete na druge kućne lekove, trebalo bi da budete sigurni da praktikujete dobru oralnu negu. Ako ne vodite odgovarajuću brigu o desnima i zubima, kućni lekovi neće moći da izleče gingivitis.

Zapamtite, nikada ne bi trebalo da gutate vodu za ispiranje usta. Iako postoje komercijalne vodice za ispiranje usta, možda je bolja opcija da prvo isprobate prirodne:

1. Voda za ispiranje usta s uljem limunske trave

U jednoj studiji iz 2015. godine, otkriveno je da je ulje limunske trave efikasnije od tradicionalne vode za ispiranje usta hlorheksidinom u smanjenju nivoa plaka i gingivitisa. Razblažite dve do tri kapi eteričnog ulja limunske trave u šolji vode. Mućkajte rastvor u ustima do 30 sekundi i ispljunite. Ponovite dva do tri puta dnevno.

Ulje limunske trave za hranu je uglavnom bezbedno za upotrebu, ali je veoma snažno. Uvek počnite sa jako razblaženom smešom kako ne bi izazvala dalju iritaciju.

2. Aloe vera vodica za ispiranje usta

Istraživanje iz 2016. godine otkrilo je da je aloe vera efikasna kao i hlorheksidin u smanjenju plaka i gingivitisa. Obe metode su značajno smanjile simptome.

Sok od aloe vere ne treba da se razređuje. Pre upotrebe, uverite se da je sok 100 posto čist. Mućkajte sok u ustima 30 sekundi i ispljunite. Ponovite dva do tri puta dnevno. Nemojte koristiti ovu vodicu za ispiranje usta ako ste ikada imali alergijsku reakciju na aloe veru.

3. Voda za ispiranje usta s uljem čajevca

Prema studiji iz 2020. godine, voda za ispiranje usta sa uljem čajevca obećava za lečenje gingivitisa. Dodajte do tri kapi ulja čajevca u šolju tople vode. Mućkajte rastvor u ustima do 30 sekundi i ispljunite. Ponovite dva do tri puta dnevno.

Takođe možete dodati kap ulja čajevca u svoju pastu za zube kada perete zube. Kada prvi put probate ulje čajevca, koristite jako razblaženu količinu. Visoke koncentracije mogu izazvati alergijsku reakciju, osip i blago peckanje.

4. Voda za ispiranje usta od žalfije

Istraživači u studiji iz 2015. godine otkrili su da vodica za ispiranje usta od žalfije značajno smanjuje broj bakterija koje uzrokuju zubni plak. Prokuvajte dve šolje vode, dodajte jednu kašičicu suve žalfije. Smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 10 minuta. Procedite i ostavite da se ohladi.

Pustite da se krčka 5 do 10 minuta. Koristite rastvor za ispiranje dva do tri puta dnevno. Žalfija ima antibakterijska i antiinflamatorna svojstva koja takođe mogu pomoći u lečenju otečenih desni i lečenju infekcije.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

mescioglu / gettyimages.com