Da li su vam osetljivi zubi na toplu i hladnu hranu? Saznajte šta može da vam pomogne da izbegnete bolove

by | 25.11.2023
Da li su vam osetljivi zubi na toplu i hladnu hranu?

Osetljivi zubi mogu da budu problem. Ako ste umorni od bola koji svaki put osetite ako jediete previše toplu ili hladnu hranu, vreme je za akciju!

Osetljivost zuba može da bude veoma neugodno. Ne morate da trpite takve stvari jer postoji rešenje. I to veoma pristupačnih i prirodnih. Zato nastavite da čitate šta sve može da bude od pomoći.

Osetljivi zubi: Nemojte da trpite bolove

Osetljivi zubi potencijalno mogu biti uzročno-posledični problem. Postoji nekoliko najčešćih uzroka: škripanje ili stiskanje zuba, oštećeni zubi, gingivitis, grubo četkanje, kisela hrana, preterana upotreba vodice za ispiranje usta, nakupljanje plaka. Pojedine osobe mogu da iskuse nasumičnu osetljivost zuba koja može da pređe u stalnu.

Postoji nekoliko okidača koji mogu da izazovu bol: hladan vazduh, topla ili hladna hrana i pića, kisela i slatka hrana i pića, sredstva za ispiranje usta na bazi alkohola, pranje zuba ili čišćenje koncem.
Ono što ćete primetiti je da možda nećete osetiti osetljivost zuba svaki put kada vaša usta dođu u kontakt sa nekim od ovih elemenata. Nešto od toga zavisi i od osnovnog uzroka osetljivosti.

Osetljivi zubi: Kućni lekovi

Donosimo vam pet praktičnih metoda koje mogu da pomognu. Ukoliko neki od ovih metoda ne donesu olakšanje ili se osetljivost zuba vremenom povećava, obavezno posetite stomatologa.

Promenite pastu za zube

Jedna od najboljih stvari koje možete isprobati je da promenite pastu za zube. Postoji mnogo pasta nemenjenih za ova problem. One desenzibiliziraju područje tako što pomažu u stvaranju štita oko zuba kako bi se smanjila osetljivost. Aktivni sastojak ovih pasta je kalijum nitrat koji je u suštini dizajniran da zaštiti vaš nerv od primanja signala bola. Primetićete razliku u roku od samo nekoliko dana rutinske upotrebe. Takođe perite zube sa mekom ili ekstra mekom četkicom.

Vitamini

Možete povećati unos vitamina kako biste zaštitili i izlečili desni i zube. Vitamini B i E su neophodni za zube i moguće je da ih jednostavno ne dobijate dovoljno. Namirnice bogate ovim vitaminima su: repa, živinsko meso. jaja, kelj, spanać, bademi i riba.

Ispiranje slanom vodom

Jednostavan i efikasan kućni lek je ispiranje slanom vodom. Ona pomaže u regulisanju pH ravnoteže u ustima. Zauzvrat, usta postaju alkalnija, ubijajući štetne bakterije koje mogu dovesti do osetljivosti zuba. Slana voda je takođe prirodni antiseptik i obično se preporučuje za ublažavanje bolova u zubima ili posle zubne procedure. U čašu tople (ne vruće) vode razmutite dve kašičice soli. Isperite usta. Nemojte gutati slanu vodu. Ponovite ovo 1-2 puta dnevno za najbolje rezultate.

Luk

Luk je pun flavonoida koji deluju kao antiinflamatorni reaktori. Kada konzumirate luk, pomaže u smanjenju upale i bol. Luk je takođe antimikrobni i antibakterijski, što pomaže u uklanjanju bakterija i infekcija. Najbolji način da dobijete koristi od luka je da isečete parče luka odgovarajuće veličine i stavite ga na zahvaćeno područje u ustima. Ostavite komad luka na mestu oko pet minuta, a zatim isperite slanom vodom.

Beli luk

Beli luk zakođe ima antimikrobna i antiinflamatorna svojstva. Možete napraviti sopstvenu mešavinu za ublažavanje zuba koristeći čen belog luka, so i vodu. Sameljite čen belog luka, dosajte so i vodu i napravite pastu. Nanesite je na zahvaćeno područje i ostavite da odstoji pet minuta. Isperite toplom vodom.

nicoletaionescu / gettyimages.com