Kako da brzo spustite visoku temperaturu i što pre ustanete iz kreveta? Starinski recepti koji pomažu

by | 25.11.2023
Kako da brzo spustite visoku temperaturu?

Ukoliko se suočavate s ovom tegobom, isprobajte kućne lekove koji vam mogu pomoći da na prirodan način spustite temperaturu!

Porast telesne temperature, bol u telu, bol u glavi su neki od uobičajenih simptoma gripa. A ako već ne znate, groznica je jedan od načina na koji se naše telo bori protiv infekcija i štiti nas od drugih bolesti. Ali, niko ne voli da provede ceo dan u krevetu. Dakle, evo nekoliko kućnih lekova za olakšanje.

Kako da brzo spustite visoku temperaturu?

Spustite temperaturu kupanjem

Kupanje u mlakoj vodi odlično snižava telesnu temperaturu. Ne pokušavajte da spusite temperaturu potapanjem u hladnu vodu. Na taj način telo će pokušati da se još više zagreje, a ne da se rashladi.

Sunđer za kupanje

U slučaju da ne želite da se kupate, onda možete da koristite sunđer. Namočite ga u hladnijoj vodi, dobro iscedite i nanesite na pazuh ili prepone. Na taj način može da se smanji visoka temperatura. Takođe možete staviti vlažnu krpu na čelo i zadnji deo vrata.

Pijte topli čaj od đumbira

Pijuckanje toplog čaja od đumbira je takođe efikasno kada patite od groznice. Za pripremu čaja prelijte pola kašičice mlevenog korena đumbira s šoljom vrele vode. Ostavite poklopljeno pola sata, procedite i pijte. Možete da dodate i sok od limuna i med.

Jedite začinjenu hranu

Začinjena hrana je takođe veoma efikasna kada imate visoku temperaturu. Dakle, možete razmisliti o posipanju malo mlevenog čilija na hranu. Glavna komponenta ovog sastojka je kapsaicin, koji podstiče znojenje i poboljšava cirkulaciju krvi.

Isprobajte mokre čarape

Ako patite od groznice, pokušajte da koristite mokre čarape za lek. Operite noge toplom vodom. čarape u hladnu vodu i dobro ih iscedite. Obujte mokre čarape, a preko njih navucite par suvih vunenih čarapa. Mokre čarape će vam pomoći da se snizite visoku temperaturu i povećate cirkulaciju po celom telu.

Pijte puno tečnosti

Najvažnije je da vodite računa o tome da ostanete dobro hidrirani. Pijte najmanje 8 do 12 čaša vode dnevno. Obratite pažnju na urin jer tamnija boja ukazuje na to da ste poprilično dehidrirani.

Beli luk može da snizi temperaturu

Snažna antibakterijska svojstva belog luka su efikasna u lečenju groznice. Zgnječite dva do trei čena belog luka, prelijte s četvrtinom šolje tople vode. Dobro razmutite i popijte.

 

stefanamer / gettyimages.com